Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vakantieboeken zonder verplichtingen: grootse plannen

op 20 juni 2018 door

Tijdens de vakantie nemen we eindelijk tijd voor… boeken!

Tijdens ons club-uitje kwamen overpeinzingen over de vakantie naar voren waarbij het genot van lekker lezen een veel gehoorde kreet bleek. Bijzonder natuurlijk want lezen doen we de rest van het jaar toch ook? Toch verzuchtte iemand dat het fijn zou zijn om in de vakantie eens toe te komen aan een boek dat ‘zonder verplichtingen’ gelezen kon worden. Aan de meeste boeken die we lezen, hangt een deadline voor een leesclub, een artikel of een recensie. Jazeker, dat vinden we ook heel fijn. We zijn niet voor niets de ambassadeurs voor literatuur hier op Hebban en we genieten met volle teugen van recenseren en schrijven, alsook van deelnemen of coördineren van leesclubs. We smullen van de pareltjes die we tegenkomen bij deze zelfopgelegde ‘verplichtingen’. Op dat moment voelt het ook zeker niet als moeten.
Toch vroegen we ons af hoe het zou zijn als we in de vakantie een boek kiezen dat niet ‘moet’.

Zo hebben alle leden van de literatuurclub eens gemijmerd en een vakantieboek gekozen of een vakantielijstje gemaakt. Sommige clubleden raakten overenthousiast en bleken grootse plannen te hebben voor de komende weken. Anderen kiezen meer bescheiden. We hebben het voor jullie op een rijtje gezet. Komende zondag zien jullie de meer behouden keuzes. Vandaag beginnen we met de grootse en grootste plannen. Kijk maar eens hoe iedereen kiest.

 Banner by Anne

Ine legt stapels klaar, haalt zelfs de e-reader van stal...

 fe692dd00c69d7515c9cbfda3f05cc8b.png
In deze twee 'stapeltjes', te zien op de foto’s, heb ik wel zin deze zomer. Ja, ik besef het, het lukt nooit om die allemaal te lezen (en ja, ook mijn e-reader ligt op de stapel). Het zijn er te veel! Ik ben nog in drie kleppers bezig en de zomer staat al voor de deur! Ik wil vast nog wel iets anders lezen! En Hebban komt zeker nog met een of meerdere verleidingen op de proppen!

De volgende drie zou ik echt heel graag lezen en deze krijgen voorrang. Het zijn boekentippers en daar ben ik erg benieuwd naar: Ivanov van Hanna Bervoets, de tip van Helena, en Vissen voor de keizer van Didier Decoin en Berichten uit het tussenhuisje van Henk van Straten, de tips van Anouk van der Zee. Ook Stendhals Het rood en het zwart zou toch moeten lukken, dan kan ik weer een vinkje plaatsen op mijn challengekaart. Voor de rest hoop ik maar dat mijn stapel na de zomer kleiner is geworden, niet groter...
 

Nathalie kan het niet laten om toch de verplichtingen aan te gaan…

 9c65eaaca2996c834da5617bf8465a6b.png
Ten eerste wil ik mijn Grote Eeuw-serie van Jan Guillou tot het voorlopig laatste boek uitlezen omdat deze serie zo heerlijk leest. Je wordt door deze meesterverteller echt meegezogen in de geschiedenis van de 20ste eeuw. Fantastisch, vind ik! Er volgen hopelijk nog een aantal even spannende delen in deze reeks. 

Ten tweede staat ook het boek Voor het vergeten van de Vlaamse auteur Peter Verhelst uit mijn kast ver bovenaan. Daar ben ik echt ook super benieuwd naar. Zijn moeder is overleden en hij was getuige van de rouw van zijn vader. Hij probeert daarnaast in dit rouwboek zelf ook een weg te vinden in dat proces en graaft heel erg naar zijn herinneringen aan zijn moeder. Sigried raadde me het boek zeker aan.  

Ten derde maar zeker niet het boek waar ik het laatst aan ga beginnen voor de vakantie is mijn kennismaking met Armenië. Een paar dagen geleden zocht ik dan ook naar wat reisliteratuur want voor ik een nieuwe (verre) bestemming aandoe, lees ik graag een reisverhaal en/of wat geschiedenis over het land/landen die ik ga bezoeken. Dat vind ik altijd veel leuker dan een 'droge' reisgids ook. Dat laatste gaat ook wel mee in de rugzak voor onderweg natuurlijk. Daarvoor koos ik Reis door Armenië van Vasili Grossman. Mijn reis in augustus gaat namelijk die richting uit. We doen ook enkele dagen Georgië aan op die groepsreis, maar met dat land maakte ik al uitgebreid kennis door het boek Het achtste leven (voor Brilka) natuurlijk! Dat moet ik dus ergens voor begin augustus zien te lezen, maar het is gelukkig niet zo dik als dat laatste, 'slechts' een 150-tal pagina's, op m'n e-reader weliswaar.

