Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dit is Ria vanB's Hebban

op 31 mei 2022 door

Hebban is acht jaar oud en viert dit. En terecht, wat een prestatie! De Crew vraagt mensen op Hebban een blog te schrijven over hun Hebban, aan de hand van een aantal vragen. Ik ben ook de beroertste niet en doe dus graag mee!
Hieronder mijn antwoorden. 

1. Waar en hoe begon Hebban voor jou?
In 2015 was ik ontevreden over de hoeveelheid boeken die ik in een jaar las. Vroeger las ik de hele dag door, zo leek het wel, maar op de één of andere manier was daar de klad ingekomen. In dat jaar begon ik met een aantal vrouwen een Thrillerleesclub, zodat ik in elk geval één keer per zes weken een boek zou lezen. Toen deelde mijn nichtje op facebook dat ze bij Hebban mee ging doen aan de Readingchallenge. Ik was nieuwsgierig, ging kijken en schreef me gelijk in. 10 december 2015 was dat. Een gedenkwaardige dag? Misschien wel. 

Door de readingchallenge kon ik mooi bijhouden of ik écht zo weinig las als ik dacht. Zesentwintig boeken nam ik mij voor. Eén boek in twee weken. Twee per maand. Dat leek mij een mooi streven. Al snel kwam ik erachter, dat niet alleen de readingchallenge, maar Hebban zelf ook een goede motivatie was. Ik mocht een boek buzzen, won een boek, ik deed mee aan een leesclub (of twee) en las zeveneenveertig boeken dat jaar. Inmiddels lees ik het dubbele. En dat allemaal dankzij Hebban. Waarvoor mijn dank!

2. Wat is voor jou de belangrijkste ontdekking geweest in acht jaar Hebban?
Eigenlijk was vooral het plezier van lezen mijn belangrijkste (her)ontdekking. Door drukte van een volwassen leven met werk en kinderen was het lezen er wat bijin geschoten. Na een lange vermoeiende dag, hing ik liever voor tv of surfde doelloos wat op internet. Alleen tijdens vakantie had het boek weer mijn volle aandacht. (naast de kinderen uiteraard) Dankzij de challenge, die ik vooral met mezelf aanging maar op Hebban bij kon houden, maar ook de aandacht voor boeken, ging ik weer meer lezen. 

Ik ontdekte ook dat ik wel tijd heb voor lezen, alleen soms motivatie of concentratie mis. En vooral: dat ik m'n prioriteit elders had liggen. Dat is voor een deel veranderd. Ik kies vaker voor een boek dan voor tv of de telefoon. 

3. Welk onderdeel of element van Hebban is bij jou het meest geliefd?
Dat is eigenlijk vooral lezen over (nieuwe) boeken, maar ook het mee mogen doen aan lezersjury's en het mogen buzzen. Zo heb ik zoveel meer schrijvers en genres leren kennen en waarderen! Ik wist helemaal niet dat ik zo'n brede interesse had. Hierop aansluitend vind ik de overzichten aan het eind van het jaar ook fijn, met niet alleen aantal gelezen pagina's, maar ook aantal boeken per genre. Ik was me er niet van bewust, maar lees nog best wat literatuur. Ik zeg altijd dat dat niets voor mij is.

4. Welk verrassend boek, auteur of genre heb je leren kennen op Hebban?
Zonder Hebban was ik nooit aan 'Het achtste leven (voor Brilka)' van Nino Haratischwili begonnen. Zo'n dikke pil en ook nog niet mijn genre. Maar wat een fantastisch boek! Ik las dit boek dankzij Hebban als een feuilleton en door het per paar hoofdstukken te lezen, was het behapbaar. Nog steeds raad ik het boek vaak aan mensen aan (die dan schrikken van de dikte, haha)

5. Wat betekent Hebban voor jou?
Hebban is voor mij een fijne community met gelijkgestemden. Ik heb er helaas niet zoveel tijd voor als ik zou willen. Er zijn tijden dat ik veel artikelen en spots lees, maar op de één of andere manier lukt me dat niet dagelijks/wekelijks. Het helpt me vaak wel uit een leesdip, met al die tips en enthousiaste verhalen.

6. Wat zou je heel graag op Hebban terug willen zien?
Lastig te zeggen. Er komen steeds leuke en nieuwe dingen bij, waar ik juist heel blij mee ben.

7. Wat heb je op Hebban nog niet gedaan en zou je in de toekomst wel willen doen?
Recensies schrijven. Ik heb al een paar keer getwijfeld of ik me aan zou melden wanneer er weer een nieuwe oproep was, maar ik durf het niet aan. Ik heb niet de tijd en energie om me goed te verdiepen in het schrijven van een goede recensie én om dat vervolgens regelmatig te doen. Maar misschien, ooit... 



Reacties op: Dit is Ria vanB's Hebban