Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

‘Schaduwreis’, de allereerste koepelroman

op 11 juli 2018 door

Door Jan Stoel

Banner: Natalie v.d. Dobbelsteen en Anne Oerlemans

De zomervakantie nadert. Heerlijk om je te ontspannen. Een boek hoort daar natuurlijk bij. En wat is er leuker dan een boek op je e-reader of in je koffer te hebben dat gaat over het land of de plek waar je op vakantie bent. Uitgeverij Bagage is daarin gespecialiseerd en onder de bezielende leiding van Gezina Derks sinds 2013 wordt gestaag gewerkt aan een mooi fonds. Geen zware literatuur, maar goed geschreven boeken die passen bij de vakantiesfeer. Bij dit artikel hebben we een aantal ‘op reis’ boeken bij elkaar gezet. Heerlijk om in je bagage mee te nemen.

Een van de boeken die opvalt is Schaduwreis. Het is de allereerste koepelroman, een nieuwe term bedacht door Jeanine Erades. Zij is een van de dertien gevestigde auteurs die meeschreef aan dit boek. Het is een uniek boek geworden en veel meer dan een bundel met dertien losse verhalen.

Rode draad vormt Nadine Berg, een 23-jarige vrouw die na de dood van haar moeder in een doos ansichtkaarten vindt die haar vader Chris Berg naar haar stuurde, maar die ze nooit gezien heeft. Haar moeder heeft ze voor haar verborgen weten te houden. Nadine heeft haar vader nooit gekend en wil hem leren kennen door de dertien landen/plekken van waaruit de kaarten gestuurd zijn te bezoeken. Nadine is echter niet de hoofdpersoon, maar veelal het personage dat van het ene Bed and Breakfast naar het andere trekt en mensen ontmoet die wellicht haar vader gekend hebben. Op iedere plek waar ze komt is iets aan de hand met de uitbaters van het B&B. In het Nederlandse Ommen, het openingsverhaal van de bundel (geschreven door Iris Boter), wil Thom van de B&B af. Thom was een oud-klasgenoot van Chris Berg. “In de spiegel zag hij een man met waarschijnlijk meer leven achter dan voor zich.” Hij is niet gelukkig en het leven met zijn vrouw Annemarie wil hij eigenlijk wegdrukken . Hij bouwt in het geheim een relatie op met Nynke, die hij ontvangt als Annemarie weg is. Nadine verblijft in de B&B en als Annemarie terugkomt vraagt ze wie Nynke dan is. En dan…. Nadine trekt met haar rode rugzak verder en bezoekt Schotland, Engeland, Ierland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en IJsland. Met gevoel voor de sfeer van iedere plek kan de lezer iets ontdekken van de gewoonten van het land en de ‘hot spots’, de leuke plekjes om te bezoeken. Zoals Ile de Noirmoutier in Frankrijk met zijn befaamde Passage de Gois, de weg die het eiland met het vasteland verbindt en bij vloed onder water staat. In 1999 kwam de Tour de France er en slipten de renners over deze passage. Voorbije zaterdag startte de Tour van dit eiland. Nu nam men de brug. 

Op iedere plek wordt een stukje van de puzzel van haar vader ingevuld, maar pas aan het eind van het boek op een verlaten plek op IJsland komt het ware verhaal van haar vader naar voren.

(Negen van de dertien schrijvers waren aanwezig bij de presentatie)

6763b069ee3d31f61aa8c831be4893d1.jpg

Dertien schrijvers – Een roman

De meeste schrijvers kennen elkaar veelal via social media of schrijfretraites. Naar aanleiding van de roman ‘Eilandgasten’ van Vonne van der Meer besloten ze samen iets te schrijven. In die roman staan de verhalen van de gasten van een vakantiehuis centraal, met als rode draad de schoonmaakster. Al brainstormend kwamen de auteurs op het idee van Schaduwreis. Het schrijven van een koepelroman is niet zo eenvoudig. Iedere auteur neemt een land en dus een verhaal voor zijn/haar rekening. De verhalen worden geschreven vanuit het perspectief van de gastheer van de B&B waar Nadine te gast is. Haar komst brengt iets teweeg wat eigenlijk verdrongen is, zich onder de oppervlakte bevindt. Teleurstelling, deceptie is een thema dat steeds terugkeert.

Als je zo’n roman schrijft moet er eenheid zijn, de verhaallijn moet coherent zijn, moeten de details kloppen, moet Nadine overal dezelfde persoon zijn, en moet de schrijfstijl niet te ver uiteenlopen. Logisch dat er een proces van lezen van elkaars verhalen, commentaar leveren, aanpassen plaatsvond. Helga van Kooten was hierbij de spin in het web. Petra Kuijt, die het slotverhaal moest schrijven, stond voor de lastige taak alles op zijn plek te laten vallen. Ze was verantwoordelijk voor het plot.

Uiteindelijk moest er een eindredactie uitgevoerd worden. Dat deed Ingrid Bilardie. Zij was de enige die geen verhaal had aangeleverd, maar er dus eigenlijk voor zorgde dat de ‘koepel’ er kwam en op beslissende momenten de knopen doorhakte.

Deadline

Tijdens de presentatie van het boek op 21 april zagen de meeste auteurs elkaar voor het eerst. Er werd gesproken over de inspiratie van iedere auteur, maar ook over wat ze van het proces geleerd hadden: “Je moet er rekening mee houden dat jouw stijl past bij het verhaal en dat een deadline erg belangrijk is,” grapte een van de auteurs.

Achter in het boek is een korte biografie van de auteurs, twaalf dames en één heer, opgenomen. Zo leer je Iris Boter, Marjan Brouwers, Micha Meinderts, Ineke Kraijo, Marleen Schmitz, Jeanine Erades, Marjet Mak, Mieke van Wieringen, Cora de Vos, Bianca Nederlof, Svea Ersson, Helga van Kooten en Petra Kruijt wat beter kennen. Neem jij ‘Schaduwreis’ ook mee op vakantie?

Lees mijn recensie hier

b09329c32f3cac65a347f718d636c507.jpg (Signeersessie door de auteurs)

 

 

 

 



Reacties op: ‘Schaduwreis’, de allereerste koepelroman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri

Andrea Camilleri (Sicilië, 1925-2019) was een Italiaanse toneelregisseur en...

Petros Markaris

Petros Markaris

Petros Markaris, (Istanbul, Turkije, 1937) is een populaire Griekse schrijv...

Iris Boter

Iris Boter

Iris Boter is een Nederlandse schrijfster en illustrator. Ze debuteerde in 2002 ...

Marjan Brouwers

Marjan Brouwers

Mijn naam is Marjan, ik schrijf, woon en werk in de stad Groningen. Na mijn stud...