Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Prijzenswaardig - Groot-Brittannië

op 12 augustus 2018 door

1762959d118179624935fe0632bc6af3.gifOh dear, wat zijn er veel literaire prijzen voor Engelstalige boeken, maar er bestaan natuurlijk ook onvoorstelbaar veel boeken die in die taal geschreven en/of voor het eerst verschenen zijn. In dit artikel maken we daarom een keuze uit een aantal Britse literaire prijzen. Een boek waarvan je weet dat het een prijs heeft gewonnen komt er mogelijk net iets anders wat hoger op je lijstje te staan. Wellicht doe je inspiratie op voor je leeslijst, voor boeken in je vakantiekoffer of heb je misschien zelf nog een mooie aanvulling in de vorm van een fijne leestip voor andere volgers.

Off we go… Naar het land waar Shakespeare geleefd heeft, via de Woeste hoogten van Emily Brontë en Mansfield Park van Jane Austen naar Elmet van Fiona Mozley. Dit laatste boek las ik niet al te lang geleden, het stond op de shortlist voor de Man Booker Prize 2017, dat is best bijzonder voor een debuut en zo zijn we meteen aangekomen bij de eerste prijs waar we in dit artikel aandacht aan geven.

b2e43bcf8f265374050ce7097b0ee96e.pngOfficieel heet die prijs The Man Booker Prize for Fiction, maar meestal wordt deze mondvol afgekort tot Booker Prize. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt voor een boek geschreven in het Engels. Tot 2014 werd de prijs uitsluitend uitgereikt aan schrijvers uit het Brits Gemenebest, Ierland en Zimbabwe. Vanaf 2014 komt ieder in het Engels geschreven boek in aanmerking. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 pond. In oktober wordt de winnaar van 2018 bekend gemaakt. In 2017 werd Lincoln in de Bardo van George Saunders de winnaar. Sowieso worden de winnaars van deze prijs van de afgelopen twintig jaar zonder uitzondering vertaald naar het Nederlands, dus we vinden er bekende titels, zoals Het leven van Pi van Yann Martel en Alsof het voorbij is van Julian Barnes.

e4b20ff561290f8b3a813354bbcb2ec4.jpgOpvallend in de wereld van de Britse literaire prijzen is de Women’s Prize for Fiction, een prijs die één van de meest prestigieuze prijzen ter wereld genoemd wordt op het gebied van door vrouwen geschreven literatuur, omdat die literatuur zich zou onderscheiden op het gebied van originaliteit, kwaliteit en toegankelijkheid. Wellicht is die omschrijving bedacht door één van de sponsors, want geen literaire prijs zonder geldschieter natuurlijk, maar bijzonder is het concept wel. De winnares ontvangt 30.000 pond en een bronzen beeldje. Vorig jaar won De macht van Naomi Alderman (die wil ik zelf erg graag lezen!) en uit de voorgaande jaren lijken Een lied voor Achilles van Madeline Miller, Thuis van Marilynne Robinson en Vergeef ons van A.M. Homes mij wel kandidaten voor op de leeslijst.

En dan besteden we tenslotte ook nog aandacht aan The Costa Book Awards, die uitgereikt worden aan uitsluitend Britse en Ierse auteurs. Ook het concept van deze prijs is bijzonder, omdat er vijf categorieën zijn: debuut, roman, biografie, poëzief09c09385b887c84be12cc97234f17ba.png en kinderboek. Eén boek uit deze categorieën wordt het Costa Boek van het jaar en wint de award. Het unieke aan deze prijs is dus, dat de winnaar dus ook bijvoorbeeld een kinderboek zou kunnen zijn. De winnaar van een categorie krijgt 5.000 pond en de winnaar van de Boek van het jaar award krijgt daar bovenop nog eens 30.000 pond. De winnaar van vorig jaar is, alhoewel de titel misschien anders doet vermoeden, geen kinderboek. Ik ben Eleanor Oliphant van Gail Honeyman is zelfs een behoorlijk dik boek. Het leuke is overigens wel, dat er in de afgelopen jaren inderdaad een afwisseling te zien is in de verschillende soorten boeken die de uiteindelijke award hebben geworden; het is dus niet alleen maar literatuur dat de klok slaat bij de award. Andere boeken die er verder uitspringen zijn wat mij betreft bij deze award Dagen zonder eind van Sebastian Barry, Het boek Henry van Hilary Mantel maar bijvoorbeeld ook Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon. Dat laatste boek heb ik ooit gelezen zonder te weten dat het een prijs had gewonnen, het heeft wel indruk op me gemaakt indertijd.

Hopelijk zijn jullie na het lezen van dit artikel in een winning mood gekomen als het gaat om het kiezen van nieuwe titels van boeken die je nog zou willen lezen. Heb je ervaring met de genoemde boeken of heb je nog aanvullende leestips, aarzel niet en deel ze hieronder!

 



Reacties op: Prijzenswaardig - Groot-Brittannië

Meer informatie

Gerelateerd