Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Doodse stilte op het wad - Klaus-Peter Wolf

op 27 oktober 2017 door

Afgelopen weekeinde was de bekende Duitse thrillerschrijver Klaus-Peter Wolf een van de eregasten op het thrillerfestival in Zoetermeer. Tijdens het thrillerfestival werd zijn eerste in het Nederlands vertaalde roman Doodse Stilte op het wad gepresenteerd. Een aantal leden van We Love Crime heeft het boek gelezen. Zij geven hun mening. 

Bernhard Sommerfeldt is huisarts in Norden, een rustig kuststadje in Oost-Friesland. Zijn inzet voor zijn patiënten is mateloos en blijft niet beperkt tot medische zaken. Hij kan geen onrecht zien en als hij ermee wordt geconfronteerd, grijpt hij meedogenloos in. Over zijn verleden zwijgt hij, net als over het feit dat zijn studie medicijnen slechts een blauwe maandag heeft geduurd en dat hij pas sinds kort Bernhard Sommerfeldt heet. Wie is deze populaire huisarts echt?

Wat vonden de leden van We Love Crime van dit boek?

18a975695674d4beee988189eba3ddd5.jpgGreetEen vermakelijke thriller, zo zou ik Doodse stilte op het wad willen omschrijven. Is het boek spannend? Nee, niet echt. Is het grappig? Ja, eigenlijk wel, hoewel er genoeg doden vallen. Klaus-Peter Wolf levert met Doodse stilte op het wad het eerste deel af in een nieuwe serie, met huisdokter Bernhard Sommerfeldt als hoofdpersonage. Er is zelfs een rol weggelegd voor inspecteur Ann-Kathrin Klaasen, de figuur waar Wolfs eerste serie om draait. Het is in het begin een beetje wennen aan de schrijfstijl, korte staccato zinnen volgen elkaar in hoog tempo op, dat betert na een tijd gelukkig. We komen te weten hoe dokter Sommerfeldt in Oost-Friesland terecht is gekomen en hoe hij een nieuw leven opbouwt. Wat volgt, is zoals gezegd niet bijzonder spannend, maar wel tof om te lezen. Heel wat kleurrijke figuren maken hun opwachting, nergens wordt het saai. Je voelt als lezer bijna onmiddellijk sympathie voor het hoofdpersonage, dat is altijd goed. Het boek eindigt zodanig dat je meteen zin krijgt in het tweede deel van de serie.

18a975695674d4beee988189eba3ddd5.jpgEllyBernhard Sommerfeldt is arts in het stadje Norddreich, we maken kennis met hem als hij via de intercom een vervelende patiënt wegstuurt. Daar geniet hij erg van. De arts deinst niet terug voor vechtpartijen en moorden, toch blijft hij sympathiek. Mensen die het geluk van anderen in de weg staan, daar heeft hij wel een antwoord op. Auteur Klaus-Peter Wolf heeft een sterk personage neergezet, waar je af en toe gewoon om moet glimlachen. Zijn stijl is luchtig ondanks de moorden die plaatsvinden. Wat het boek aan echte spanning mist, wordt goed gemaakt door het feit dat je als lezer het verhaal ingetrokken wordt. Zondag 22 oktober heb ik Klaus-Peter Wolf ontmoet en las hij de eerste bladzijdes uit Doodse stilte op het wad in het Duits voor en dat deed hij zo geweldig. Hij las niet alleen als Bernhard, hij WAS Bernhard. En dat is super. Ik geef Doodse stilte op het wad een groen stoplicht. Ik wil de volgende vertalingen ook graag lezen.

18a975695674d4beee988189eba3ddd5.jpgFanyBernhard Sommerfeldt, de sympathieke dokter heeft ook een andere kant. In zijn verleden was hij iemand anders en naast de tomeloze inzet voor anderen is er een gefrustreerd persoon die vecht om te winnen. Persoonlijk heb ik genoten van de humor in dit boek. Klaus-Peter Wolf zet een, op het eerste zicht, aimabel karakter neer dat door iedereen gewaardeerd wordt. Maar wat men in het kuststadje niet weet is dat Bernhard geheimen heeft en niet is voor wie hij zich uitgeeft. De originele uitwerking van dit boek gecombineerd met de inktzwarte humor maken dat ik dit boek een groen stoplicht geef. Hoewel ik, raar maar waar, geen sympathie voel voor deze "strijder" ben ik wel benieuwd naar welke avonturen hij nog gaat tegenkomen. Toch zit onder de humor ook een zekere tragiek verborgen. Wat ik ook erg boeiend vond was dat naast de dokter ook andere figuren zich anders voordoen dan ze zijn. Doodse stilte op het het wad is een vermakelijk boek waarbij ik vaak moest glimlachen. Dit is geen typische thriller maar een verrassend boek met een apart hoofdpersonage en amusante twists.

49772ff9a1df44ab0544585ff8fa8cbc.jpgGert: Naar mijn mening is dit Doodse stilte op het wad een vermakelijk boek om te lezen. Bernhard Sommerfeldt wordt als personage prima neergezet door de auteur en hij geeft zeker een toegevoegde waarde aan het verhaal. Maar het geheel heeft een te lage spanningsboog om van een echte thriller te spreken. Te vaak gaat het over het over Sommerfeldt in plaats van over de handelingen. Dit leest lekker weg maar als thriller verdient dit boek wat mij betreft een rood stoplicht. 

49772ff9a1df44ab0544585ff8fa8cbc.jpgJoyceVol enthousiasme begon ik met het lezen van Doodse stilte op het wad, echter al gauw ging ik me irriteren aan het hoofdpersonage dokter Bernhard Sommerfeldt. Hij is een man die met alles denkt weg te komen en hij weet alles beter. De hoop was dat de spanning in het verhaal dit zou goedmaken. Helaas ging het verhaal veel te veel van de hak op de tak met veel herhaling. Ann-Kathrin Klaasen, rechercheur, hoofdpersoon in spannende serie van Klaus Peter Wolf, speelt ook een rol in het boek. Haar oogpunt op de gebeurtenissen lijkt echter veel meer spanning te hebben en dat maakt me wel nieuwsgierig. Doodse stilte op het wad heeft me echter teleurgesteld en daarom een rood stoplicht voor mij. Klaus-Peter Wolf geef ik echter nog een kans.

Conclusie: Het verhaal wordt niet door iedereen volledig positief beoordeeld. Het belangrijkste bezwaar is dat het boek niet de benodigde spanning biedt. Toch vinden de meeste het boek wel plezierig om te lezen en daarom wordt zeker uitgezien naar de vertaling van de overige boeken van Klaus Peter Wolf.

Graag horen wij of jullie nieuwgierigheid naar dit boek is aangewakkerd? Zijn jullie van plan het boek te gaan lezen?

Zijn er lezers die de originele werken van Wolf kennen?

Veel leesplezier,

Gert en Co.



Reacties op: Doodse stilte op het wad - Klaus-Peter Wolf

Meer informatie

Gerelateerd

Over