Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prijzenswaardig - Duitsland

op 05 augustus 2018 door

In de zomermaanden maakt de Literatuurclub een literaire reis door een aantal Europese landen en besteden we aandacht aan schrijvers en literaire prijzen uit die landen, in de hoop jullie wat literaire inspiratie voor de vakantie mee te geven. Vandaag gaan we naar Duitsland, het land waar in de geschiedenis van de Nobelprijs maar liefst acht keer de Nobelprijs voor de Literatuur heen ging.

Boeken van Heinrich Böll (Die verlorene Ehre der Katharina Blum, De verloren eer van Katarina Blum) en Günther Grass (Die Blechtrommel, De blikken trommel) stonden in een grijs verleden op mijn literatuurlijst, evenals Die Verwandlung, De gedaanteverwisseling van Franz Kafka. De andere twaalf titels hebben helaas minder indruk gemaakt vrees ik. In 2017 werd Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells een bestseller als tip van de maand in DWDD. Als ik eerlijk ben, heb ik na mijn examen nooit meer een boek in het Duits gelezen en heb ik voor zover ik me kan herinneren ook weinig uit het Duits vertaalde werken gelezen sinds die tijd, maar door Het einde van de eenzaamheid werd ik echt geraakt en ook van tot Tsjik van Wolfgang Herrndorf was ik onder de indruk. Tijd dus om wat dieper in de literatuur van onze buren te duiken en hopelijk nog meer parels aan te treffen.

Literaire prijzen

f17fcb00ce6f73752b3abad1dfcdb429.pngDe Deutscher Buchpreis (Duitse Boekprijs) werd in 2005 ingesteld om meer prestige en aandacht te verwerven voor Duitstalige auteurs en is geïnspireerd op de Man Booker Prize en de Prix Goncourt. Het is een literaire prijs, die jaarlijks in oktober uitgereikt wordt door de Duitse vereniging van boekuitgevers en -handelaars aan de beste Duitstalige roman van het jaar. Boeken die zijn uitgegeven in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kunnen door hun uitgever worden genomineerd. Zij mogen er maximaal twee voordragen. De winnaar ontvangt € 25.000, de vijf auteurs op de shortlist ieder € 2.500. De prijs wordt jaarlijks op de Frankfurter Buchmesse uitgereikt. Vorig jaar won Robert Menasse met Die Hauptstadt (De hoofdstad) en in 2016 Bodo Kirchhoff met Widerfahrnis (Wedervaring); dit laatste boek prijkt ook op de longlist van de Europese Literatuurprijs trouwens. Beide boeken lijken mij de moeite waard om te lezen. Verder naar de volgende prijs!

De Berlijnse Literatuurprijs wordt sinds 1989 tweejaarlijks toegekend aan schrijvers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de hedendaagse Duitse literatuur en wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Aan de beloning van 30.000 euro is sinds 2005 ook een gasthoogleraarschap verbonden bij het Peter Szondi Instituut voor algemene en vergelijkende literatuurwetenschap van de Vrije Universiteit van Berlijn. De winnaars van de afgelopen jaren zijn minder bekend; dit jaar won Marion Poschmann met Die Kieferinseln en vorig jaar was dat Impressum: Langsames Licht van Ilma Rakusa. Deze boeken werden allebei niet vertaald naar het Nederlands.

De Georg-Büchner-Preis is de belangrijkste literatuurprijs in Duitsland, vernoemd naar de schrijver Georg Büchner. De prijs werd in 1923 ingesteld door de toenmalige Volksstaat Hessen en vanaf dat jaar toegekend aan beeldend kunstenaars, dichters, toneelspelers, zangers en andere uitvoerende kunstenaars. In 1951 werd de prijs een literatuurprijs die alleen nog toegekend zou worden aan schrijvers en dichters. De Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung werd verantwoordelijk voor de toekenning. Aan de trofee is een bedrag van 50.000 euro verbonden. In 2017 won de dichter Jan Wagner de prijs met Tage des letzten Schnees en in 2016 Marcel Beyer met Putins Briefkasten: Acht Recherchen. Ook deze boeken werden niet vertaald, alhoewel er van de laatste schrijver wel een boek in het Nederlands vertaald is met de intrigerende titel De nacht dat het dode kraaien regende.

bcbce34fd0c402a952b3eec689369d96.pngToch maar een boek van één van de winnaars van Duitse Nobelprijs voor de literatuur lezen dan? Zelf ben ik dan wel benieuwd naar het werk van Herta Müller, die deze prijs in 2009 won. Van haar boeken bestaan ook vertalingen in het Nederlands; Mijn vaderland, een appelpit heeft bij de Literatuurclub in 2017 op een lijstje gestaan van aanraders. Als je van dikke boeken houdt moet je bij Thomas Mann zijn; Der Zauberberg (De toverberg) en Buddenbrooks (De Buddenbrooks).

En jullie?

Hebben jullie nog aanraders op het gebied van de Duitse literatuur of wat is jullie ervaring met bovenstaande boeken? We lezen het weer graag hieronder!

 



Reacties op: Prijzenswaardig - Duitsland

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Wagner

Jan Wagner

Jan Wagner (1971) is een Duits dichter. Met zijn poëziebundel Regentonvari...