Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het tussendoor-boek

op 04 februari 2017 door

Op zich plan ik mijn te lezen boeken niet. Een boek eindigt en ik kijk rond wat het volgende eens zal zijn. Iets van de e-reader of wat er nog in de kast ligt? (een vergeten boek?) Heb ik zin in een thriller, fantasy of een roman/verhaal? Ik weet het niet altijd, zoveel keus! Boeken voor mijn thrillerleesclub plan ik vaak wel; niet te ver van te voren, zodat ik het verhaal nog weet, maar ook niet te dicht op de afsgesproken datum, want het moet wel uit. Ik lees liever niet teveel thrillers na elkaar, teveel ellende houdt me uit de slaap, dus ook daar houd ik dan rekening mee.

Ik wil dit jaar een paar dikke klassiekers lezen, zoals 'Anna Karenina'. Het boek daarvoor of erna moet niet al te zwaar zijn, denk ik. Geen idee of deze Tolstoy worstelen wordt, maar dan moet het niet achter een boek aan, dat ook niet lekker makkelijk doorlas. Afwisseling is van belang.

Speciaal voor de 'wat zal ik eens gaan lezen stress', wanneer ik er niet uitkom, heb ik in gedachte de zogenaamde 'tussendoorboeken', boeken die altijd wel kunnen, die makkelijk lezen, maar die ik niet achter elkaar door wil lezen. Tijdens het als feuilleton gelezen boek 'Het achtste leven (voor Brilka)' las ik alleen maar tussendoorboeken. Tussendoorboeken zijn niet gelijk niemanddalletjes. Boeken van Baldacci zijn een voorbeeld. Leuke schrijver, lekkere boeken, spannend maar geen echte thrillers, en na 2 heb ik hem wel weer gehad. Hij heeft er nogal wat geschreven, dus ik kan even door.

Meestal weet ik niet van tevoren of een boek tot de categorie tussendoorboek hoort. Pas geleden las ik 'Wit Vuur' van Preston & Child. Dit bleek een 16e deel van een serie te zijn, met in de hoofdrol de exentrieke en opvallende FBI-agent Pendergast. Nu wil ik dus eigenlijk ook de eerste 15 delen lezen, maar ik denk dat ik ook Pendergast na een aantal boeken wel even op pauze wil zetten. Gezien de spanning in het verhaal, denk ik dat de boeken op zich makkelijk weglezen. Dus hoera, nog een serie tussendoor-boeken.

Wat ik ook graag tussendoor lees zijn kinderboeken. In 2016 las ik tussendoor wat boekjes van de Bob Evers-serie. Makkelijk. Jeugdsentiment. Heerlijke verhaaltjes, veel humor, wel érg gedateerd helaas. Op de e-reader heb ik nog een stapel  staan, die ik wil (her)lezen. Zoals de boeken van Thea Beckman. Maar ook een aantal van Roald Dahl, waar ik wel het nodige van hoorde, die ook verfilmd zijn, maar die ik nog niet las. 'Sjakie en de Chocoladefabriek', bijvoorbeeld.

Momenteel heb ik net een boek uit. Ik heb over drie weken de thrillerleesclub en deze week verwacht ik een boek van een hebbanleesclub. Ik twijfel wat ik zal doen, tijd voor een tussendoorBoek? 

Hoe doe jij het? Plan jij je leesjaar? Heb je ook een boek of serie, die altijd wel even tussendoor kan?

*afbeelding is een uitsnede van een tekening van Sasha Salmina



Reacties op: Het tussendoor-boek