Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De beste thrillerleesclubs van 2018

op 12 december 2018 door

December is bij uitstek de maand van het terugkijken. De komende periode doen we dat met een aantal artikelen over onze hoogte- en dieptepunten van 2018. Een aantal daarvan is al voorbijgekomen, vandaag een overzicht van de best scorende thrillerleesclubs van het jaar. 

Tijdens onze laatste meeting bespraken we met de hele groep hoe we de gezamenlijke lijstjesblogs vorm zouden geven, voor zover er input van clubgenoten nodig was. Toen deze blog ter sprake kwam, waren er gelijk twee leden volledig van overtuigd dat de leesclub die zij eerder coördineerden de koppositie in de lijst zou gaan innemen. Maar ja, de blog is van mijn hand... Welke criteria ik kon en wilde opstellen om de thrillerleesclubs aan te toetsen was op dat moment nog de vraag. 

Om maar eens een start te maken, allereerst wat feiten en statistieken. Het aantal afgeronde leesclubs binnen het genre thriller is op dit moment 25. Er lopen nog drie leesclubs, maar die zijn onvoldoende ver afgerond om mee te worden genomen in deze statistieken.

f8c8d3b7c10c0aed35b2eb87bc3c7558.jpg

Van de 25 thrillerleesclubs waren er vier met Engelstalige titels en vijf leesclubs behoorden bij buzzboeken, waar de leesclub facultatief is. Veertien vrouwelijke auteurs durfden het aan om hun boek voor een leesclub beschikbaar te stellen, daarnaast negen mannen en twee duo's. Acht van de deelnemende boeken zijn geschreven door een Nederlander en één boek door een Belgische auteur. De overige boeken zijn allemaal vertaalde werken. 

9c664df701120cf7931f4d5f1ea21f7f.jpg

Een top van thrillerleesclubs opstellen, wat telt er dan eigenlijk? Gaat het uiteindelijk om de totale beoordeling van het boek of is het bij leesclubs veel belangrijker om te kijken hoeveel discussie er optreedt, hoeveel reacties er in het discussiegedeelte te vinden zijn? Iedere coöordinator heeft zijn eigen stijl van werken en maakt zijn eigen keuzes in hoe de discussie opgezet wordt. Van een aantal leesclubs is daarom niet zo makkelijk te achterhalen hoeveel er totaal gereageerd is, omdat per vraag aparte pagina's werden aangemaakt of halverwege naar een tweede pagina werd geswitched om het scrollen te beperken.

Uiteindelijk geeft het wel een leuk plaatje, want het laat zien dat we over het algemeen zeer actieve leesclubs hebben, waarin gemiddeld op tien vragen tussen de 200 en 500 antwoorden en reacties gegeven worden.

4b2dd9a0e7497a381861e4d211bb2061.jpg



In 25 thriller leesclubs zijn er uiteraard heel wat sterren uitgedeeld. Van een viertal leesclubs bleek dat niet zo makkelijk te achterhalen, van 21 stond er een mooi gemiddelde beschreven. Slechts één boek werd binnen een leesclub met minder dan 2,5 sterren beoordeeld, dus we kunnen stellen dat het over het algemeen de moeite waard is om mee te doen.

Even concreet nu?

Maar dan... komen we nog toe aan een Top Thrillerleesclubs? Ja, uiteraard kan een Top-8 niet ontbreken in deze blog. Zoveel leesclubs zijn er met een uiteindellijke score van gemiddeld meer dan 4 sterren. 

De nummers 8 - 7 - 6 - 5 

Op nummers 8 tot en met 5 vinden we vier leesclubs die, volgens het eindverslag, een gemiddelde score behaalden van 4 sterren. Twee daarvan zijn buzzboeken, namelijk Soms lieg ik van Alice Feeney en Cody van Bernice Berkleef. De derde is een boek van de Amerikaanse auteur Lisa Gardner, die voor haar boek Achter je ook allemaal goede recensies kreeg. Hekkesluiter in dit rijtje is de Nederlandse Ellen de Vriend, die haar boek De erfgename in de leesclub liet beoordelen en zelf ook aanschoof om vragen te beantwoorden.

