Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Oktober 2017

op 29 september 2017 door

Tien leden van We Love Lit geven een boek op dat in de komende maand verschijnt en waar zij het meeste naar uitzien. Hoewel de keuze reuze is, is het toch opvallend dat er geen doublures zijn! NB: de voorkeur wordt doorgegeven zonder dat men elkaars keuze kent.
Het is een bijzonder fraaie lijst geworden, veel verschillende soorten romans met een gevarieerd scala aan onderwerpen. Voor iedere lezer, hoe selectief de smaak ook is, moet er wel iets moois bij zitten!

NB: er zijn twee mensen die niet konden kiezen, deze maand zijn het dus zelfs 12 boeken geworden.
NB 2: meerdere leden noemen ook andere boeken. Om verwarring te voorkomen, zijn de namen van de auteurs en de titels waar het nu om gaat dik gedrukt en schuin.
NB 3: de toelichtingen zijn interessant en enthousiasmerend. Lees ze op je gemak!

Guy
Leeuwen wekken
van de Israëlische schrijfster Ayelet Gundar-Goshen intrigeert me, zeker na het lezen van de beknopte introductie. Vooral die laatste zin: “Ayelet hangt boven de hele roman één levensgrote vraag: ‘Wat zou ík hebben gedaan?’ ”  Dit triggert me en maakt me heel erg benieuwd.  De auteur was 20 toen ze zelf haar hoofdpersonage uit haar nieuwste roman ontmoette. Hij biechtte op dat hij per ongeluk iemand heeft overreden en is gevlucht. Dit is het uitgangspunt van ‘Leeuwen wekken’.

Ik heb eerder reeds bijzonder kunnen genieten van haar debuutroman Eén nacht, Markovitsj.

Natalie
Waar ik naar uit kijk en ik zeker ga aanschaffen is Theo Thijssen - De zwembadpas. Het is een speciale uitgave van uitgeverij Van Oorschot in de reeks gedundrukt. (zie de website De zwembadpas - Gedundrukt). Deze serie van de uitgeverij is een prachtig verzamelobject. Iets waar ik echt naar uitkijk.

Wat mij meteen opvalt is de titel De Zwembadpas.
"De zwembadpas is een speciale manier van lopen die Thijssen beschrijft in Kees de jongen. Het gaat hierbij om een manier om je snel te kunnen verplaatsen. Daarbij is het de kunst om te lopen alsof je voorover valt, terwijl je met je armen heen en weer zwaait".
De zwembadpas is een begrip geworden in de Nederlandse literatuur. Het wordt weleens gebruikt in gedichten,
Het is ook een muzieknummer, liedtekst van Freek de Jonge en gecomponeerd en vertolkt door Boudewijn de Groot: Het nummer De zwembadpas

Sigried
Ik kijk uit naar Andromeda van Jef Schokkaert. Zijn pitch op de Hebban-dag maakte me al nieuwsgierig, ik weet niet goed wat ik me bij de inhoud en schrijfstijl moet voorstellen maar ik verwacht dat het actueel en maatschappijkritisch zal zijn. Het boek staat op mijn planning voor oktober, dus er volgt zeker een verslag. 

Nathalie
Ik kies voor Tommy Wieringa - De heilige Rita. 

Ik las al het boek Joe Speedboot en ik was omver geblazen door zijn kunst in het neerzetten van zijn personages, op een fantastische eigenwijze manier. En wat een verhaal kon die man neerschrijven. Ik heb gesmuld van dat boek! De synopsis van De heilige Rita belooft opnieuw zulke bevreemdende karakters: het verhaal gaat over Paul Krüzen die met zijn vader in een Saksische 'spookboerderij' woont. Nadat zijn vader voor hem heeft gezorgd, zorgt hij nu voor hem. Lang geleden is een Russische piloot in een maïsveld achter hen geland, wat een keten van gebeurtenissen heeft veroorzaakt waar ze nooit volledig zijn van hersteld. Vreemdelingen hebben de wereld binnengebracht in hun dorp en Paul bezoekt ook een bordeel buiten het dorp om betaalde liefde te vinden. Rita, de patrones van de hopeloze gevallen, wordt als de beschermheilige van het dorp beschouwd. Dit allemaal zou leiden tot een ontroerende roman over een vader en een zoon, en over nieuwe tijden die aanbreken in een grensdorp. 

Helena
Op mijn Wil ik lezen lijstje voor oktober staat Wat het hart verwoest van John Boyne. De grote stilte vond ik een zeer indrukwekkend boek van Boyne, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Wat het hart verwoest gaat over Cyril, een in Ierland geadopteerde jongen die op zoek gaat naar zijn afkomst en identiteit en daarvoor de halve wereld afreist. Het wordt aanbevolen voor liefhebbers van Frank McCourt (De as van mijn moeder), dus de lat ligt hoog… Boyne schrijft soms ook wel boeken die in mijn optiek meer neigen naar het YA-genre, maar ik hoop uiteraard weer op iets van het kaliber van De grote stilte.

