Evy op date met een boek van Gert

op 14 februari 2018 door

In 2017 beleefden we veel plezier aan onze blind date-rubriek (wie vindt het nu niet leuk om nieuwe boeken te ontdekken) en dus hebben we een manier bedacht om de rubriek verder te zetten. Het resultaat: de blind date voor gevorderden! Tijdens een videochat kreeg elk van ons twee categorieën waarmee we aan de slag konden om een leuke thriller voor een collega te zoeken. Op deze manier werd het een spannende zoektocht voor zowel de 'gevers' als de 'ontvangers', of dat was althans de bedoeling!

Voor de eerste aflevering van deze nieuwe rubriek mocht Gert een boek uitkiezen voor Evy. 

Gert: Voor de blind date van Evy moest ik een debuut kiezen uit de periode 2005-2010. Eerlijk gezegd was dit best wel een uitdaging. Nadat ik een aantal mogelijke thrillers de revue had laten passeren, stuitte ik op Spoorloos, het debuut van Jane Casey, uitgegeven in 2010. Ik herinnerde mij dat dit verhaal destijds best veel indruk op mij maakte en dat maakte mij nieuwsgierig naar de mening van Evy.

Evy: En dan is het moment daar dat je de titel te horen krijgt van het boek dat je 'moet' (mag?) lezen voor deze rubriek. Ik moet toegeven dat ik zoiets altijd erg spannend vind, maar dat is een soort 'schoolreis-spannend'. Jullie herkennen het gevoel vast wel, dat je niet kon slapen als kind omdat er de volgende dag iets heel leuks op het programma stond. Dus ik open de mail van Gert en wat denken jullie... dit was een voor mij onbekende auteur (waar deze voor mij onbekende auteurs vandaan blijven komen, ik vraag het me steeds weer af). Ik ging enthousiast op zoek naar het boek en ontdekte dat er wel wat boeken van Jane Casey te vinden waren in de bibliotheek. De korte inhoud kwam op mij over als een standaardverhaal, wat altijd de angst met zich meebrengt dat het een dertien-in-een-dozijn-boek wordt. Ik was erg benieuwd of dat gevoel ook zo kloppen na het lezen van het boek...

Korte inhoud
Als klein meisje maakte Sarah Finch een drama mee: op een dag kwam haar broertje Charlie niet meer terug nadat hij buiten was gaan spelen. Sarah was de laatste die hem had gezien en wat er met Charlie is gebeurd, is een mysterie gebleven. Die onzekerheid heeft het gezin verscheurd. Nu, zestien jaar later, is Sarah lerares. Als een van haar leerlingen, de twaalfjarige Jenny, niet op school komt opdagen, zet de politie een massale zoektocht op touw. Maar het is Sarah die het lijk van haar leerling vindt. Ze verleent haar medewerking aan het politieonderzoek, maar is Sarah getuige, slachtoffer of verdachte?

Auteur 
Jane Casey werd geboren in Dublin en studeerde letterkunde. Ze werkt momenteel als redacteur bij een uitgeverij in Engeland en woont met haar echtgenoot, een strafrechtadvocaat, in Londen. Naast de standalone Spoorloos heeft ze ook een reeks geschreven rond Maeve Kerrigan, waar in 2016 het zesde deel van is verschenen in het Nederlands. 

Mening van Evy over Spoorloos
Wat een leuke verrassing was dit, ik heb echt genoten van dit boek! Sarah, het hoofdpersonage, had me volledig in haar ban. Ik vond haar heel interessant en dat is voor mij toch een cruciaal punt voor de beoordeling van een boek. Toegegeven, ze is een beetje vreemd, maar op een manier die heel natuurlijk en geloofwaardig overkomt. 

Romantiek en thrillers vind ik bijna altijd een minder geslaagde combinatie, maar het kleine romantische element in dit boek beviel me wel. Het voelde niet zoetsappig aan en ik was eigenlijk de hele tijd wel nieuwsgierig hoe die verhaallijn verder zou gaan. Voorspelbaarheid van een boek is altijd een moeilijk punt. Er zaten zeker kleine verrassingen in het boek verscholen, maar of er nu schokkende onthullingen zijn gedaan? Nee, dat vind ik dan weer niet. Toch kon ik genieten van de twists in het plot, omdat het wel heel goed in elkaar zit. 

De schrijfstijl nodigt gewoon uit om steeds door te lezen en Jane Casey slaagt erin om de aandacht van de lezer vast te houden. Het hoofdpersonage Sarah wordt zeker voldoende uitgewerkt, de rest van de personages blijft meer op de vlakte.
In het begin van het boek stond ik er een beetje sceptisch tegenover. Een verdwijningszaak van een meisje die een oude verdwijningszaak weer oprakelt. Een hoofdpersonage dat zich toevallig midden in beide zaken bevindt. Ik was erg bang dat het afgezaagd en voorspelbaar zou worden. Ondanks deze kritische instelling heeft Spoorloos mij toch kunnen overtuigen. En dat is een prestatie op zich, om over een eerste indruk heen te komen.

Conclusie: Een zeer geslaagde blind date, en meteen is ook de reden dat ik deze rubriek zo leuk vind weer duidelijk! Ik zou  uit mezelf nooit een standalone lezen uit 2010 van een voor mij onbekende auteur. Grappig om er dan op deze manier toch mee in contact te komen en een soort ontdekking te doen. Ik ben nu ook meer geneigd om ooit haar seriepersonage te leren kennen en wie weet lezen jullie daar dan ook meer over! 

Heeft iemand van jullie dit boek ook gelezen? Wat vonden jullie er van? 

Groetjes,
EvyReacties op: Evy op date met een boek van Gert

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jane Casey

Jane Casey

Jane Casey (1977) werd geboren in Dublin en studeerde eerst Engels aan het Jesus College in Oxford, en later Anglo-Ierse letterkunde aan Trinity College in Dublin. Ze volgde haar echtgenoot, een advoc...