Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boekpresentatie De witte kamer (8 juni, Leiden)

op 11 juni 2018 door

Op vrijdag 8 juni vond de boekpresentatie van De witte kamer van Samantha Stroombergen plaats in boekhandel De Kler in Leiden. Als lid van de Hebban Thriller Club leek het Chantal en mij al leuk om hierbij aanwezig zijn. Voeg daaraan toe dat Samantha mede-Hebbanista is, aangezien zij recenseert voor Hebban en de afspraak om te gaan was snel gemaakt.

Ruimschoots op tijd stap ik uit de trein op het Centraal Station in Leiden. De reis verliep ontspannen, mede dankzij de voorpublicatie van De witte kamer, die de Thriller Club met dank aan de uitgever al mocht ontvangen. Op deze manier ben ik helemaal in de sfeer van Leiden, de stad waar het verhaal zich afspeelt. Vanaf het station is het nog een kwartier lopen naar de Breestraat. Het eerste richtingsbord zorgt direct dat ik weer in het boek beland, Park Cronesteyn. Dit is de plek waar al in een van de eerste hoofdstukken een lijk wordt gevonden.

Wat een leuke stad is Leiden! Het warme weer zorgt nog eens voor een extra fijn sfeertje. Overal vrolijke mensen. Terrasjes zitten vol. Ik kom nu niet voor de stad, maar ik zal zeker nog eens terugkomen. Nu is mijn doel boekhandel De Kler. Hier loop ik precies om 17.00 uur binnen. Het is nog rustig.

Langzaamaan wordt het drukker. Ook Chantal arriveert. Samen zoeken we een mooi plekje voor de presentatie. Femke, redacteur van Boekerij, vertelt hoe De witte kamer tot stand is gekomen. Wat vooral opvalt, is de sneltreinvaart waarin het hele proces is verlopen. Ongeveer een jaar geleden stuurde Samantha haar manuscript naar het algemene mailadres van de uitgever. En zij niet alleen. Wekelijks worden zo’n vijftig berichten ontvangen van auteurs in spé die hun werk ter beoordeling opsturen. Het eerste manuscript van Samantha liet al zoveel potentie zien dat er direct contact met haar werd opgenomen. Met de feedback die zij kreeg, herschreef zij haar werk. Binnen no time lag het herschreven manuscript weer op het bureau van de uitgever. Nog even leek het of er kapers op de kust waren, maar na wat onderhandelen koos Samantha voor Boekerij. En daarom kan zij nu, net een jaar later, het eerste exemplaar van De witte kamer uitreiken.

Dat worden overigens twee exemplaren. Als eerste krijgt René het boek uitgereikt van de auteur. Hij werkt bij de politie. Samantha heeft regelmatig haar oor bij hem te luisteren gelegd om te doorgronden hoe een politieonderzoek precies in zijn werk gaat. Het “tweede eerste” exemplaar wordt aan een van de proeflezers overhandigd. Zij heeft De witte kamer maar liefst vier keer doorgelezen en is volgens de auteur erg kritisch geweest.

a2ce4bca876260a3d4a7a69e124d2656.jpg

Dan is het tijd om het glas te heffen. Chantal en ik pakken een boek van de nog hoge stapel. Bij het afrekenen maken we een praatje met een lokale auteur, Jeroen Windmeijer. Zijn nieuwe boek, Het Pilgrim Fatherscomplot, komt in augustus uit. De boekpresentatie zal op 9 augustus in deze zelfde boekhandel zijn.

Wachtend in de rij voor het signeren, vervelen we ons niet. Er worden tips uitgewisseld voor andere presentaties, boeken, auteurs. Samantha neemt voor een ieder de tijd om te signeren, met toevoeging van een persoonlijke noot. Voor we de boekhandel weer verlaten volgt nog een vrolijk fotomoment. 

Weer terug naar huis. In de trein kan ik niet wachten verder te lezen om aan de weet te komen hoe het zal aflopen met Hanna en Léon Coeur in het mooie, maar af en toe moorddadige Leiden.

Inmiddels hebben de meesten van de Thriller Club het boek uit. Onze bevindingen zijn heel binnenkort op de spot te lezen. Bij wie staat het boek ook nog op de planning? We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden. Laten jullie het weten?

Groet, 
Chantal en Silvia 



Reacties op: Boekpresentatie De witte kamer (8 juni, Leiden)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Samantha Stroombergen

Samantha Stroombergen

Samantha Stroombergen (1990) is een thrillerauteur én boekenwurm. Op 5 juni 2018...