Jan Stoel
Ik ben echt benieuwd naar Tabacde debuutroman van Gerda Dendooven, die ik vooral ken als een voortreffelijk en begenadigd illustratrice/kunstenaar. In de promotie van het boek staat: "Haar taal is beeldend en suggestief: met een paar streken schetst ze levensechte, broeierige scènes." Dat wil ik lezen! 
Op mijn lijstje van favorieten staat ook Schaduwen van Guy Segers.  Een boek over Monnikenreden, een haven in het Zwin tussen Oostkerke en Damme. Een roman waarin amateurarcheologie en een persoonlijke geschiedenis spelend aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Ik realiseer me dat ik als Nederlander dus vooral uitkijk naar twee Vlaamse romans.

Gigi
Het is telkens lastig kiezen tussen al die prachtige titels. Zo trok De vos van Dubravka Ugresic mijn aandacht door de opvallende omslag en Wachten op Monsieur Bellivier van Britta Röstland vanwege de informatie op de achterflap die een wat bijzonder verhaal voorspelt. Maar het meest kijk ik uit naar Lincoln in de Bardo van George Saunders. Ik had nog niet eerder van deze auteur gehoord. Hij blijkt een schrijver van kinderboeken en korte verhalen die nu zijn eerste roman uitbrengt. De titel klinkt als een mooie melodie en het verhaal beloofd een stukje geschiedenis en is gesitueerd op een begraafplaats. Dat mengelmoesje van thema's maakt me nieuwsgierig. Het feit dat dit boek op nummer één in de Amerikaanse bestsellerlijsten binnenkwam, helpt misschien ook wel mee. Hoewel, dat is geen garantie dat we ook echt kunnen genieten van deze roman.

Harriet
Het boek waar ik de komende maand naar uitkijk, is Aftellen van Elizabeth Jane Howard. Dit is het tweede deel van de Cazalet-kronieken maar ook prima als los deel te lezen. Het eerste deel Lichte Jaren las ik mei als feuilleton met nog een groot aantal andere Hebban lezers en dat is goed bevallen.
De wetenswaardigheden van de familie Cazalet tegen de achtergrond van het Engeland van voor en rondom de Tweede Wereldoorlog en een schrijfstijl die je laat wegdromen naar het mooie Engelse landschap, is een prima combinatie voor een herfstige dag met een kop thee op de bank. Keep calm and read Aftellen.

Stiekem kijk ik ook wel een beetje uit naar het debuut van Tom Hanks, Een stel verhalen. Al zeer goede verhalen over gehoord. Ben benieuwd of hij net zo goed kan schrijven als acteren.

Kris
Joost de Vries
schreef tot nu toe twee uitstekende romans, die ik met heel veel plezier heb gelezen en waarbij ik vooral genoot van de verbeeldingskracht van zijn vlotte taal, zijn opvallende, krachtige stijl en de eindeloze verwijzingen naar diverse uitingen van kunst, cultuur en filosofie. Zijn debuut ‘Clausewitz’ uit 2010 gaat over een schrijver in de jaren zeventig die ons doet denken aan Harry Mulisch, en in ‘De republiek’ uit 2013 volgen we een jonge academicus na de dood van zijn goede vriend, een professor in de Hitlerstudies. Voor deze tweede roman kreeg De Vries ook De Gouden Boekenuil, waarbij hij het zelfs haalde van de grote favoriet ‘Oorlog en terpentijn’ van Stefan Hertmans. Ook zijn essaybundel ‘Vechtmemoires’ uit 2014 is heel onderhoudende literatuur, waarin hij zich onder meer buigt over bijzondere vragen als “Waarom zijn Arnon Grunbergs helden gedoemd om te falen?”. Volgende maand, in oktober 2017, verschijnt zijn derde roman Oude meesters bij Prometheus, over twee broers die vinden dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren. De titel, de korte inhoud en de cover doen vermoeden dat hij met deze roman de lijn van de twee vorige doortrekt, en dat belooft dus veel goeds.

Jan Koster
Ik heb het in de kast staan en nog niet gelezen, het boek waarmee Jennifer Egan de Pulitzer prijs won en waar veel mensen hoog van opgeven: A visit from the goon squad aka Bezoek van de knokploeg. In oktober verschijnt Manhattan Beach. Het gaat over een jonge vrouw wier vader (ondergronds koerier in de oorlog) plotseling verdween. Zij wil het raadsel oplossen, moet daarvoor een zware duikersopleiding voltooien, wordt de eerste vrouwelijke marineduiker en infiltreert noodgedwongen in de wereld van de maffia.
Een omschrijving die mij fascineert!

Ten slotte
Wij zijn uiteraard zeer benieuwd naar jullie reacties, laat gerust weten of wij je enthousiast hebben kunnen maken en vermeld dan welke boeken dat betreft.
Heb je zelf nog tips over romans die in oktober uitkomen, waarvan je eigenlijk vindt dat dat hier ook had mogen worden genoemd, laat het gerust weten in een reactie.

Veel leesplezier!



Reacties op: Oktober 2017

Meer informatie

Gerelateerd