Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De macht van de IJsvogel

op 23 mei 2018 door

Op de Facebookpagina Verzoekboek IJsvogel kon je vorig jaar meedoen aan een project om samen een spannend boek te schrijven. De titel van het boek is uiteindelijk De IJsvogel geworden. Met medewerking van verschillende vrijwilligers is het tot stand gekomen.

Via een Facebookgroep waar ik lid van ben, kwam ik in aanraking met de pagina Verzoekboek IJsvogel. Deze was opgezet door schrijfster Lineke Breukel. Het is een leerwerkproject voor iedereen die wil beginnen met schrijven of gewoon wil ervaren hoe het is om mee te schrijven aan een thriller. Online is het project in 'real time' te volgen geweest op de Facebookpagina. Per deel plaatste Lineke (als beheerder van de pagina en het manuscript) een stukje van het verhaal met de verzoeken en ideeën van de deelnemers, zodat iedereen zijn ideeën hierop los kon laten. Ze vroeg om input voor het bedenken van titel, plot, karakters en namen, locaties, sfeer en omgevingen, en tenslotte ook om feedback en ideeën over het verloop van de verhaallijn. Lineke woont in Zweden en draait nachtdiensten. De stukken kwamen dan ook voornamelijk laat in de avond online. Onder de stukjes die ze schreef was het altijd een hele bedrijvigheid. Vooral als er gevraagd werd hoe het verhaal nu verder moest. Dan kwam iedereen met verschillende plotwendigen en die werden dan weer besproken. Er was een vast ploegje van ongeveer zeven mensen, waaronder ikzelf. Het was heel erg leuk om op deze manier met een thriller bezig te zijn.

Doel van dit project
Het doel van dit samen-schrijfproject is om 'schrijven' onder de aandacht te brengen en het laagdrempelig te maken voor iedereen die er serieuze interesse voor heeft. Bovendien is het goed om transparant te maken hoe het schrijven van een boek in zijn werk gaat en hoe een manuscript ontstaat. Op die manier wordt de magie er een beetje vanaf gehaald en wordt er aangetoond dat schrijven heel goed te leren is.

Goed doel
Nadat we leuk bezig waren met het boek kwam de vraag of het ook echt zou worden uitgegeven. Lineke heeft toen contact opgenomen met haar uitgeverij met de vraag of zij hier interesse in hadden. Zij zagen dit wel zitten. Lineke wilde met dit boek geld inzamelen voor een goed doel. De opbrengst van het auteursdeel van de inkomsten wordt hier een jaar lang aan besteed. Het goede doel heeft betrekking op het bevorderen van lezen door kinderen. Dus lijkt het je een leuk boek, koop het nog snel voor 21 juni, want dan gaat het auteursdeel naar het goed doel en doe je nog een goede daad.

Het boek
Op een bankje aan de rand van een speelplaats ligt open en bloot een vuurwapen. Het is geladen en klaar voor gebruik. Het wapen wordt de IJsvogel genoemd en is onderdeel van een experiment dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan weten slechts enkelen. Wanneer de vijftienjarige Joey het wapen vindt, begint voor hem een bizarre strijd met de gestoorde zoon van een oorlogsmisdadiger en diens handlangers. Gaandeweg ontdekt Joey dat hij niet een willekeurig slachtoffer is van een crimineel, maar dat men doelbewuste plannen met hem heeft. Wat volgt is een bloedstollend gevecht om de macht van de IJsvogel.

6d63f88a6582fcf8a6011ff2e3cd15ae.jpg

De auteur
Lineke Breukel
vertrok in 2012 met haar gezin naar Zweden, waar zij een zelfvoorzienend bestaan opbouwde. Daarover schreef ze het boek Zweedse buren (2013). Inmiddels maakte Breukel ook haar fictiedebuut met de thriller Vluchtspel, het eerste deel in de trilogie Broederschap van de jacht. Inmiddels heeft ze nog een andere trilogie geschreven, IJsblauw.

Bijeenkomst
Vorig jaar, vlak voordat het  boek uit zou komen, zijn een aantal van ons bij Marijo Bakker bij elkaar gekomen om elkaar eindelijk eens in levende lijve te ontmoeten en kennis te maken met Lineke. Het werd een heel leuke en gezellige middag.

fad759906fa19070ace0a8a83abf6bc2.jpg

Nieuw project
Op dit moment is er een nieuw boek in de maak op de facebookpagina Verzoekboek IJsvogel. Ga vooral eens kijken en doe mee als het project je leuk lijkt.

Groetjes, 
Chantal



Reacties op: De macht van de IJsvogel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lineke Breukel

Lineke Breukel

Lineke Breukel vertrok in 2012 met haar gezin naar Zweden, waar zij een zelfvoor...