Daarnaast heb ik inderdaad nog wel wat opgelegd werk, een stapeltje recensie- en buddyread-boeken, onder andere nog een klepper die ik ga lezen samen met Roosje als buddyread voor m'n eigen blog ook. Ik probeer maar niet op te lijsten wat ik nóg uit m’n eigen kast zou willen lezen, want de lijstjes die ik daarvan maak, veranderen bij mij toch elke 5 minuten. :-) Omdat de aangroei ook nog altijd veel hoger ligt dan de gelezen exemplaren en daarnaast ligt er ook nog een stapeltje interessante magazines zich op te hopen. De verhouding gelezen versus ongelezen pagina’s is al vrij lang zoek bij mij…  Dat wordt dus even een tandje bijsteken. Hopelijk ga ik me wat kunnen concentreren op m'n leeswerk dus! 
 

Anne weet het deels zeker…


1f8b295dc830e1422b8a8928db70e087.png

Het blijft lastig tegenwoordig hoor, boeken zonder verplichting. Maar ik probeer er zeker (weer) tijd voor te maken. Zo las ik afgelopen week Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey zonder enige verplichting en dat was een heerlijk tussendoortje, zeker met het oog op de verfilming!

Verder staan er voor de komende tijd nog heel wat Hebban-titels op de lijst maar wil ik zeker tijd gaan maken voor een aantal boeken die al 'eeuwen' in mijn kast staan en die er steeds opnieuw tussendoor glippen. De titels die wat dat betreft het hoogst op mijn lijstje staan zijn De meisjes van Emma Cline, Het smelt van Lize Spit en Furie en Fortuin van Lauren Groff. Alledrie deze titels staan al heel lang op mijn nog-te-lezen-lijstje en kwamen dat eigenlijk al meteen nadat ze verschenen, maar helaas ben ik er nog niet aan toegekomen. De titels zijn geschreven door jonge vrouwen en ik ben heel benieuwd naar deze nieuwe stemmen in de literatuur, waar ik al heel veel goede dingen over heb gehoord ook! 
 

Helena heeft echt grootse plannen…

 9f0e1b0424d3a4575c30a416dc895cc7.png

 

Wat is er heerlijker dan een hele dag ongestoord te kunnen lezen? Sinds onze kinderen niet meer meegaan met vakantie houden wij ervan om naast meer cultureel georiënteerde vakanties in voor- en/of najaar wij, in de zomer naar de warmte van Zuid-Frankrijk af te reizen. Een groot deel van die vakantie brengen wij (gelukkig leest mijn echtgenoot ook graag) al lezend door op zo’n heerlijk ligbed naast het zwembad, met als achtergrondgeluiden het geluid van krekels en het gezoem van insecten. Zie je het voor je? Speciaal voor dergelijke vakanties bewaar ik ‘dikke boeken’, omdat ik anders vaak aan één boek per dag niet genoeg heb. Bij voorkeur lees ik die dikkerds op mijn e-reader, dan heb ik maar één hand nodig. Kan ik tegelijkertijd een ijsje eten of rosé drinken ;). Voor komende zomer heb ik de komende boeken bewaard: Geheime kamers van Jeroen Brouwers, De wereld volgens Garp van John Irving, De moord op Commendatore (deel 2) van Haruki Murakami, Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafon en De komst van een kind van Kristina Sandberg. Op mijn e-reader staan verder momenteel nog zo’n vijfenzeventig boeken en omdat ik altijd bang ben dat hij het tijdens mijn vakantie plotseling begeeft, neem ik ook nog een tas vol papieren boeken mee. Garp heb ik ook op papier, voor Sinterklaas had ik nog HhhH van Laurent Binet gekregen en mijn moeder heeft al een enorm dik feelgood boek aan me meegegeven. Opvallend genoeg lees ik in de vakantie vooral vertaalde literatuur, terwijl ik normaal gesproken meer Nederlandstalige literatuur lees. Daar ga ik eens over nadenken komende zomer!

De keuze is reuze, dat is wel duidelijk.

De dames pakken het groots aan, zoals jullie kunnen zien. Aan het einde van de zomer komen we terug op onze voornemens en dan kunnen jullie lezen in hoeverre Ine en Helena hun e-reader leeggelezen hebben, of Nathalie zichzelf zal verplichten tot het lezen van enkele niet verplichte boeken en of Anne haar drie toptitels verorberd heeft.

Weten jullie al hoe je zou kiezen?

  • Welke boeken, zonder ‘verplichtingen’ staan op jullie lijst? Hebben jullie een stapel zoals Ine, Nathalie en Helena. Of iets meer bescheiden zoals Anne?

  • Hebben jullie er nog niet over nagedacht en moeten jullie nog een keuze gaan maken?

  • Hebben jullie tips uit deze reuzestapel kunnen halen?

  • Of wachten jullie op het volgende artikel dat zondag verschijnt om een gerichte keuze te kunnen maken?

Komende zondag lezen jullie de lijstjes van Sigried, Natalie, Harriët, Jan en mij.

Tot dan,

Gigi



Reacties op: Vakantieboeken zonder verplichtingen: grootse plannen

Meer informatie

Gerelateerd