Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Thema 4: lees eens wat anders

op 11 april 2019 door

Een moeilijk thema, vind ik. Doordat ik de afgelopen jaren meedeed aan diverse leesclubs en een paar keer lid was van een lezersjury, las ik al zoveel anders. Maar als ik écht moet verzinnen wat ik eigenlijk nooit lees, is het Science Fictie. Dus ging ik buurten bij de SciFi & Fantasy-club, om daar eens wat ideeën op te doen. De boeken, waar in eerste instantie mijn oog op viel, waren boeken van Stephen King en YA-fantasy. Wat ik dus gewoon regelmatig lees. Gelukkig kreeg ik leuke tips op mijn vraag naar een toegankelijke SciFi boek.

Struinend door een boekwinkel in Londen, kwam ik toevallig één van die tips tegen: The War of the Worlds van H.G. Wells. Niet eens zo'n heel dik boek. Blij schafte ik het aan en legde 'm thuis boven op m'n NTL-stapel, die toen nog niet zo groot was, om hem deze maand te gaan lezen. Daarna kreeg ik Onderdrukt door de verlosser van mijn zus cadeau en kocht ik nog Becoming van Michelle Obama. Mijn NTL verdubbelde in een week (ja, oké, ik kocht nog wat meer boeken...) Bumper de politiepup zit er ook tussen. Ook niet echt een soort boek, dat ik vaak lees.

Ik begon met Becoming.
Wanneer ik het echtpaar Obama op tv zie, valt me altijd op dat ze zoveel liefde en respect voor elkaar uitstralen. Bijzonder vind ik dat. En Michelle komt altijd over als een warme, sterke en betrokken vrouw. Van hen zou ik wel wat meer willen weten. Het begin van het boek is vooral een opsomming van de jeugd van Michelle, waarschijnlijk inherent aan een biografie. Hoewel ik bewondering heb voor haar zelfdiscipline en doorzettingsvermogen, en ze zelf zegt dat ze ook op een aantal punten geluk heeft gehad, lijkt het allemaal wel heel braaf. Waarschijnlijk was ze dat ook gewoon. Wanneer Barack in haar leven komt, verwacht je op een gegeven moment dat hij wel een gouden gloed om zich heen gehad moet hebben, want zoals het leest is hij zowat een heilige. Wel een hele slimme man met een enorme energie en honger naar kennis. En ook met een enorme discipline en doorzettingsvermogen. Duidelijk is wel dat ze vrienden zijn en goed met elkaar kunnen praten. Ze hebben ook dezelfde soort idealen, waarvoor ze bereidt zijn een financiële stap terug te doen.
Op het moment dat de kinderen er zijn en Michelle het gevoel heeft er alleen voor te staan, omdat Barack druk is met politiek, wordt het allemaal wat menselijker.

Al met al een intens boek, waar ik langzamerhand ingroei. Wegleggen wordt lastiger. Het leest wel langzaam, voor honderd bladzijdes zijn zo twee voetbalwedstrijden nodig. Dan is een thriller toch sneller. Daarom had ik het op een gegeven moment wel gehad met dit boek, maar aan de kant leggen was geen optie, omdat ik bang was het niet meer op te pakken.

Uiteindelijk gaf ik het boek toch vijf sterren. Vooral omdat ik het een bijzonder inspirerend boek vond. En het geeft een inkijk in de Amerikaanse politiek en het leven in het Witte Huis, die me wel een tijdje bij zal blijven. In feite ben ik nu heel erg benieuwd naar het vervolg: het verhaal van Melania Trump. Want hoe beleeft zij het leven in het Witte Huis? Denkt ze net zo na over haar rol als 'Vrouw van..' als Michelle heeft gedaan?

War of the Worlds - H.G. Wells
Het boek getipt door de SciFi-club. Een, voor mijn doen, dun boek. "Daar ben ik zo doorheen", dacht ik, maar dat viel eigenijk wat tegen. Waarschijnlijk door veel afleiding om mij heen in het begin, kwam ik maar moeilijk in het verhaal. Ook het Engels was wat lastiger dan ik gewend ben. Doordat het rond 1900 geschreven is misschien? Veel woorden om op  te zoeken, dat hoeft normaal niet zo.

Uiteindelijk vond ik het een leuk verhaal, beeldend schreven, met een hoop drama. En toen ik er eenmaal de tijd voor nam, zoals dat gaat met boeken, las het lekker door. Het verhaal was nieuw voor mij, dus het einde was me onbekend.

Na deze twee boeken buiten mijn comfortzone, ben ik wél blij me weer eens te kunnen onderdompelen in een thriller. Komende dinsdag bespreken we De vrouw van de bankier van Cristina Alger in de trhillerleesclub, dus dat wordt hem. Of ik Onderdrukt door de verlosser of Bumper nog ga lezen deze maand? Ik weet het nog niet. Nu ik al twee 'andere' boeken las, is de druk een beetje weg.

Achteraf had ik ook een roman kunnen lezen, als The Notebook of The fault in our stars, maar die trokken me momenteel dan weer helemaal niet. Of een gedichtenbundel. Maar uiteraard kan dat ook in andere maanden. 



Reacties op: Thema 4: lees eens wat anders

Gerelateerd