Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Liefde en Gin Tonic bij De Bezige Bij

op 19 mei 2018 door

In de Jonge Schrijvers Gids van Vrij Nederland, begin 2017, kondigde Daan Heerma van Voss met een leesfragment al zijn in 2018 te verschijnen roman aan, die de titel Naam der liefde zou krijgen. Ondertussen is het mei 2018 en is het zo ver, de nieuwe roman van Daan Heerma van Voss is er, met de iets gewijzigde titel Noem het liefde. 

Banner: Natalie van den Dobbelsteen
Tekst: Anne Oerlemans

Een nieuwe roman, dat vraagt toch om een feestje. Dat moeten ze bij uitgeverij De Bezige Bij ook gedacht hebben. Samen met nog meer (boek)bloggers werden Natalie en Anne van de Hebban Literatuur Club uitgenodigd bij de uitgeverij om het verschijnen van de roman te vieren. In de huiskamersetting in het statige pand aan de Van Miereveldstraat in Amsterdam werden alle generatiekloven betekenisloos.

Bij binnenkomst voorzien van een gin tonic was het wachten op de heren Daan Boom en Stijn van Vliet, bekend van het televisieprogramma StreetLab en vrienden van Daan Heerma van Voss sinds hij hen hielp met het megalomane project om in 48 uur een roman te schrijven (het resultaat daarvan is Polderglamour). Gelukkig was daar Bent van Looy met zijn ukelele om alle toehoorders te vermaken met zijn prachtige liefdesliedjes. Met je ogen dicht genieten van de laatste avondzon en zijn stem is zeker geen straf.

c104e79c5ff08a223b7d4922a90ee91b.jpg

 Foto: Natalie van den Dobbelsteen

Een interview – of liever gesprek – met Daan, Daan en Stijn volgt. Natuurlijk begint dit gesprek met het boek, waarin het hoofdpersonage Tomas (34) valt voor het veel jongere meisje A. (18). Dit meisje heeft nooit een naam gekregen omdat Tomas haar voor zichzelf wil houden. Beide personages hebben een heel andere kijk op wat liefde is en Tomas besluit bij wijze van sociaal experiment om hun relatie van begin tot eind te documenteren. Stijn noemt het boek van Daan in een rijtje met Gerard Reve, Kader Abdolah en Herman Koch. Een lijstje dat de nodige wenkbrauwen doet fronsen, waarop Daan snel verduidelijkt dat dat het lijstje van boeken is dat Stijn gelezen heeft.

Al snel dwaalt het gesprek af van het boek en zijn we getuige van een heerlijk kroeggesprek tussen drie vrienden, met natuurlijk verliefdheid en liefde als thema. Wanneer wordt verliefdheid houden van en welke van de twee is beter? Welke gekke dingen doe je als je stapelverliefd bent en waarom kun je toch verliefd op iemand worden als je eigenlijk van tevoren – zoals Tomas – al weet dat het nooit wat gaat worden? Ook Tinderdates worden uitvoerig besproken. Van Voss heeft er nooit een gehad, hij ontmoette zijn vriendin ‘live’. Daan Boom heeft het na één keer opgegeven toen hij erachter kwam dat achter elke foto een ‘individuutje’ schuilgaat en Stijn heeft na een aantal Tinderdates zijn huidige vriendin via die route ontmoet.

c30630af8ccd410dbc2addd2e81989ff.jpg

Foto: Natalie van den Dobbelsteen

Na nog twee liedjes van Bent begint het laatste onderdeel van de avond; het speeddaten. Aan de hand van 36 vragen (die er, als je ze alle 36 aan iemand stelt, voor zorgen dat je gegarandeerd verliefd bent) spreken de aanwezigen in zes verschillende rondes 90 seconden met elkaar. Voorbeeldvragen variëren van ‘Wat vind je het belangrijkst in een vriendschap’ en ‘Waar voel je je het meest dankbaar voor in je leven’ tot ‘Deel een persoonlijk probleem en vraag je partner om advies over hoe daarmee om te gaan’. 

De vragen waren echter niet verplicht en allerlei soorten gesprekken ontstonden. Natalie sprak in de laatste ronde met Daan Heerma van Voss. Hij vroeg haar wie ze graag te eten zou hebben als ze iedereen op de hele wereld zou mogen uitnodigen en wat ze dan zou koken. Die keuze was voor Natalie snel gemaakt. George Clooney. Om met hem te praten over de verschillende goede doelen waarvoor hij zich inzet. Zij zou voor hem een overdadige Indische rijsttafel bereiden. De oma in het boek van Van Voss heeft ook haar roots in Indonesië en zo kwam het 90-secondengesprek op de oma van Van Voss en die gedeelde afkomst. 

Het speeddaten brak het ijs voor een uitgebreide borrel na het officiële programma en na veel interessante en gezellige gesprekken werd het langzaam tijd het idyllische boekenhuis weer te verlaten. Na het dichttrekken van de zware deur kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde, unieke en gezellige avond, die wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar is.



Reacties op: Liefde en Gin Tonic bij De Bezige Bij

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss

Daan Heerma van Voss (1986) is historicus en schrijver. Voor zijn journalistiek...