Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Zwart water - Dee Henderson

op 10 augustus 2018 door

Een nieuwe maand, tijd dus voor een nieuw duimpjesboek. Acht leden van de Thriller Club lazen Zwart Water van de Amerikaanse Dee Henderson. Het boek verscheen in 2017 en is het eerste deel in een serie rond de getalenteerde rechercheur Evie Blackwel, die deel uitmaakt van een nieuw cold cases-team. Het boek kreeg onlangs met Koud spoor een vervolg en over dat boek kunnen jullie aanstaande zondag een duimpjesverslag verwachten. We bedanken uitgeverij Kok die de boeken ter beschikking stelde. 

Rechercheur Evie Blackwell verruilt de stad Chicago voor het platteland van Carin County, waar ze zich samen met de plaatselijke sheriff Gabriel Thane stort op twee oude, onopgeloste vermissingszaken. Terwijl ze door het oude bewijsmateriaal gaan, doet Evie een verrassende ontdekking, wat een spoor op lijkt te leveren naar een derde cold case-zaak. Maar het wordt past echt gecompliceerd als sheriff Thane en zijn familie meer lijken te weten. Evie bijt zich in de zaak vast en besluit Carin County niet te verlaten voordat ze elke steen heeft omgedraaid en alle zaken zijn opgelost.

Wat vond de Thriller Club van dit boek? Daar gaan we... 

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgJoyce: Het grootste pluspunt van Zwart water is misschien wel de setting van het verhaal. Het voelt heel prettig en haast vertrouwd aan in Carin County in de staat Illinois. Dit draagt bij aan de kracht van het verhaal en zet de interessante zoektocht naar de waarheid op een voetstuk. Dee Henderson gebruikt een goede afwisseling van humor, ontspanning en ernstige zaken. Geloof speelt een rol in de boeken, maar heeft absoluut geen overheersende rol, het is bijzaak en wordt af en toe genoemd. Evie Blackwell is een interessant karakter, ze draait niet om de hete brij heen en gaat gelijk tot het gaatje, niemand wordt gespaard. Ik ben heel blij dat ik kennis heb gemaakt met Dee Henderson en ga zeker meer van haar lezen. Ze schrijft prettig, heeft een betrokken schrijfstijl die dwingt tot doorlezen. Een goede combinatie van spanning en een vleugje romantiek. 

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgChantalWie zegt dat christelijke boeken niet spannend kunnen zijn, heeft ongelijk. Ondanks de verwijzingen naar het christelijke leven van de hoofdpersonen is het verhaal spannend en vlot geschreven, het zit goed in elkaar. Er spelen verschillende zaken die zich in verschillende tijden afspelen. Er spelen best veel personen een hoofdrol in dit verhaal, maar boven ieder hoofdstuk staat gelukkig aangegeven vanuit wiens perspectief we het verhaal beleven. De verhaallijnen zijn goed doordacht en hebben elk hun eigen ontknoping. Ze komen in dit geval niet op het einde samen, dit is heel verrassend. Als je de ene verhaallijn hebt gelezen wil je gewoon doorlezen naar de ontknoping van de volgende. Ik heb erg genoten van dit boek, mijn duim gaat omhoog.

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgElly: Zwart water wordt omschreven als roman, maar mag van mij de titel van spannende roman krijgen. De spanning spuit er niet vanaf, maar als lezer leef je wel mee met de familie Thanner die betrokken raakt bij cold cases die in Carin County hebben gespeeld. De taak ligt vooral bij Evie, maar de hele familie Thane onder leiding van sheriff Gabriel Thane doen mee. Het is een prettig leesbaar boek, de spanning ligt vooral bij het oplossen van de oude zaken.  De schrijfstijl is goed, het verhaal is logisch opgebouwd, de spanning tussen diverse mensen is goed verwoord. Ik ben het niet gewend dat een heel gezin, met uiteenlopende banen, zich zo in kan zetten, maar ik denk dat het in dorpen in Amerika echt zo werkt. Het boek is absoluut een aanrader. Ik ben erg benieuwd naar Koud Spoor dat ik hierna ga lezen.

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgSilvia: Zwart water is het eerste boek dat ik van Dee Henderson las. Zonder enige achtergrondkennis van de auteur viel mij al snel op dat er in het verhaal regelmatig een link wordt gelegd naar het geloof. Soms bekroop mij het gevoel dat het een manier van geloofsovertuiging was. Toen ik dat eenmaal opzij kon zetten, kon ik meer van het verhaal genieten. De kennismaking met Evie Blackwell was een aangename. Zwart water is geen harde thriller vol spanning, meer een romanachtig verhaal met wat spannende effecten. Voor dat romantische deel ben ik wel gevoelig. De tekst op de achterflap zorgde ervoor dat ik meer van het verhaal verwachtte dan het me uiteindelijk opleverde. Ik heb een paar prettige uurtjes in Carin County doorgebracht, waarbij ik de lokale bevolking wat beter heb leren kennen. Ik ben nieuwsgierig naar hoe het personage van Evie zich zal ontwikkelen en... of de romances die broeien nog een vervolg krijgen. Geen dikke aanrader, wel een (voorzichtige) duim omhoog. 

