Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Baztán-trilogie

op 18 juli 2021 door

Ons rondje langs de Middellandse Zee gaat verder. We verlaten Baskenland en reizen door naar de vallei van Baztán, aan de Spaanse zijde van de Pyreneeën. Deze vallei is de omgeving waar de Baztán-trilogie, geschreven door Dolores Redondo, zich afspeelt. In het eerste deel maken we kennis met Amaia Salazar, afkomstig uit Elizondo. Ze heeft aan FBI-academie in Quantico gestudeerd en keert door een moordzaak terug naar haar geboortestreek.  Nieuwsgierig geworden naar deze auteur en haar boeken met Amaia in de hoofdrol? Of naar de verfilmingen, want ja, die zijn ook? Lees dan snel verder.

De auteur Dolores Redondo

Dolores Redondo is in 1969 in San Sebastián geboren. Na haar studie rechten en gastronomie werkte ze een aantal jaren in deze beroepen. Daarna begon ze met schrijven. Eerst alleen verhalen en sprookjes voor kinderen, maar in 2009 maakte ze haar thrillerdebuut met het Los privilegios del Ángel. In 2012 brak ze echt door met het eerste deel van de Baztán-trilogie. Dit eerste deel sloeg dusdanig aan dat de filmrechten al snel werden aangekocht. Het boek werd in tweeëndertig talen vertaald en verscheen in Nederland onder de titel De beschermengelAlleen al in Spanje werden meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Het tweede deel van de trilogie, Legado en los huesos, verscheen in 2013. In 2014 werd de trilogie voltooid met Ofrenda a la tormenta. De vrouwelijke inspecteur Amaia Salazar is Redondo's vaste hoofdpersonage. 

Het hoofdpersonage Amaia Salazar

Amaia Salazar is de jongste dochter van een hardwerkend bakkersgezin en heeft twee zussen. Voor de buitenwereld is het een gewoon gezin, maar niets is minder waar. Haar jeugd was erg traumatisch. Dit was voor haar dan ook de reden om bij de politie te gaan en niet, zoals haar zussen, in de bakkerij te gaan werken. Wanneer ze door haar werk weer terecht komt in haar geboortedorp, krijgt ze al snel last van angst- en paniekaanvallen. Met haar sterke persoonlijkheid, koppige karakter en uitmuntende speurderskwaliteiten is ze het perfecte personage voor deze trilogie.

De Baztán-trilogie

Beschermengel
In korte tijd wordt er een meisje vermoord, maar bij de rivier de Baztán in Spaans Baskenland ook een naakt lichaam van een meisje gevonden. Aan inspecteur Amaia Salazar de eer met deze zaken aan de slag te gaan. Met tegenzin gaat ze aan het werk, want ze moet namelijk terug naar haar geboortestreek. Naast het oplossen van de moorden krijgt ze te maken met jaloerse collega’s en moet ze ook het verleden onder ogen komen. Gaat het haar lukken om de met symboliek omgeven moorden op te lossen?

Mening Kitty ****: Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik deze twee thrillers lange tijd geleden gelezen heb, dus ik moest flink graven in mijn geheugen en heb ze met plezier herlezen. Beschermengel is een spannende thriller met af en toe een mythologisch uitstapje. Het heden wordt afgewisseld met terugblikken naar 1989 en de traumatische jeugd van Amaia; wat leef je dan met haar mee. Door de korte hoofdstukken en de afwisseling naar het verleden blijf je nieuwsgierig naar hoe het verhaal in elkaar steekt. Ik zat af en toe echt op het puntje van mijn (tuin)stoel. De schrijfstijl is helder en de dialogen zijn meeslepend. De personages zijn goed uitgewerkt en je leeft echt met hun emoties mee. Die druipen af en toe van de pagina’s af en dat maakt het verhaal wel extra intens. Amaia ontwikkelt zich tot een krachtige vrouw die naast haar goede werk als commissaris ook probeert in het reine te komen met het verleden. Tot de laatste bladzijde bleef het verhaal spannend en door de plotwendingen werd ik regelmatig op het verkeerde been gezet! Poeh! En nu door naar Erfenis van de botten... 

Erfenis van de botten
Inspecteur Amaia Salazar heeft een zaak toegewezen gekregen om de heiligschennis van de kerk in haar geboorteplaats te onderzoeken. Tegelijkertijd dient de rechtszaak tegen een man die zij eerder gearresteerd heeft. De man pleegt zelfmoord en laat een mysterieus briefje achter. Na nog een zelfmoord met een mysterieus briefje gaan Amaia en haar team op onderzoek uit. Een onderzoek dat Amaia persoonlijk raakt en hoe dichter ze bij de ontknoping komt, hoe meer er op het spel komt te staan!

Mening Kitty ****: Erfenis van de botten gaat naadloos verder waar Beschermengel geëindigd is. Heel fijn! De schrijfstijl en de uitwerking van de personages stellen opnieuw niet teleur. Waar de vorige keer de mythologie onderdeel van het verhaal was, is dat nu het leggen van tarotkaarten. Dit spreekt mij iets minder aan, maar is zeker niet storend. Ook in deze thriller is het privéleven van Amaia op natuurlijke wijze verweven met haar werk. Het verhaal is echt heel spannend en na een zinderende ontknoping heb ik het boek buiten adem dichtgeslagen. Er blijven geen open eindjes achter, wat wel fijn is omdat het derde deel (nog) niet vertaald is. En dat is toch wel teleurstellend, want ik wil graag weten hoe het verder gaat met Amaia. Ik heb haar echt in mijn hart gesloten!

Ofrenda a la Torment
Helaas, helaas, helaas. Het derde deel is niet vertaald in het Nederlands, maar wel in het Engels. De Engelse titel is Offering to the Storm. Ik blijf duimen dat het derde deel alsnog vertaald gaat worden. Ik wil gewoon weten hoe het verder gaat met Amaia. 

Verfilming van de boeken

De eerste twee delen van de Baztán-trilogie zijn al verfilmd en vertoond op Netflix en heten El guardián invisible en Legado en los huesos. De bioscooppremière in Spanje van het derde deel, dat Ofrenda a la torment heet, staat gepland voor deze zomer. Daarna zal het ook via Netflix te zien zijn. Rrechercheur Amaia Salazar wordt gespeeld door Marta Etura, een bekende Spaanse actrice.

En, nieuwsgierig geworden naar deze trilogie? Of heb je deze thrillers al gelezen en vind je ze een aanrader? Of niet? Vertel! 



Reacties op: De Baztán-trilogie

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dolores Redondo

Dolores Redondo

Dolores Redondo (San Sebastián, 1969) is een Spaanse auteur. Ze stud...