Readingchallenge 2018: ineens over de helft!

op 18 mei 2018 door

Aan het begin van het jaar heb ik even getwijfeld of ik m'n challenge naar beneden bij zou stellen. In januari kwam ik maar net aan de vier boeken en in februari zelfs dat niet. Een leesdip in combinatie met een televisieserie-verslaving. Als dat maar goed kwam. Aan de andere kant:  het jaar was nog maar net begonnen en wie weet wat er ging gebeuren. Na m'n vakantie in juni/juli zou ik wel kijken hoe het ging lopen. Eén ding staat voorop en dat is dat ik geen stress wil krijgen over die challenge, haal ik 'm niet, dan haal ik m'n niet.

Ook in maart ging het nog niet hard. Geen idee hoe dat kwam, want de serie had ik uitgekeken. Drie boeken las ik, waaronder een boekenweekgeschenk, die in feite in een middag uit is.

Met 'Lees eens wat anders' in april, kwam ik weer op stoom. Wat zorgt voor een leesdip en hoe kom je (ik) eruit? Geen idee, maar ineens was daar de omslag. Acht boeken gingen er met gemak doorheen en ik durfde mij aan te melden voor de jury van de Hebban Debuutprijs. Zoiets is sowieso een stok achter de leesdeur; deze boeken móeten uit, maar aan de andere kant heb je zo'n acht weken de tijd voor vijf boeken, dus dat is te overzien. Er kon nog best een leesclub bij.

Het bleek een schot in de roos. De boeken zijn (gelukkig) niet al te dik en ik vond ze redelijk makkelijk lezen. Naast de leesclub was er een feuilleton en kon ik de thriller, die ik ter afwisseling en voor m'n locale leesclub las, niet wegleggen, zo spannend vond ik die.

Ook de categorieën gaan goed, trouwens. Er staan er nog twaalf open. Jammer genoeg staan de debuutboeken niet in de Leesclub Hall of Fame, zijn het geen Libris Literatuurprijswinnaars en zijn ze ook niet in 2017 ergens mee bekroond. Mogelijk wordt er wel één bekroond met een Hebban Award. Kan ik die weer afvinken.

Zoek ik verder nog een boek met een verhaal in een verhaal, een kleur in de titel, dat zich afspeelt in Azië en geschreven is onder een pseudoniem. Mocht het ook nog een hervertelling van een sprookje zijn, dan schiet het helemaal lekker op. Ik gok er maar op dat een dergelijk boek niet beestachtig is of dat ik 'm had kunnen lezen voor m'n lijst op school. Multatuli voldoet wel aan een aantal van deze categorieën, trouwens. Is die bekroond? Door een boekverkoper getipt?

Met de challenge op de helft, vertrouw ik erop dat het met de overgebleven categorieën wel gaat lukken. Net als met de landen vorig jaar, merk ik dat ik op een andere manier naar boeken ga kijken, om nog wat af te kunnen vinken. Dat kan dan weer leiden tot verrassende keuzes en nieuwe favorieten. Vorig jaar was ik twee weken eerder op de helft. Toen behaalde ik de challenge in september, dus daarover hoef ik me ook dit jaar waarschijnlijk geen zorgen meer te maken.Reacties op: Readingchallenge 2018: ineens over de helft!