Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

We willen het even hebben over ... Ish Aït Hamou

op 12 maart 2020 door

Toen Nathalie met de vraag kwam, om een gastartikel aan Ish Ait Hamou te wijden, stak ik mijn beide handjes in de lucht, want ik hoor bij de grote groep bewonderaars van Ish. En die groep is zeker groot. Na vier maanden is de negende druk van zijn laatste boek “Het moois dat we delen” een feit. Ish toert door België met zijn eigen leesclub, de sociale media ontploffen van recensies en de rijen op de boekenbeurs van vorig jaar om Ish te ontmoetten barstten uit hun voegen.

Banner: Anne
Tekst: Wendy (gastblog) & Nathalie (redactie)

d94482073204ae3e411483c3de8630f6.jpg

Onder de loep, wie is Ish Ait Hamou?

Ish Ait Hamou (1987) ziet het levenslicht in Vilvoorde en woont er nog steeds, zijn roots liggen in Marokko. In 2017 was hij voor een jaar stadsambassadeur van Vilvoorde. Hij werd opgevoed in het Arabisch en Frans, toch kwam hij door omstandigheden op een Nederlandstalige school terecht waar hij naar eigen zeggen vrij ongelukkig was. De taal was toen zijn grootste probleem.

Op zijn achttiende kon hij als choreograaf aan de slag bij Adidas in Duitsland. Hij brak door in België en Nederland als jurylid van het tv-programma  So You Think You Can Dance. Van jongs af schreef Ish al verhalen en zat hij te dagdromen op de schoolbanken. Zijn eerste boek schreef hij in het Engels, maar nadat iemand hem uitdaagde om in het Nederlands te schrijven, nam hij die uitdaging direct aan.

In 2014 kwam zijn debuut Hard hart op de markt, en tegen alle verwachtingen in verkocht dit boek vrij goed. Dit is de start van een succesverhaal. In 2018 ging de kortfilm Klem in première op het kortfilmfestival te Leuven. Klem is de verfilming van zijn novelle  Als je iemand verliest die je niet kan verliezen. Ish schreef hiervoor het scenario, dat ook werd uitgegeven trouwens, en zette zijn schouders ook onder de regie van de film. Daarbovenop toerde hij 43 keer door België met zijn eigen theaterproductie Aangenaam, ik ben Ish, een voorstelling over de kracht van verhalen, een zoektocht naar jezelf. 

Bibliografie:

  • Hard hart (2014)
  • Cécile (2015)
  • Als je iemand verliest die je niet kan verliezen (2016)
  • Klem (2018 – novelle en script)
  • Het moois dat we delen (2019)

Hoe meer ik onderzoek doe naar de persoon achter al die prachtige verhalen, hoe meer ik kan vaststellen dat Ish een duizendpoot is, met als hoofddoel een verhaal te vertellen op alle mogelijke manieren, in dans, theaterproducties en in woorden. Hij is een meester in het vertellen van verhalen en geeft achter een verhaal een levensboodschap mee. Met eenvoudige woorden vormt hij prachtige zinnen, deze nestelen zich tot in het diepst van je ziel. Citaten die je als lezer zeker niet kou laten en die ik dan als echte fan opschrijf, citaten die me helpen op mijn levenspad. Wat heel typerend is aan zijn boeken, zijn de korte dialogen en een beperkt aantal personages, actuele thema’s en realistische verhalen.

Als je tijd geeft aan moeilijk, dan wordt moeilijk makkelijk. (Als je iemand verliest die je niet kan verliezen)

Woorden lijken onschuldig maar leg ze op de verkeerde plaats, op een verkeerd tijdstip en het worden landmijnen. (Het moois dat we delen)

Ben ik hier het promomeisje zonder schaamte zeg ik ja, want natuurlijk wil ik dat jullie kennismaken met zijn boeken, dat jullie overstag gaan door dit artikel en jullie toetreden tot de grote groep van bewonderaars!

abb3397446db40ac333bc4c3970e4095.jpg(c) Nathalie Brouwers, Foire du Livres, Brussel - Ish Ait Hamou in het wild tegengekomen



Reacties op: We willen het even hebben over ... Ish Aït Hamou

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ish Ait Hamou

Ish Ait Hamou

Ish Aït Hamou (1987), bij het grote publiek vooral bekend als choreograaf e...