Advertentie

Dag en nacht - Romy Hausmann

op 15 september 2019 door

Hoewel we inmiddels veranderd zijn van Thriller Club naar Thriller Café bespreken we nog een paar boeken. Boeken die al in de planning stonden en het verdienen om er onze mening over te delen. Vandaag is Dag en nacht van de Duitse auteur Romy Hausmann aan de beurt. 

Een afgelegen hut in het woud. De ramen verduisterd. De deur op slot. Lena en haar twee kinderen leven er volgens strikte regels: maaltijden, toiletbezoeken, lestijden… De vader legt alles nauwgezet vast. Hij beschermt ze voor alle ‘gevaar’ van de buitenwereld, hij zorgt ervoor dat zijn kinderen een moeder hebben. Koste wat het kost. Tot Lena erin slaagt te vluchten. Dan breekt de hel pas echt los. De vader wil met alle macht terughalen wat hem toebehoort. En dan is er nog de vraag of zij echt Lena is, de jonge vrouw die veertien jaar eerder spoorloos verdween… 

Dag en nacht is een bloedstollende, tragische en bij vlagen ontroerende thriller die onder je huid kruipt en je niet meer los laat.

En dan nu onze duimpjes!

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgGreet: Al heel snel is duidelijk dat Dag en nacht niet de zoveelste thriller is die eenzelfde stramien volgt. Nee, het boek is origineel en boeiend. Superspannend vond ik het niet, maar ik wilde wel heel de tijd graag weten hoe alles in elkaar zat. Het boek deed me in sommige opzichten aan Hars van Ane Riel denken. Hoewel het een heel ander verhaal is, speelt in Dag en nacht ook een jong meisje de hoofdrol, een meisje dat in bizarre omstandigheden opgroeit en daardoor niet weet wat 'normaal' is. De personages zijn vrij goed uitgewerkt en komen geloofwaardig over (met uitzondering van één bepaalde reactie). Het boek is goed geschreven, de plot steekt goed in elkaar en de ontknoping is bevredigend. En zoals altijd vind ik het een pluspunt wanneer een verhaal uit verschillende perspectieven verteld wordt. Ik heb wel zin in meer van Romy Hausmann. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgJeanet: Wat een geweldig boek. Hoewel het me ook wel eens naar de keel greep. Ik heb zelden dat een boek uit moet voor ik ga slapen, maar deze moest uit, ik ging uiteindelijk om 2.00 uur naar bed. Ik moest weten wie 'hij' was. Ik heb bijna iedereen als verdachte gezien, maar degene die het uiteindelijk was, heb ik totaal niet zien aankomen. Wat een verrassing. De korte hoofdstukken hebben de naam van degene waar het hoofdstuk over gaat, dit maakt het duidelijk en overzichtelijk. In het begin moest ik even wennen, maar daarna kon ik niet meer stoppen. De personages zijn goed omschreven en zijn heel natuurlijk. Hoe en waarom ze iets doen of laten wordt steeds duidelijk gemaakt. Erg goed debuut en het volgende boek ga ik zeker lezen, ik kijk er zelfs naar uit. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgChantal: Dit boek is in overzichtelijke hoofdstukken verdeeld met de naam van de persoon waar het over gaat. Toch is het begin een beetje verwarrend, maar dit maakt ook weer nieuwsgierig. Al snel begrijp je wat er aan de hand is. Toch blijft het een raadsel wat er met Lena is gebeurd. Ik heb het idee dat de rechercheurs en de doctoren niet de juiste vragen stellen om hier achter te komen. Dat vind ik wel een beetje ongeloofwaardig. Daarnaast frustreert de vader van Lena telkens het onderzoek en hier wordt ook niets aan gedaan. Verder is het een heel vlot en spannend geschreven boek. Tijdens het lezen leer je de personages beetje bij beetje kennen en leef je steeds meer met ze mee. Sommige karakters worden zo beschreven dat je niet weet wat je van ze moet denken. Dit zorgt voor een spannende en geheimzinnige sfeer. Er wordt op een goede manier naar het einde van het boek toegewerkt. Dit is niet voorspelbaar, wel een beetje ongeloofwaardig. Het hele boek zit anders in elkaar dan verwacht en dat is heel knap gedaan. Ik heb dit boek met veel plezier gelezen.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpg
Joyce: Romy Hausmann zet het boek direct op scherp door in eerste instantie zeer helder te beginnen, maar dan te zorgen voor verwarring en precies dat trekt je in het verhaal. Deze verwarring en zeker ook de angst drijven de plot voort. Dit wordt versterkt door de keuze om het verhaal te vertellen vanuit verschillende oogpunten en in relatief korte hoofdstukken. Het is een interessante en intrigerende plot en je moet gewoon weten hoe het gaat aflopen. De personages voelen zo echt dat je hartstochtelijk met hen meeleeft en hun angst daadwerkelijk voelt. Je laat je als het ware met hun gevoelens en verhaal meevoeren en het boek leest daardoor als een sneltrein en dan is het ineens al uit. Romy Hausmann schrijft bondig en beeldend. Je moet wel aandachtig lezen want de ontknoping van de plot zit verstopt in kleine details en dat is heel knap gedaan. Het is een heerlijk debuut om te lezen en het heeft een plot die je nog wel even bij zal blijven.
da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgKarina: Hausmann heeft gekozen voor een interessante invalshoek voor haar verhaal door het te vertellen vanuit de verschillende perspectieven net na de ontsnapping van Lena en dochter Hannah. Ze weet vrij snel een onderhuidse spanning aan te brengen door je je af te laten vragen wat er met Jonathan is gebeurd. De plot zit goed in elkaar en tot het einde weet Hausman je op het verkeerde been te zetten over de uiteindelijke toedracht. Minpuntje is dat er een aantal open eindjes blijven die toch enige afbreuk doen aan het verhaal. Met vaart en een prettige schrijfstijl naast toenemende spanning is Dag en Nacht een boek waar menig thrillerlezer enorm van zal genieten. 

Sterren voor Dag en nacht: 5 x **** 

We zijn heel unaniem in ons oordeel: vijf keer een groene duim en vijf keer vier sterren. Ook de Hebban recensie van Guy Doms besproken in dit artikel is het met ons eens. Een heel sterk debuut dat goed geschreven is en smaakt naar meer. Romy Hausmann heeft ons blij verrast met dit debuut. 

Groetjes namens de Thriller Club,
Joyce 


Reacties op: Dag en nacht - Romy Hausmann

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Romy Hausmann

Romy Hausmann

Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt n...