Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Week 2 van mijn Reading Challenge

op 15 januari 2018 door

Een kleine inhaalrace, dus al binnen een week het tweede blog in deze serie. Het boek dat ik voor week 2 van mijn "een boek per week challenge" heb gelezen, is een boek wat al heel lang om mijn nog te lezen lijstje heeft gestaan. Ik ben dol op boeken die over boeken en boekhandels gaan dus dit boek is er een die prima in dat lijstje past en laat dat nu ook nog een categorie in de Reading challenge 2018 zijn. Twee vliegen in een klap dus.

Week 2.

De boekhandel van Penelope Fitzgerald.

Behalve dat ze vindt dat elke plaats een boekhandel moet hebben, heeft de 50 jarige weduwe Florence Green geen andere reden om een boekhandel te beginnen in het fictieve plaatsje Hardborough. Zelf heeft ze als jonge vrouw in een boekhandel gewerkt en dat zo prettige gevonden dat ze besluit een oud pand genaamd Old House te kopen en daar een boekhandel in te starten. Dat ze zelf niet erg belezen is vindt ze in het geheel geen probleem. Lang niet iedereen is even gecharmeerd van de komst van de boekhandel. Haar grootste tegenstander blijkt de zeer invloedrijke Mrs. Gamart te zijn. Zij had een heel andere bestemming in gedachte voor het oude pand.

Penelope Fitzgerald (1916-2000) begon pas op 58 jarige leeftijd met schrijven. De Boekhandel is haar tweede boek en werd meteen al genomineerd voor de Booker Prize. Wat mij betreft zeker niet onterecht. In een relatief dun boek beschrijft ze op ingetogen wijze het leven in klein Engels kustplaatsje aan het einde van de jaren 50. Een groot palet aan verschillende personages verschijnen er in haar boekhandel en hoewel een deel van de personages wat stereotypes zijn is het nergens over de top. Zo is er een Lord die zijn afgelegen kasteel verlaat om naar een feestje te gaan om daar samen met zijn vriend niets te gaan zeggen, of de jurist die eigenlijk alles wil schikken en de juridische strijd schuwt.

Haar schrijfstijl is beeldend en met een licht ironische vorm van humor. Het blijft subtiel en met kleine stapjes in het verhaal weet ze te blijven boeien en de spanning langzaam op te bouwen. 

De boekhandel gaat, behalve heel even over het boek Lolita, niet echt over boeken, maar over menselijke relaties en veranderingen in een klein geisoleerd dorpje. De boeken mis je niet, de boekhandel wel wanneer je de laatste bladzijde gelezen hebt.

Op naar week 3 van mijn challenge. Welke boeken lazen jullie allemaal afgelopen week?



Reacties op: Week 2 van mijn Reading Challenge

Gerelateerd

Over