Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thema 3: een prijswinnend boek

op 21 maart 2019 door

Deze maand is de boekenweek met het omstreden thema "de Moeder de Vrouw". Internet, met name twitter, ontplofte vorig jaar, toen dit thema bekend werd. Kennelijk was het eerste artikel dat ik erover las genuanceerd, want ik vond het wel mooi, de vrouw eens in de spotlight. En dat in het jaar dat het precies 100 jaar geleden is dat vrouwen stemrecht kregen.

Op zoek naar een themaboek voor deze maand, scrollend door prijswinnaars, vond ik de titel Mevrouw mijn Moeder van Yvonne Keuls mooi passen bij het boekenweekthema en ik besloot ervoor te gaan. De laatste keer dat ik wat van Keuls las, was ik nog geen twintig en was het thema van haar boeken vooral trieste jeugd en drugs met Jan Rap en z'n maat, Het verrotte leven van Floortje Bloem en De moeder van David S.

Dit boek is wezenlijk anders. Door middel van anecdotes vertelt Keuls op luchtige manier over haar Indonesische moeder. Over de gewoontes, meegenomen uit Indonesiƫ. De magie, die dit land kent en waar Keuls, tegen haar zin, mee kennismaakt. Met liefde vertelt ze over de eigenzinnige acties van haar moeder, de verhalen die ze vertelde en het leven dat deze vrouw geleefd heeft.

Met een zekere humer schrijft Keuls over kleine beetjes ergernis en frustratie, als ze niet tot de eigenwijze gedachtengang van haar moeder lijkt door te kunnen dringen. Daarnaast is er het verdriet over het vertrek uit Indonesiƫ en de dood van haar dochter, Keuls' oudere zus.

Aan de hand van de geschiedenis van haarzelf, haar moeder en haar voormoeders, vertelt Keuls ook een grote periode uit de Nederlandse geschiedenis, zowel in Indonesiƫ als in Nederland.

Al met al met recht een prijswinnend boek, wat mij betreft, die ook nog heel goed bij het volgende thema 'lees eens wat anders' zou hebben gepast.

Zaterdag begint de boekenweek. In dit boek alvast een moeder en vrouw in de hoofdrol.



Reacties op: Thema 3: een prijswinnend boek

Gerelateerd

Over

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls

Yvonne Keuls schrijft boeken over maatschappelijke problemen, over haarzelf en h...