Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Een nieuwe speurneus is opgestaan

op 26 september 2021 door

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Net als vorig jaar staat de maand september in het teken van detectives. Onze vijfde en laatste themablog is gewijd aan Miss Merkel, een ‘personage’ van de Duitse auteur David Safier.

Euh wat, Miss Merkel? Zoals in Angela Merkel? Juist, die! Het was VM (Ronny) die onder een van onze vorige detectiveblogs het boek Miss Merkel en een onverwachte wending noemde. Een paar van ons gingen meteen kijken en stelden vast dat het boek een wel heel leuke cover heeft en dat het bovendien nét verschenen was. Greet, die graag nieuwe auteurs ontdekt en extra artikelen uit de grond stampt, wist het meteen: dat boek wilde ze lezen en bespreken! De andere kroegbazen van het Thriller Café hadden er niets op tegen en dus werd in allerijl een oproep gedaan om mee te lezen. Gerti en Gea sprongen op de kar. 

De auteur en zijn boeken

David Safier (1966) is een Duits scenarioschrijver en auteur. Hij volgde een opleiding tot journalist, deed redactionele ervaring op bij radio en televisie en schrijft sinds 1996 scenario’s. Vooral de sitcom BerlinBerlin is bekend en won verschillende prijzen, onder andere een Emmy. Zijn debuutroman Mieses Karma verscheen in 2007 en is ook in het Nederlands verkrijgbaar als Kommer en karma. Daarna volgden nog een tiental romans, waarvan de oorlogsroman 28 dagen ook bij ons goed onthaald werd. Zijn laatste wapenfeit is Miss Merkel - Mord in der Uckermark, vertaald als Miss Merkel en een onverwachte wending

Safier schrijft voornamelijk luchtige lectuur en dat wordt weerspiegeld in de bijbehorende (Duitse) covers. Die zijn heel aantrekkelijk, toch? Wie krijgt er geen zin om spontaan het boek met de koeien te gaan lezen?

b30ab6808337288549cad436a6f23448.jpg

Miss Merkel en een onverwachte wending

In Duitsland verscheen het boek in maart van dit jaar; de Nederlandse versie is sinds midden september verkrijgbaar, voorlopig alleen als e-book. Het gaat om het eerste deel in een nieuwe detectivereeks met Miss Merkel in de hoofdrol. Angela is op pensioen en heeft ambities om de nieuwe Miss Marple (Agatha Christie) of Miss Silver (Patricia Wentworth) te worden. Of het haar ook lukt?

Angela Merkel is sinds een paar weken met pensioen en samen met haar man en mopshond Poetin heeft ze zich teruggetrokken op het platteland. Na haar turbulente leven in Berlijn valt het rustige leven in de kleine dorpsgemeenschap nog niet mee. Maar wanneer baron Philipp von Baugenwitz vergiftigd wordt aangetroffen in een kasteelkerker die van binnenuit is afgesloten, ontwaakt de speurneus in Angela. Eindelijk weer een probleem dat opgelost moet worden! Gesteund door haar man Achim en haar lijfwacht Mike gaat ze op zoek naar de moordenaar. Zal ze hem vinden? Zal ze zich thuis gaan voelen in Klein-Freudenstadt? Voor het eerst in haar leven een echte vriendin vinden? Of heeft een van de zes verdachte vrouwen het op haar gemunt…?

Gea voegt er nog dit aan toe: “Zelfmoord”, zegt de politie. “Moord”, zegt Angela. Samen met Achim trekt ze als ‘Sherlock en Watson’ op onderzoek uit.

De hoofdpersonages

  • Angela, bondskanselier met pensioen en vooral … speurambities
  • Achim, Angela’s man en grote liefde, ook wel puffel genaamd
  • Mike, de bodyguard met een zwak voor Angela’s zelfgebakken taarten
  • Poetin, de hond die zonder dat hij het beseft de ster van het verhaal wordt 

Samen vormen ze het perfecte team, klaar om alle problemen het hoofd te bieden en, niet te vergeten, alle moordenaars te klissen!

Gea, Gerti en Greet laten graag weten hoe de eerste Merkel-detective hun bevallen is.

