Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Poëzieweek - Poëzieprijzen en Humor als thema

op 28 januari 2017 door

Je zag het misschien al elders bij jou in de buurt of zelfs op deze site. Van 26 januari tot en met 1 februari is het weer Poëzieweek dit jaar! Heb jij donderdag geen gedicht op je Facebook-‘muur’ gepost of op je Twitter of Instagram nav Gedichtendag?

Op dinsdag 24 januari werd in Antwerpen voor de 10de keer de Herman de Coninckprijs uitgereikt en de donderdag daarop in Groningen de VSB Poëzieprijs, waarmee de Poëzieweek met tal van activiteiten door tal van partners werd afgetrapt.

Twee dichters werden genomineerd voor beide prijzen, namelijk Hannah van Binsbergen (Nl) met de dichtbundel ‘Kwaad gesternte’ en Nachoem M. Wijnberg (Nl) met ‘Van groot belang’.

De andere nominaties voor de Herman De Coninckprijs dit jaar waren:

  • Eva Gerlach (Nl) met ‘Ontsnappingen’
  • Roland Jooris (Nl) met ‘Bladgrond’
  • Peter Verhelst (B) met ‘Zing zing’

Voor de VSB Poëzieprijs kwamen nog in aanmerking:

  • Rodaan Al Galidi (Nl) met ‘Koelkastlicht’
  • Ruth Lasters (B) met ‘Lichtmeters’ (winnares van de Herman de Coninckprijs 2016 overigens)
  • Delphine Lecompte (B) met ‘Dichter, bokser, koningsdochter’

In Antwerpen nam Hannah van Binsbergen de Debuutprijs van dit jaar in ontvangst terwijl Peter Verhelst voor de derde keer de Juryprijs voor zijn dichtbundel kreeg en tegelijkertijd de Publieksprijs won voor zijn gedicht ‘Als je geen contact meer hebt met de dingen’. Dit gedicht werd door Tom Kestens op muziek gezet en op de avond zelf voor het eerst gespeeld, en kwam donderdag ook op de Gedichtendagposter in de deelnemende Vlaamse boekenwinkels terecht. Dat was in ieder geval genieten! De Vakjury van de Herman de Coninckprijs over de bundel van Verhelst: “Een gulle bundel die de zintuigen overrompelt waarin de auteur een vervreemdende wereld oproept die ondanks haar sprookjesachtige karakter nooit ver van de lezer afstaat.”

Op de prijsuitreiking van de VSB Poëzieprijs in Groningen vorige donderdag won Hannah van Binsbergen wél de prijs van de Vakjury. Dus er zijn toch nog enkele verschillen tussen deze Vlaamse en Nederlandse tegenhangers. De VSB Jury over haar bundel: “Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen.”

Wie zijn nu al die dichters? Misschien kunnen we de twee winnaars even wat van dichterbij voorstellen.

Peter Roger Arthur Marcel Verhelst is een Vlaamse dichter die in 1962 in Brugge geboren is. Hij wordt algemeen gewaardeerd voor zijn rijke en uitwaaierende taal. Hij schrijft romans, poëzie en theater. Hij debuteerde met een eerste dichtbundel Obsidiaan in 1987 en met zijn eerste roman Vloeibaar harnas in 1993. Hoewel hij door de critici al van in het begin bejubeld werd, bleef hij eerst werken als docent Nederlands en Engels. Met Tongkat in 2000 brak hij echt door toen hij er de Gouden Uil en er de Jonge Gouden Uil mee won. In 2001 won hij er eveneens de Driejarige Cultuurprijs van Vlaanderen mee. Van 2009 tot en met 2011 was hij stadsdichter van Gent. Hij won al de Herman de Coninckprijs in 2009 met zijn dichtbundel ‘Nieuwe sterrenbeelden’ en in 2015 voor ‘Wij, totale vlam’. Over zijn werk en alle prijzen die hij nog gewonnen heeft, vind je meer op zijn eigen website www.peterverhelst.be en op wikipedia.

De 24-jarige Nederlandse Hannah van Binsbergen (1992) uit Haarlem breekt nu met haar debuut Kwaad gesternte echter al potten. In Antwerpen werd ze bekroond met de Debuutprijs en in Groningen mocht ze meteen op het hoogste schavotje staan. De titel straalt niet echt positivisme uit maar het is ook geen dichtkunst van een angry young woman omdat de gedichten daarvoor te ‘beheerst en te nonchalant zijn’. Een samenvatting van de bundel: “Het zijn de nadagen van een hippe planeet, waar kantoren in brand staan, maar er vindt ook stadsvernieuwing plaats in Kwaad gesternte, het debuut van Hannah van Binsbergen. Een veelstemmige wereld waarin Sint-Franciscus meespreekt, ook Baudelaire, maar vooral Hannah van Binsbergen, de slapeloze scholier die liefde in de strijd wil betrekken, maar die jaren later op het jeugdjournaal opeens ziet dat ze ‘nooit geactualiseerd’ zal worden. Lichaam en geest zijn in volle kracht aanwezig, en staan elkaar constant in de weg. Dat is ongemakkelijk en (daarom) ook grappig. Van Binsbergen zoekt de uitersten, niet het midden. Haar werk is geëngageerd en eenzelvig. Julia is goed. Sylvia is slecht. Deze gedichten gaan over wat zwarte magie en politiek radicalisme gemeen hebben.” Ik kende haar bundel nog niet, dus deze informatie is even samengeraapt uit verschillende bronnen. En het zet in ieder geval aan om haar als woordvoerder van deze jonge generatie ook te lezen!

 

Thema van de Poëzieweek en het Poëziegeschenk van dit jaar is humor. Jules ‘J.A.’ Deelder zorgde voor het poëziegeschenk van dit jaar onder de noemer ‘Rotterdamse kost’. En ook voor de nodige humor in zijn interview dinsdag met de presentator, Joris Vergeyle, als special guest in Antwerpen trouwens.  Wie nog steeds niet weet wat Rotterdamse kost juist inhoudt, kan dit poëziegeschenkje trouwens nog tot volgende week woensdag 1 feb ophalen in de betere boekenzaak als hij/zij tegelijkertijd wat poëzie koopt vanaf 12,5€. Geen geld toch om in het hoofd van deze Rotterdamse humorist rond te dwalen? Het is trouwens wat de titel ook moge beweren, géén zware kost.  

En Peter Verhelst zingt echt in zijn laatste bundel! Het door het publiek gekozen gedicht getuigt daar alvast van! 

2cbe40adf4ee6987a02a5dcf49163d60.jpg

http://www.poezieweek.com/ 

Nathalie B



Reacties op: Poëzieweek - Poëzieprijzen en Humor als thema

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Peter Verhelst

Peter Verhelst

Peter Verhelst (1962) is een Vlaams dichter, romancier en regisseur. Hij ontving...

Roland Jooris

Roland Jooris

Roland Jooris (1936) is dichter. Hij debuteerde in 1959 met de bundel Gitaar. In...

Eva Gerlach

Eva Gerlach

Eva Gerlach (1948) is een Nederlands dichteres en vertaalster. Eva Gerlach is he...

Nachoem M. Wijnberg

Nachoem M. Wijnberg

Nachoem M. Wijnberg (1961) studeerde Rechten en Economie aan de Universiteit van...

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een schrijver voor alle seizoenen. Zijn dichtbundel De ...