Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Je bent wat je leest

op 10 november 2018 door

1 November 2018 is Nederland Leest van start gegaan in de bibliotheken. De grootste nationale leescampagne ter bevordering van het lezen van -  en het discussiëren over boeken.

Ronald Giphart : ‘Boeken als aanjagers van het publieke debat. Boeken om te verbinden’.

Dit jaar is het thema Voeding. Speciaal voor dit thema is voor de bibliotheek een geschenkboek geschreven. Vijf auteurs: Joël Broekaert, Rosanne Hertzberger, Charlotte Kleyn, Marion Pauw, Pierre Wind en Ronald Giphart (de ambassadeur van Nederland Leest) belichten het thema voeding vanuit hun eigen blik. 

Dankzij Hebban mocht ik de smakelijke aftrap van de leescampagne bijwonen in de Chocoladefabriek, de stadsbibliotheek Gouda. Een perfecte locatie voor een bijzonder diner. Er staan drie lange, prachtig gedekte tafels klaar voor de gasten. Een 3d-printer is bezig een mooi eetbaar patroontje te printen. Het bijzondere aan deze avond is, is dat het geen lezersfeest is maar een avond voor genodigden uit het boekenvak. Presentator Teun van de Keuken begeleidt de avond en ook de vijf auteurs van het geschenkboekje  zijn aanwezig. Onder de genodigden herken ik Franca Treur en Nadia Zerouali (kookboekenschrijver, programmamaker, kok). En natuurlijk is schrijver Jan Paul Schutten ook aanwezig. Hij is de schrijver van Graaf Sandwich, het geschenk voor leerlingen van 10 tot 14 jaar.

Teun van de Keuken opent de avond en voordat het voorgerecht wordt geserveerd, begint de discussie over de toekomstvisie over voedsel. Het voorgerecht is een geitenkaasje uitgedraaid door de 3d printer, dat mooie eetbare patroontje. Tijdens de gangen door vindt er een geanimeerde discussie plaats over voeding met heel af en toe een linkje naar literatuur. Restaurant Innstock heeft de andere gerechten verzorgd zoals de bietensoep en het hoofdgerecht, een soort groentequiche. Het bijzondere van Innstock is dat ze ingrediënten gebruiken die anders weggegooid worden. 

 

8ddf471a18ebf367c42bcd5f61a20260.jpg

 

En dan is het zover: het geschenkboekje wordt feestelijk gepresenteerd. Na de presentatie wordt het geschenk uitgedeeld onder de gasten samen met de junior uitgave. Daarna is het tijd voor het dessert: een kweekvleesijsje. Eerlijk gezegd heb ik me niet gewaagd aan het ijsje. (Het was ook niet echt kweekvlees).

 

fb0caec1540481efd6926857521c8fec.jpg

 

Een fantastische avond met heerlijke gerechten. Uiteraard heb ik na afloop van het diner mijn geschenkboekje laten signeren.

Ik wil Hebban en stichting CPBN bedanken voor deze gezellige & smakelijke avond.

 

Vragen aan onze leesvrienden

Wat is je favoriete gerecht?

En welk boek heeft volgens jouw de meest memorable eetscène(s)?

 

Zie ook de website Nederland Leest 2018  De campagne loopt nog tot met 30 november. 

- Natalie v.d. D.- 



Reacties op: Je bent wat je leest

Meer informatie