Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De bibliotheek tijdens de lockdown

op 14 januari 2021 door

Tijdens de lockdown is onze bibliotheek gesloten, net als die in het hele land.Toch heb ik de indruk dat er per bibliotheek verschillen zijn in hoe daar mee wordt omgegaan.

Bij onze bibliotheek kun je normaal gesproken vijf boeken reserveren, meer is gewoonweg niet mogelijk, zodat iedereen een kans heeft om een net aangeschaft boek te kunnen lezen/reserveren. Een prima systeem. Soms duurt het wat langer voor dat je aan de beurt bent en het boek op kunt halen. Soms heb je mazzel en ligt het de volgende dag al voor je klaar.

Maar ja, dan komt de lockdown en is het niet meer mogelijk boeken te reserveren. De boeken die je al had gereserveerd blijven staan, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De boeken komen niet op transport en blijven daar dus staan tot we weer de mogelijkheid hebben om fysiek de bibliotheek te bezoeken. (Update 16/01: reserveringen gedaan voor de lockdown worden toch in de gaten gehouden en je ontvangt een mail als deze voor je klaar staat...echt top!)

Van de boeken die je al in bezit had werd de uitleentermijn verlengd, dus no worries.

Wat bij onze bibliotheek wel kan is boeken "bestellen" tijdens de lockdown. Dit houdt in dat je kunt kiezen tussen twee locaties (er zijn er meer, maar die zijn echt helemaal gesloten) en dat je enkel die boeken kunt "bestellen" die in die locatie aanwezig zijn. Vervolgens dien je een tijdslot te kiezen en in dat uur kun je de door jouw "bestelde" boeken ophalen in de hal van de bibliotheek. Wat je alleen niet weet, is of het daadwerkelijk de door jouw "bestelde" boeken zijn die je op gaat halen. Op het moment dat jij je tijdsblok reserveert heb je gecheckt of het door jouw gewenste boek aanwezig is in de door jouw gekozen bibliotheek. Wat je echter niet weet is of iemand voor jou dat boek ook heeft "besteld."  Is dat het geval, dan heb je pech en staat het gewenste boek dus niet voor je klaar.

Natuurlijk heeft onze bibliotheek daar ook wat op bedacht. Als je je wensenlijstje mailt met je "bestellingen" kun je aangeven in welk genre je boeken toegevoegd wil krijgen als "jouw" boek er niet meer is. Ook kun je aangeven als je daar geen prijs op stelt.

De eerste keer dat ik boeken ging bestellen tijdens deze lockdown gaf ik aan dat ik in dat geval thrillers wilde. Toen het tijd werd om naar de bibliotheek te gaan, sprong ik op de fiets en reed naar het naburige dorp.  Ik kwam in de hal van de bibliotheek en zag dat een van de door mij "bestelde" boeken er niet bij stond.  Natuurlijk was ik teleurgesteld, want ik keek best uit naar dat boek. Het ging om Het mysterie van kamer 622 van Joel Dicker; een dik boek, dus het viel mij meteen op dat deze er niet bij stond. In de plaats van dit boek zag ik dat het boek De meisjes zonder naam van Mikaela Bley voor mij was neergezet. Ik was benieuwd en ben dit boek als eerste gaan lezen en daar heb ik geen spijt van. Het was een boek wat helemaal aansloot bij het soort boeken dat ik graag lees. In die zin kan het dus zeker leuk uitpakken als je boek er niet is en je verrast wordt met een ander boek.

Ik ben benieuwd of jullie nog boeken lenen via de bibliotheek tijdens deze lockdown en zo ja, hoe het dan bij jullie bibliotheek verloopt. Ik vind het in elk geval een mooie oplossing zo. Je kunt nog steeds papieren boeken lenen als je geen zin hebt of geen mogelijkheid hebt om dit via de online bibliotheek te doen en als je geluk hebt, ook dat net aangeschafte boek scoren.

Vandaag, 16 januari, weer vijf boeken opgehaald die ik gisterenavond besteld had, waaronder een van mijn al eerdere gedane gereserveerde boeken.



Reacties op: De bibliotheek tijdens de lockdown

Meer informatie

Gerelateerd