Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban Readingchallenge

op 18 december 2017 door

In 2017 las ik tweeënzeventig boeken. Ik bezocht met deze boeken zeventien landen. Aan de vijftig van de checklist kwam ik niet allemaal toe, maar deze was af en toe wel een reden om een boek te kiezen. Veel van mijn boeken speelden zich uiteindelijk toch in geijkte landen af. Veel Nederland dit keer. Ik las ook vier series. De meeste auteurs van de boeken die ik las, waren nieuw voor mij. Eigenlijk waren alleen Stephen King, J.K. Rowling en Saskia Noort oude bekenden, als ik mijn lijst zo terugkijk. Van een aantal auteurs las ik, mede dankzij Hebban, hun debuutroman.

In 2017 deed ik mee aan zes leesclubs en las ik drie buzzboeken. Met mijn blog over de Bookstoreday won ik een boekenbon en zo kwam ik weer in de boekhandel terecht. Ook was ik in 2017 Kernjurylid van de NS Publieksprijs, wat ik een erg leuke ervaring vond.

Al met al stond het jaar 2017 als geen ander voor mij in het teken van lezen. Dat viel mijn familie wel op. Ik las altijd al graag, maar nu las ik ook véél, was hun idee, maarja.. ik had de uitdaging ook hoger gezet dan het aantal boeken dat ik in 2016 las. Ik moest dóór natuurlijk! Wat ik las hield ik bij in een maandelijks overzicht op mijn spot.

In 2017 nam ik mij voor tweeënvijftig boeken te lezen. Eén boek per week, dat vond ik wel een mooi streven. En mocht er niet genoeg tempo inzitten, want ik lees echt niet elke week een boek uit, dan kon ik wat inhalen in m'n vakantie. Terugzetten kon ook nog. Uiteindelijk heb ik het goede voornemen ruim overschreden.

Is het allemaal zó goed gegaan dan, dit jaar? Ach.. vorig jaar rond deze tijd, nam ik mij voor een vergeten boek te gaan lezen. Dat boek staat nog steeds ongelezen in de kast. En ja, hij ging in september mee in de auto op vakantie voor lees-uit-eigen-kast-maand, maar ook daar kwam ik er niet aan toe. Misschien wordt het uiteindelijk een afgeschreven boek, wie zal het zeggen?

Ook nam ik mij vastbesloten voor dit jaar iets van Agatha Christie te lezen. Nog steeds staat Moord in de Oriënt Express op mijn verlanglijstje (ik ben uiteindelijk toch niet naar de film geweest), maar ik ben er nog niet in begonnen. Oké, het jaar is nog niet om, dus wat niet is, kan misschien nog komen. Vol goede moed stratte ik in Anna Karenina, maar die legde ik na één hoofdstuk alweer weg. Hij blijft op mijn 'ooit nog te lezen'-lijst, maar nu even niet.

De landenchallenge heb ik niet gehaald, maar dat had ik ook niet verwacht. Dankzij deze uitdaging bezocht ik wel andere landen dan normaal. Zo reise ik met Het huis van de Moskee naar Iran. Met Karin Blixen verbleef ik in Kenia. Met boeken als De onderwaterzwemmer, de Chinees en Amerikaanse Goden kon ik meerdere landen afstrepen, maar met de series verbleef ik juist langere tijd op één plek. Het geeft niet. Dankzij deze nieuwe manier van boeken uitzoeken, las ik toch weer eens wat anders. 

Is de uitdaging nog een uitdaging?

Na dit succesvolle leesjaar is natuurlijk de vraag: wat doe ik in 2018. In 2016 nam ik mijzelf in eerste instantie zesentwintig boeken voor en eindigde op 150% (van dertig, want ik hoogde de uitdaging op) met vijfenveertig boeken. Nu zit ik op 137% van mijn voornemen voor 2017. Wat te doen?

Ik wil mijzelf qua lezen eigenlijk geen druk opleggen. Ja, ik kan de challenge verhogen naar zeventig boeken, maar wat als ik dat niet haal? Eigenlijk vind ik mijn doel van dit jaar wel mooi: één boek per week. Minder wil ik liever niet meer lezen, maar meer is niet per se nodig. Daarom heb ik besloten het op tweeënvijftig boeken te houden. Niet direct een Challenge meer, misschien, maar afgelopen jaar kan toch ook een uitschieter zijn geweest. En met de nieuwe checklist is er weer een andere motivatie, om tot een bepaald boek te komen.



Reacties op: Hebban Readingchallenge