Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Onze (net niet) favorieten van 2019

op 02 januari 2020 door

Het stond in de sterren geschreven dat de leden van Literatuur onder de Loep aan het begin van het nieuwe jaar even zouden terugblikken op 2019 om hun favoriete gelezen boek met jullie en elkaar te delen. Dat was natuurlijk zonder de altijd-creatieve-Hebban-crew gerekend! Want op het eind van vorig jaar was er plots een nieuwe mogelijkheid op de site: iedereen kan makkelijk en op een o-zo-mooie manier haar/zijn boek van 2019 nomineren. Weg dus, ons ‘favorieten van 2019’-idee… Maar lang zaten de Loepjes niet in zak en as. Het kiezen van hét boek was sowieso een erg moeilijke klus. En daarom doet het ons een groot plezier om hier ook onze net niet favoriete boeken te mogen voorstellen, de boeken die bijna onze boeken van 2019 werden, maar dat plekje net niet veroverden. Hier komen ze!  

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans

Helena:

Op 1 Dit boek heb ik als favoriet boek van 2019 genomineerd.

7a53dc3c4e5ef2c1e9bdbc6dacdf7b16.pngNet niet op 1 Op de tweede plaats komt voor mij In het diepe van Fabio Genovesi. Ik heb dit boek mogen recenseren en in de zomervakantie bijna in één ruk uitgelezen vanwege het hartveroverende hoofdpersonage. Prachtig geschreven, maar verder is het boek volgens mij weinig in de aandacht geweest, dus ik hoop dat het alsnog een lezerspubliek mag bereiken.



Tea:

Op 1 Mijn allerbeste boek van 2019 is Alle mensen zijn sterfelijk van Simone de Beauvoir, dit was een herlezing na een paar decennia en maakte grote indruk vanwege het tijdloze karakter maar ook door de filosofische beschouwingen die de auteur weet in te bedden.

884268ed04d7836703a0f15124799ec8.jpgNet niet op 1 Dan het één na beste boek: dat wordt Kaddisj voor een niet geboren kind van Imre Kertesz. Een bijna-monoloog over een man die door zijn jood-zijn gruwelijkheden meemaakte in de oorlog en terugkwam met het idee zich niet te willen voortplanten. De manier waarop hij de boodschap brengt vind ik bloedstollend en huiveringwekkend. Een breed scala argumenten en overpeinzingen maakt dit tot een boek dat je ziel wel moet raken. Waarom dan niet op de eerste plaats? Het maakt me somber, er gloort geen streepje licht aan de horizon.



057e51e5e76f5a1d78a4f0cffdbeae02.jpg









Anne: 

Op 1 Mijn favoriet van 2019

2a4e2778cf4197462884bb17b8939584.jpgNet niet op 1 Mijn boek van 2019 ging nek-aan-nek met een ander boek waarvan ik dit jaar ook echt heel erg genoten heb, namelijk De stilte van de vrouwen van Pat Barker. De stilte van de vrouwen is een literair interessante exercitie om de vrouwen een stem te geven. Waar Madeline Miller met Circe een nieuw verhaal maakt over Circe, met als basis een van de reizen van Odysseus, vertelt Pat Barker in deze roman het verhaal van Achilles vanuit het perspectief van Briseïs en niet het verhaal van Briseïs en daarmee geeft ze het overbekende heldenverhaal een heel nieuwe dimensie. Twee hele toffe aanraders voor het nieuwe jaar dus!

Ine:

Op 1 Dit boek is het geworden. Eigenlijk had ik mijn nummer 1 al gekozen, maar toen las ik in december De horizon van Wieslaw Mysliwski uit. Een prachtig boek dat ik echt als mijn ontdekking van 2019 beschouw. En zo komt het dat mijn eerdere nummer 1 mijn net-niet-nummer 1 is geworden.

9dc1c897922ebff179ef1e9462ad41c4.jpgNet niet op 1 De heilige van M.M. Driessen was dus een tijdlang mijn boek van 2019. En dit schreef ik er toen bij: “Omdat ik het niet vaak meemaak dat ik zo'n hardnekkig brede glimlach op mijn gezicht heb na het lezen van een boek.” Kort en krachtig toch? Maar wil je meer uitleg, dan vind je die hier

Het zijn twee heel verschillende boeken, maar van allebei heb ik waarlijk genoten.





94c52ee404d202673df80137cfeeb548.jpg









Nathalie:

Op 1 Dit is mijn favoriete boek van het jaar

8f10a7672858ee9c57d46430d351135a.jpgNet niet op 1 Een tijdje had ik een ander boek op nummer 1 staan, en nu heb ik dit toch weer aangepast. Dat boek dat nu bij mij op nummer 2 komt, is Gregorius van de Zweedse schrijver Bengt Ohlsson.

