Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Broeder Cadfael Challenge

op 05 september 2021 door

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Net als vorig jaar staat de maand september in het teken van detectives. Vandaag stellen we jullie onze tweede challenge voor. We gaan misdaden oplossen, samen met broeder Cadfael uit de boeken van Ellis Peters. 

Ellis Peters is het pseudoniem van Edith Mary Pargeter. Ze is geboren in Horsehay in Groot-Brittannië. Haar pseudoniem is gebaseerd op de naam van haar broer Ellis en haar Tsjechische vriendin Petra. Wil je meer weten over de auteur, klik dan hier

We schrijven anno twaalfde eeuw, West-Engeland. Het was een tijd van grote verwarring en onrust. Het was de tijd van de anarchie. De strijd tussen koning Stefanus en keizerin Mathilde om de Engelse troon woedt in alle hevigheid. Teruggetrokken in de abdij van Shrewsbury, leeft broeder Cadfael, een benedictijnse monnik, maar ook detective, patholoog, kruidenkenner en diplomaat. Voor hij het klooster inging, was hij soldaat en zeeman. Hij is slim, werelds en weet alles van gif en kruiden af en wordt vaak ingeschakeld om de meest vernuftige mysteries tot klaarheid te brengen. 

Een soort inleidend boek is Een bijzondere benedictijn, de geschiedenis van broeder Cadfael; het bevat drie korte verhalen: Een licht op weg naar Woodstock, De prijs van het licht en De ooggetuige. Het boek maakt geen deel uit van de challenge, maar is een extraatje voor de liefhebber. 

De twintig titels die meedoen zijn:

  1. Het heilige vuur - A morbid taste for bones
  2. Het laatste lijk - One corpse too many
  3. Het gemene gewas - Monk's Hood
  4. De kwade knecht - Saint Peter's fair
  5. De eenzame bruid - The leper of Saint Giles
  6. De kille maagd - The virgin in the ice
  7. Het vege lijf - The sanctuary sparrow
  8. De duivelse droom - The devil's novice
  9. De gouden speld - Dead man's ransom
  10. Een wisse dood - The pilgrim of hate
  11. Een hard gelag - An excellent mystery
  12. De ware aard - The raven in the Foregate
  13. Een witte roos - The rose rent
  14. Het stille woud - The hermit of Eyton Forest
  15. De laatste eer - The confession of Brother Haluin
  16. Het rechte pad - The heretic's apprentice
  17. Een zijden haar - The potter's field
  18. Een lieve lust - The summer of the Danes
  19. De heilige dief - The holy thief
  20. De verloren zoon - Brother Cadfael's penance

Wat gaan we doen? 
Met zijn allen proberen we om deze twintig detectives af te vinken! 

Dat gaat ons zeker lukken, want het zijn allesbehalve kleppers. Met een beetje passen en meten passen deze boeken in iedere leesplanning! Het zou super zijn, mochten we de challenge nog in de maand september afronden, maar zelfs als we er tot het einde van het jaar mee zoet zijn, is het prima. Het gaat vooral om het (her)ontdekken van deze detectiveserie. 

De boeken werden in 2013 heruitgegeven en zijn zowel op papier als digitaal overal te koop. De beschikbaarheid in de bibliotheken is redelijk. 

Hoe gaan we concreet te werk? 

  • Onder dit artikel vinden jullie de twintig titels, elke titel is in een aparte commentaar ondergebracht. 

  • Reageer bij het boek dat je graag wil lezen. Vertel of je het boek al in huis hebt, of je de serie al kent, wat je maar wil. Reageer in de titeldraadjes alleen als je het boek binnenkort gaat lezen en meedoet aan de challenge! 

  • Wanneer je het boek uit hebt, meld je dat bij ‘jouw’ draadje. Je vertelt hoeveel sterren je het boek geeft en wat je ervan vond (dat mag zo lang of kort als je zelf wil, maar probeer je tot een honderdtal woorden te beperken). 

  • Vanzelfsprekend mag je een tweede boek uitkiezen, wanneer je je eerste keuze uit hebt. 

  • Het is geen probleem wanneer meerdere mensen eenzelfde boek lezen, maar het is natuurlijk leuker wanneer iedereen een andere titel kiest. Zo maken we de grootste kans om de challenge binnen afzienbare tijd af te ronden. 

  • Wij plaatsen af en toe een update: Hoeveel van de twintig boeken zijn er al geclaimd? Welke boeken zoeken nog een lezer? Enzovoort. 

Spreekt deze challenge je aan? Doe je mee? 



Reacties op: Broeder Cadfael Challenge

Meer informatie

Gerelateerd