Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Winternachten 2019

op 23 januari 2019 door

Het Winternachten-festival is een jaarlijks terugkerend internationaal literatuurfestival in Den Haag. Van 17 januari tot en met 20 januari vinden er op diverse locaties optredens plaats van dichters en schrijvers. Het motto van de 24ste editie is ‘Who wants to Live Forever’.

Het hoogtepunt van Winternachten is eigenlijk de vrijdag- en zaterdagavond: Friday and Saterday Unlimited. Ik heb een ticket gewonnen voor de zaterdagavond. En, zoals altijd, het is lastig kiezen. Op zes podia gebeurt er van alles: 2 filmzalen, het filmhuiscafé, 2 theaterzalen en de foyer.

Ik kies voor het programma in theaterzaal 1 omdat er twee schrijfsters komen die ik graag wil horen: Leni Zumas en Jennifer Nansubuga Makumbi. Het programma bestaat uit 4 blokken van 1 uur waarvan ik er 3 blokken van bijwoon.

Blok 1 : Thinking beyond the state.

Ian Buruma spreekt met Jennifer Clement (Gun Love) en David Van Reybrouck (Congo). De vraag: “Is de staat opgewassen tegen globalisering?” De voertaal is Engels, niet dat ik het niet kan volgen, maar bij politieke discussies mis ik soms de betekenis. Wat ik een beetje jammer vond is dat er geen link werd gelegd naar hun boeken. Maar dat maakte de discussie er niet minder interessant om.

Blok 2 : How dark is the future?

Mohamad Rabie (Otared), Aafke Romeijn (Concept M) en Leni Zumas (Rode Klok), schrijvers van toekomstromans. Ditmaal lezen de schrijvers voor uit eigen werk alvorens de discussie begint. Hier is mij van bijgebleven dat ze niet bewust bezig waren met het schrijven van een dystopische roman, ze schreven gewoon een verhaal dat zich in de nabije toekomst afspeelt. Het etiket dystopische roman kwam later.


1809641a3b13b00f771ef652eaff3ac2.png

 Blok 3 : Myths as identity arena

In dit blok gaat het over ‘Oude mythes houden invloed op onze identiteit en verhouding tot een ander’. Aan tafel zijn de schrijvers Jennifer Nansubuga Makumbi (Kintu), Arshia Sattar (India).

Jennifer Makumbi werk kenmerkt zich door een mengeling van Oegandese orale verhaaltradities, volksverhalen, mythen, Bijbelse elementen en geschiedenis. Haar debuut Kintu is goed ontvangen en wordt vertaald in het Nederlands. (de Volkskrant over Kintu)

Arshia Sattar heeft een grote kennis van mythen en traditionele verhalen uit India. Het mooie blokje wordt afgesloten met Rodaan Al Galdi die voordraagt uit eigen werk. 

139b8ff42e858e1981ae9ba7b0e3b7c4.png

Het was een mooie avond voor de literatuur. Ik bezoek graag literaire evenementen, lezingen of interviews. Je maakt kennis met de schrijver, zijn / haar werk en, ook een leuke bijkomstigheid,  de mogelijkheid zijn / haar boek te laten signeren.

Waar kan je de schrijver ontmoeten in Den Haag? Paagman heeft vaak (gratis) lezingen en interviews. En ook B-unlimited in de Centrale Bibliotheek en Border Kitchen zijn zeker de moeite waard.

Bezoeken jullie ook literaire evenementen of ga je naar interviews? En zo ja, welke bezoeken jullie graag?

Beeldmateriaal Winternachten - foto Stephanie Jager, Jager & Kokemor Photography, ontwerp Eindeloos

Extra info

Winternachten 2019

Agenda Paagman

Borderkitchen

B-unlimited

Natalie

06da41c194c0b9811e5104f01d11a32c.jpg



Reacties op: Winternachten 2019

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck

David Van Reybrouck (1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver van non...

Ian Buruma

Ian Buruma

Is een Brits-Nederlands journalist, publicist en auteur. Hij studeerde Chinees a...

Jennifer Clement

Jennifer Clement

Jennifer Clement (1960) studeerde literatuur en antropologie in New York en Pari...

Aafke Romeijn

Aafke Romeijn

Schrijver, muzikant.

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi

Rodaan Al Galidi is een schrijver voor alle seizoenen. Zijn dichtbundel De ...