Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Pelikaan komt uit de kast

op 10 september 2018 door

Ik zag toevallig dat het weer zover is: lezen uit eigen kast.

Hoewel ik niet zoveel ongelezen boeken meer in de kast heb staan (of tellen digitale boeken op de e-reader ook?) heb ik natuurlijk wel meer dan één exemplaar. Zo is daar mijn vergeten boek van twee jaar terug, die nog steeds met dezelfde status in de kast staat. Vorig jaar ging deze nog mee op vakantie, ter ere van 'lees uit eigen kast'-maand. Dit jaar laat ik hem maar even links liggen; kennelijk is het een mission impossible dat boek ooit (uit) te gaan lezen.

Een boek dat al een tijdje in m'n kast staat, of eigenlijk ligt bij gebrek aan staruimte, is De Pelikaan van Martin Michael Driessen.  Dit boek werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Ergens in juni was er op Hebban een actie, waarin 250 boektitels te vergeven waren (het artikel kan ik zo snel niet terugvinden). Ik koos voor dit boek en sinds begin juli ligt het in de kast.

De timing is perfect; net nu ik er gevoelsmatig aan toe was dit boek te gaan lezen (ik moet soms een bepaalde 'bui' hebben voor een bepaald soort boek) is het ook nog eens 'Lees uit eigen kast'-maand.

Het boek
Op Hebban is de cover een prachtig plaatje van een trein, zoals hiernaast te zien is. De effen blauwe (hard)cover van mijn boek viel me dan ook even tegen. Ik heb nog in de verpakking gecheckt of er misschien nog een losse omslag miste, maar helaas.

Het verhaal gaat over Andrej, een postbode in een slaperig Joegoslavisch kuststadje en Josip, machinist op een bijzondere kabeltrein. Andrej ontdekt een geheim van Josip en hij besluit hem hiermee te chanteren. Op zijn beurt ontdekt Josip een geheim van Andrej en hij besluit hem hiermee te chanteren, om zijn eigen onkosten te dekken. Op deze manier start een onderlinge afhankelijkheid, waar ze zich niet bewust zijn. Ondertussen ontstaat er een vriendschap tussen beide mannen.

Er komt een kantelpunt, wanneer het land in de burgeroorlog beland.

Mijn mening
Het is een toegankelijk geschreven boek, dat plezierig leest. Langzamerhand leert de lezer beide mannen beter kennen en krijgt een zekere sympatie voor hen. In mijn geval wat meer voor Josip, die het beste probeert te maken van zijn ongelukkig huwelijk.
In het boek komen thema's als geluk versus pech, eerlijk versus oneerlijk en vriendschap aan bod. Wat goed is in tijden van vrede, draait om als de meningsverschillen tot oorlog dreigen. Vriend wordt vijand en kennissen veranderen in kameraden. De omgeving wordt ondertussen beeldend beschreven, waardoor ik de Kroatisch-Adriatische kust zo weer voor me kon zien.



Reacties op: De Pelikaan komt uit de kast

Gerelateerd