Om dit boek wat uit te leggen, moet ik eigenlijk nog een ander boek eerst even voorstellen. Om Gregorius ten volle te kunnen begrijpen, moet je namelijk eerst Dokter Glas lezen van de Zweedse auteur Hjalmar Söderberg (1869-1941). In Dokter Glas maken we kennis met het titelpersonage, een jonge gerespecteerde arts met een praktijk in Stockholm. De antagonist van Glas is dominee Gregorius, de man van de jonge knappe vrouw waar Glas verliefd op wordt. Omdat zij aan hem toevertrouwt dat haar seksleven miserabel is, en zij niet onder haar ‘huwelijkse verplichtingen’ uit kan, geeft hij toe om haar te helpen, ook al heeft zij een andere minnaar. Het vijandbeeld van Gregorius wordt volledig opgebouwd in het boek en zo antipathiek voorgesteld aan de lezer, dat je als lezer bijna helemaal met Glas meedenkt en geen probleem hebt bij het feit dat hij de moord op Gregorius beraamt.

Het sterke aan het boek van Ohlsson is nu dat hij dit boek uit de Zweedse canon haalt, en van dominee Gregorius het vijandbeeld volledig vernietigt door hem een eigen leven te geven, zijn gedachten over het geloof gestalte geeft en zelfs de liefde waar Gregorius zo naar verlangt. Of hoe een ander perspectief je van een bestaand verhaal een volledig andere kant kan krijgen. De emoties die Ohlsson in dit boek kan opwekken, zijn écht straf. Als Margaret Atwood dit boek ook zo bewierookt in haar voorwoord, wie ben ik dan om dit tegen te spreken? 

Jan:

Op 1 Aan het eind van het jaar verschijnen altijd die vermaledijde lijstjes. Zo ook bij onze club. Als ik een top tien zou mogen samenstellen dan zou ik een hele mooie lijst kunnen maken van de mooie boeken die ik in 2019 mocht lezen. Het zijn er zo’n zeventig geweest. Maar ik mag er maar één kiezen. Dat wordt dan Waagstukken van Charlotte Van den Broeck. Ze heeft een heel nieuw genre bedacht: prozastukken. Dat is een mix van essay, verhalen, feit, fictie en reflectie op het eigen kunstenaarschap. Het boek ziet er niet alleen uit als een kunstwerk, het is er ook een. Zo indrukwekkend. Let ook even op de leeftijd van Charlotte: ze is geboren in 1991. Mijn recensie vind je hier.

46b762ae43ac8c7fd0223588a05fd03f.jpgAls nummer twee kies ik voor een boek van een minder bekende uitgeverij, Elikser: De zevende toon van auteur Johan Frye (1939), een auteur die ietsje ouder is dan Charlotte Van den Broeck. Rondom een collectie schilderijen heeft de auteur een nieuw kunstwerk gebouwd met als basis een eigen, goed onderbouwde filosofie waarin hij een verbinding legt tussen de tonen van de toonladder en beeldende kunst en de roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog. Het levert een fascinerend verhaal op. Het hoofdthema van het boek is dat kunst je leven betekenis geeft en het kan veranderen. Probeer daar politici maar eens van te overtuigen!!! Mijn recensie



3bb522492af6efaf1db33ce60d7b771a.jpg









Saar:

Op 1 Dit boek was in 2019 mijn favoriet!

Net niet op 1 Waarom kwam dit indrukwekkende boek op de tweede plaats? Niet iedereen zal het met mij eens zijn dat ik Stad van meisjes van Elisabeth Gilbert op de eerste plaats zet, terwijl dit monument maar op de tweede plaats komt. Ik heb er zelf ook heel lang over zitten twijfelen. 

1fa0b27d3223f2184a23136819db7277.jpgRoxane van Iperen bewijst met 't Hooge Nest namelijk wel hoe goed ze is in research, hoe straf ze kan schrijven. Met 't Hooge Nest wist me enorm te raken. Vaak moest ik het boek wegleggen, omdat ik er niet goed van werd. De werkelijkheid is namelijk ook niet rooskleurig. Het boek leest als een spannende thriller, terwijl dit echt een non-fictie verhaal is.

Maar waar het boek dat bij mij op één staat, mij niet alleen tot tranen wist te roeren, wist het me ook te doen lachen en liet het me achter met een goed gevoel. In 2019 heb ik net dat nodig gehad. En om die reden heeft 't Hooge Nest het moeten afleggen tegenover Stad van Meisjes. Maar ook omdat Elisabeth Gilbert zo levendig en sappig kan vertellen, waar het verhaal van Roxane van Iperen behoorlijk droog werd neergeschreven. Vanaf het begin van 't Hooge Nest had ik niet het gevoel een roman te lezen, maar een verslag van de vreselijke dingen die in het verleden zijn gebeurd. Het was een relaas waar ik enorm aan de schrijfstijl moest wennen en dat de eerste bladzijden dus soms wat moeilijker las.

't Hooge Nest is zeker een must read, maar haalt mijn nummer één dus net niet...

Harriet:

Op 1 Dit boek krijgt van mij de eerste plaats.