Mening Gea ****: Wat meteen leuk is aan het boek is dat je geen beeld hoeft te vormen van hoofdpersonage Angela Merkel. Tenminste waar het haar uiterlijk betreft. Door de vlotte, met humor doordrenkte pen die David Safier hanteert, kost het echter ook geen enkele moeite om haar als persoon in je hart te sluiten. Hetzelfde geldt voor haar man Achim, lijfwacht Mike én mopshond Poetin. Safier weet ook op ludieke wijze mondjesmaat haar politieke loopbaan te benoemen. Miss Merkel en een onverwachte wending is geen spannende detective, wel een echte whodunit. Zonder hoogdravend taalgebruik of ingewikkelde scènes. Wel duurt het tot bijna de laatste pagina voor alle puzzelstukjes op hun plaats vallen en alle (dorps)verhoudingen duidelijk worden. Ik heb genoten van dit eerste deel in de Miss Merkel-serie waarbij vooral de humor en de onbevangenheid van de personages me wisten te raken.

Mening Gerti ****: Het eerste dat ik kwijt wil, is dat ik mij heerlijk geamuseerd heb met dit boek; met de nodige humor wordt de nieuwe tijdsbesteding van Angela Merkel als vers gepensioneerde kanselier beschreven. Ik kan me echt een het beeld voor ogen halen van hoe het er in het vredige plattelandsdorpje aan toegaat. Miss Merkel is op een fijne, toch wel wat ludieke manier getypeerd met al haar herinneringen aan haar vorige leven als kanselier, met de goede en minder goede karaktertrekjes. Haar vastbeslotenheid om de moorden op te lossen past goed in dit straatje. Haar man Achim, een wetenschapper die zich liever met getallen dan met mensen bezighoudt, is in zijn naïviteit best grappig. Zonder moeite kan je je iemand uit je omgeving voorstellen die ook dat wereldvreemde heeft. De naam van de hond Poetin is ook geniaal gekozen. De meeste personages zijn vrij stereotiep en dit doet me dan weer denken aan de boeken van Agatha Christie, die over Mma Ramotswe en andere cosy crime-verhalen. Het verhaal is zelf is geen hoogvlieger, maar zit best goed in elkaar en maakt dat de ontknoping toch onverwacht is. De bezorgdheid van Angela en Achim om mekaar en Merkels bezorgdheid naar andere bewoners toe vind ik aandoenlijk en op een fijne manier gebracht, en dat zonder sentimenteel te zijn. Ik kijk uit naar het volgende deel van de reeks.

Mening Greet ****: Wat een heerlijk boek is dit! En eerlijk is eerlijk, dat is in bijzonder grote mate te danken aan de personages. Wie kent er Angela Merkel niet? Iedereen weet hoe ze is en hoe ze praat, hoe ze een kast vol kleurrijke blazers heeft om uit te kiezen, en Safier aarzelt niet om daar af en toe de draak mee te steken. De manier waarop zij en haar man (en jeugdliefde) Achim met elkaar omgaan, is gewoonweg vertederend. De stoere Angela die heel de tijd een koosnaampje in de mond neemt, het is verrassend en tegelijkertijd toch zo geloofwaardig. Achim zelf is ongelooflijk slim, maar een beetje wereldvreemd. Toch vormen ze een onweerstaanbaar duo. Daarnaast passeren ook een handvol politieke leiders uit Angela’s carrière de revue. Ik kan volgens mij uren doorgaan over alle personages in dit boek; Safier heeft gewoonweg schitterend werk geleverd! Maar natuurlijk moet ik ook iets zeggen over spanning en schrijfstijl en plot, toch? Wel, die zijn allemaal dik in orde. Het boek is vlot geschreven, zoals dat hoort bij een detective. Het verhaal steekt goed in elkaar, kent onverwachte ontwikkelingen en is gewoon erg grappig. Superspannend is het niet, maar dat zal echt niemand storen, want je wil alleen maar weten wie nu eigenlijk die moordenaar is!

ConclusieMiss Merkel en een onverwachte wending krijgt van iedereen vier sterren, en we willen graag ontdekken welke avonturen Angela en haar entourage nog meer zullen beleven. Een grote pluim voor de personages in dit boek, die zeer herkenbaar, grappig en aandoenlijk zijn; ze tillen deze detective, een echte whodunit, naar een hoger niveau.

Nog even dit: Vandaag vinden in Duitsland parlementsverkiezingen plaats. Zodra een nieuwe regering is gevormd, stapt Merkel uit de politiek en zal ze effectief van een welverdiend pensioen kunnen gaan genieten. Of dat eruit zal zien zoals David Safier het in gedachten heeft, is minder zeker …

Wie heeft er zin gekregen om in onze voetsporen te treden en samen met Angela op speurtocht te gaan?



Reacties op: Een nieuwe speurneus is opgestaan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

David Safier

David Safier

David Safier (1966) is een Duits scenarioschrijver en auteur. Hij volgde een opl...