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgGreetOh, wat is het onbegrijpelijk dat de nieuwe serie van Dee Henderson niet meer aandacht heeft gekregen! Al na een paar bladzijden, toen ik nog helemaal niets wist over de plot of de spanning, voelde dit boek goed aan. Heel fijne karakters, geen doorsnee rechercheur, een verhaal dat uitermate geschikt is voor een groot publiek. Een verhaal met twee cold cases in de hoofdrol (op dat punt doet het aan de Q-serie van Jussi Adler-Olsen denken), het is toch wel bijzonder. Het verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd, de auteur neemt voor alles haar tijd, zonder dat het ook maar een moment saai wordt. De plot steekt goed in elkaar, de ontknoping mag er meer dan zijn. Geen einde dat je met een onbevredigd gevoel achterlaat, iets wat naar mijn gevoel te vaak gebeurt in thrillers. Goh, is het duidelijk? Ik ben fan van Dee Henderson en haar Evie Blackwell! 

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgEvyDee Henderson slaagt erin om de lezer het hele boek geboeid te houden. De personages zijn zo mooi uitgewerkt dat je je als lezer bijna onderdeel van de familie Thane voelt en dat is een groot pluspunt. Toch heeft dit ook een nadeel, want door alle persoonlijke verwikkelingen van de personages verlies je het spanningselement wat uit het oog. Het boek leest op sommige momenten dus meer als een familiesaga dan als een detective/thriller. Ik heb me afgevraagd hoe erg ik dit vond, maar aangezien het plot bijzonder goed in elkaar zit en de schrijfstijl erg prettig is, concludeerde ik dat ik er prima mee kon leven! Ik vond het minder leuk dat ik goed kon merken dat Zwart water door een Amerikaanse auteur is geschreven en dat komt voornamelijk door de manier waarop er met geloof wordt omgegaan. Het geeft een bijzondere tint aan het boek, maar voor mij had de aandacht er niet zo vaak op gevestigd moeten worden. Dit haalde de snelheid wat uit het verhaal. Ik heb na Zwart Water wel zin om in Koud spoor te beginnen en Evie Blackwell nog wat beter te leren kennen!

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgGertZwart Water is voor mij typisch het soort verhaal dat het midden houdt tussen een thriller en een roman. Er zijn absoluut goed uitgewerkte spannende scènes in dit boek te vinden, maar ook de aandacht voor de onderlinge verhoudingen tussen de personages komt  zeer uitgebreid aan bod. Toch moet ik zeggen dat ik dat laatste niet als storend heb ervaren. Volgens mij komt dat vooral omdat er in het boek nogal wat interessante karakters zijn te vinden. In het bijzonder is het hoofdpersonage Evie Blackwell erg boeiend. Zij is met haar eigenzinnige en rechtlijnige karakter als het ware de jus over de aardappelen. Ook de beschrijvingen van de verschillende settings in het verhaal zijn bijzonder sterk. Het enige wat ik miste, was de echte actie. Het ontbreken hiervan maakt dat ik mij met dit boek weliswaar uitstekend heb vermaakt, maar dat het voor mij geen topper is. Toch is het al met al voldoende voor een (voorzichtige) duim omhoog. 

a34f41c8ac039c7125974da73c8c574e.jpgKarinaHet eerste deel rondom seriepersonage Evie Blackwell, waarin we deze jonge vrouw leren kennen als iemand met een open blik op zaken, die zich vastbijt tot ze is waar ze wil komen. Ze is aantrekkelijk, moedig en analytisch zeer scherp. Een intrigerend personage. Boek en plot doen denken aan een boek van Karen Rose, want ook in Zwart water nemen naast een spannend plot de onderlinge verhoudingen veel ruimte in. Tevens lijkt Henderson, met het toevoegen van enkele verhaallijnen die niet volledig afgerond worden, met Carin County een thuisbasis voor Evie te hebben gecreëerd. De spanningsboog gaat niet sky high, maar de spanning die wordt opgeroepen door de vraag of Evie de zaak gaat oplossen, zorgt ervoor dat je door wilt lezen. En als dat niet voldoende zou zijn, dan helpt het beeld van de knappe sheriff Gabriel Thane wel een handje. 

Conclusie: Met acht groene duimen overheerst bij iedereen het positieve gevoel, hoewel hier en daar wat twijfels en bedenkingen zijn te bespeuren. Hebben jullie dit boek gelezen? Delen jullie onze meningen? We horen het zoals altijd graag. 

Sterren voor Zwart Water: 4 x *** en 4 x ****

De Hebban Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#6 Het eerste deel van een serie 
#26 Een boek met een kleur in de titel
#43 Een boek waarin religie een rol speelt

Groetjes,
Gert namens de Thriller Club 



Reacties op: Zwart water - Dee Henderson

Meer informatie

Gerelateerd

Over