66f679b9bea89d475e8e1c2e49e04b5d.jpgNet niet op 1 Het boek dat het net niet haalde was voor mij dit jaar Laura H van Thomas Rueb. Absoluut een goed boek om te lezen en je over te verbazen. Het heeft niet voor niets de Hebban Debuutprijs gewonnen. Waarom het dan toch nummer twee voor mij is komt omdat het boek, los van de vele uren leesplezier en het een intrigerend boek is, verder “niets” opleverde voor mij. Laura H is geen boek dat je snel nog een keer zult lezen (is ook wel erg dik en er zijn nog zo veel andere boeken die ik graag wil lezen), dit in tegenstelling tot mijn favoriete boek dat ik absoluut nog een keer ga lezen al is het alleen maar om daarna weer een heerlijke lange wandeling te gaan maken.



858399b04c9cfbe776face09118083a6.jpg









Hetty:

Op 1 Hier vind je mijn favoriet van 2019

Net niet op 1 De keuze voor het boek dat net niet mijn favoriet geworden is in 2019 is lastig, aangezien ik dit jaar heel veel schitterende boeken las.

Ga ik voor een echte klassieker als Dr. Zjivago of Jane Eyre? Of toch voor een nieuw boek als De ommegang of De rechtvaardigen? Nee, geen van deze vier....laat ik gewoon gaan voor ‘save te (almost) best for last...’

6eb17c09298fb19db2940fb86bfe8e7c.jpgOp nummer 2 is bij mij geëindigd: Rusland van Edward Rutherfurd, 893 pagina’s over de geschiedenis van Rusland, verpakt in een schitterende roman die twee families in het dorpje Russka generatie op generatie volgt.

Wie ooit al eens een boek van Rutherfurd las weet hoe geweldig beeldend hij schrijft en hoe hij de ontwikkeling van een stad of in dit geval van een heel land in kaart weet te brengen, en wie nog nooit een boek van Rutherfurd las moet dit zeker snel gaan doen! Want Rutherfurd staat garant voor vele vermakelijke uren leerzaam reizen...eeehh lezen!

Gigi:

Op 1 Het voelt als Gigi’s choice om een keuze te moeten maken tussen de boeken die ik gelezen heb. Ik vind er zo veel mooi. De vraag: “Welk boek vind ik het beste van 2019?” is dan ook lastig. Dat betekent kiezen tussen al je liefjes en dat is niet eenvoudig. Kies het boek met de beste beoordeling, hoor ik je denken, maar ik heb meerdere boeken met vijf sterren. Na veel wikken, wegen, denken en peinzen heb ik Grand Hotel Europa als nummer één gekozen.  

Net niet op 1 “Zo”, dacht ik nog, “die klus is geklaard”. Ik heb echter geen rekening gehouden met het lumineuze idee van Ine want zij komt met de vraag: “wat is jouw nummer twee?”

Opnieuw moet ik gaan schikken, schuiven en wegstrepen. Opnieuw moet ik de hele lijst met gelezen boeken bekijken. Ik heb alle vijfsterrenboeken nogmaals tegen het licht gehouden om hieruit mijn nummer twee te kiezen. Good Omens is hemels en hilarisch, Nimmernacht fan-tas-tisch, Het bittere kruid heeft weer geschiedkundige waarde, Jane Eyre en Woeste Hoogten zijn wereld-klassiekers en Normale mensen is niet normaal, zo mooi. GHE verdient vijf sterren met een plusje vanwege de schrijfstijl met prachtige zinnen, de opvallende opbouw, de ironie en humor, de krachtige persoonsbeschrijvingen, het leerzame element van de essays met stapels informatie en inzicht in de huidige maatschappij met daarbovenop een mooi liefdesverhaal.

342ac05fa5bdd40c3be5dc677f336e6d.jpgIs dit een mens van Primo Levi verdient eveneens dat plusje, omdat het boek, naast dat het mooi en ontroerend geschreven is en goed uitgebalanceerd wordt opgebouwd, ook nog waargebeurd en extreem schrijnend is en het roept het een berg aan emoties op.







Dit waren ze, onze favorieten en de boeken die een mooie tweede plaats bekleden in onze lijstjes van 2019! Wellicht vonden jullie het ook niet eenvoudig om één favoriet aan te duiden. Laat hieronder gerust weten wat jullie nummer 2 geworden is.

Een blanco leesjaar staat voor de boeg. We wensen iedereen hier op Hebban een mooi 2020 vol prachtige boeken!



Reacties op: Onze (net niet) favorieten van 2019

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Johan Harstad

Johan Harstad

Johan Harstad is een Noorse schrijver. Hij publiceerde enkele bundels met korte ...

Fabio Genovesi

Fabio Genovesi

Fabio Genovesi (1974) is geboren in het mondaine kustplaatsje Forte dei Marmi en...

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir (1908-1986) is een Franse schrijver, filosoof en feminist. Zi...

Imre Kertész

Imre Kertész

Imre Kertész (1929-2016) werd in 1944 als veertienjarige jongen afgevoerd...

Pat Barker

Pat Barker

Pat Barker (1943) is een van de grootste hedendaagse Britse schrijfsters, vooral...