Nummer 4

Dan over naar de nummer 4 van het klassement. Het negende gebod van Chris Houtman mocht aan het einde van de buzzleesclub, waar overigens opvallend veel lezers even binnenliepen om mee te doen aan de discussie, een mooie 4,1 sterren in zijn zak steken. Vanuit het eindverslag wil ik jullie een aantal conclusies niet onthouden: "Als het gaat om de spanning, toch best een relevant punt in de thriller, zijn de meningen wat verdeeld en zie je direct dat eigen smaak een grote rol gaat spelen". Of nog: "Het thema ongelijkwaardigheid voor vrouwen binnen de kerk is een goed uitgewerkt thema, zo vinden eigenlijk alle lezers". Heb je dit boek van Houtman nog niet gelezen, doe het dan zeker, het is de moeite waard. 

Nummer 3 

Op de derde plaats wederom een Nederlands auteur, ditmaal is de gelukkige een vrouw. Met 4,2 sterren werd de actieve leesclub rondom het boek Voltooid van Mariska Overman afgesloten. Met een zeer actieve auteur die open stond voor feedback en al onze vragen beantwoordde, wist ze de deelnemers absoluut waar voor hun tijd te geven. Vanuit het eindverslag het volgende: "Mariska Overman, zelf ook actief deelnemer in de discussie, laat weten dat ook zij het een lastig vraagstuk vindt om te bepalen wanneer er sprake is van uitzichtloos lijden, maar dat het vooral belangrijk blijft om hierover in gesprek te gaan en te blijven". En "Met het toevoegen van de hoofdstukken vanuit de dader voegt Overman extra spanning toe". 

De nummers 2 en 1 

Ook onze enige Belgische auteur, Koen Strobbe, ontbreekt niet in deze top van thrillerleesclubs. Samen met de uit Wales afkomstige D.B. John voert hij de lijst aan met een prachtig gemiddelde van 4,5 sterren voor hun beider boeken. De tragische eindes van Boris Bastarache kent, zo valt te lezen in het eindverslag van coördinator Gert, in ieder geval een hoofdpersoon waarover de meningen duidelijk uiteenlopen. Psychopaat en meelijwekkend persoon zijn twee manieren waarop hij wordt ervaren. Strobbe neemt zelf deel aan de leesclub en geeft aan dat hij het prettig vond dat hetgeen hij op papier had willen zetten ook door de deelnemers zo opgepakt was.

Een gedeelde koppositie met Ster van het noorden van D.B. John. Het enige boek binnen de leesclubs dat als locatie Noord-Korea heeft en waarbij er volgens de deelnemers sprake is van de volgende verwachtingen: "zenuwslopend, angstaanjagend, explosief, aangrijpend, onthullend". Zoals in het eindverslag te lezen valt, is niet in het kort samen te vatten wat Ster van het Noorden de lezer brengt, maar schrijft coördinator Greet wel: "Zo knap van de auteur hoe hij de politieke situatie en de verhouding tussen Noord-Korea en Amerika (en bij uitbreiding zowat de hele rest van de wereld) in een spannende thriller verwerkt heeft". Wie benieuwd is naar de creatieve geesten binnen deze leesclub moet zeker vraag 9 van de discussie even lezen, want alle deelnemers schreven daar hun eigen verhaallijn voor een vervolgboek.

En dan zijn we toch echt aan het einde gekomen van deze blog en sluiten we de terugblik op de thrillerleesclubs af. Ben je enthousiast geworden, vergeet dan zeker niet je volgend jaar in te schrijven als er een spannend boek voorbijkomt! 

Welke leesclub waar je afgelopen jaar aan deelnam was jouw favoriet?

Groet, 
Karina 



Reacties op: De beste thrillerleesclubs van 2018

Meer informatie

Gerelateerd