Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Franck Sharko - Franck Thilliez

op 20 maart 2022 door

Twee weken geleden nodigden we jullie uit om samen met ons naar Frankrijk te trekken. Velen van jullie zagen het wel zitten om de koffers te pakken en mee te reizen. Een week later zijn we onze tour in hoofdstad Parijs begonnen, waar Greet en Pierre Lemaitre jullie lieten kennismaken met commandant Camille Verhoeven. Vandaag nemen wij en Franck Thilliez jullie mee naar het noorden van Frankrijk, want daar proberen de rechercheurs Franck Sharko en Lucie Henebelle de misdaad te bestrijden.

De auteur

Franck Thilliez is in 1973 in Annecy geboren en werkte voordat hij thrillerauteur werd in de informatietechnologie. In 2003 maakte hij zijn schrijversdebuut met Conscience animale, maar pas in 2005 maakte hij zijn Franse en tevens internationale doorbraak met La Chambre des morts (naar het Nederlands in 2006 vertaald als Het gruwelhuis). Met dit boek startte Thilliez de serie met rechercheur Lucie Henebelle. Van Het gruwelhuis zijn de rechten verkocht aan Duitsland en Italië. Het boek werd in 2007 in Frankrijk verfilmd. Ook werd het genomineerd voor belangrijke thrillerprijzen als de Grand Prix RTL-Lire, de Prix des Lectrices ELLE 2006 en de Prix du Polar SNCF 2006. Thilliez' boeken worden ook wel vergeleken met de engste verhalen van Stephen King en Thomas Harris. Wil je meer over hem te weten komen, lees dan dit interview op Hebban

De serie

De Franck Sharko-serie bestaat uit elf delen, slechts zes daarvan zijn in het Nederlands vertaald. Het gruwelhuis, dat door Kitty gelezen en beoordeeld is, is het eerste deel, Zwanenzang het laatste. De belangrijkste personages in de thrillerreeks zijn Franck Sharko en Lucie Henebelle (ook wel Lucie Hennebelle), hoewel ze niet altijd samen aan een zaak werken. Sharko soleert in het eerste en derde deel, Henebelle in het tweede en vierde, en vanaf deel vijf werken ze samen.

De serie bestaat uit de volgende delen:

  1. Train d’enfer pour Ange rouge (2003)
  2. La chambre des morts/Het gruwelhuis (2005/2007)
  3. Deuils de miel (2006)
  4. La mémoire fantôme/Het einde van pi (2007/2009)
  5. Le syndrome/Het weeshuis (2010/2012)
  6. Gataca/De schakel (2011/2013)
  7. Atomka (2012)
  8. Angor/Beklemming (2014/2018)
  9. Pandemia/Zwanenzang (2015/2016)
  10. Sharko (2017)
  11. Luca (2019)

Franck Sharko en Lucie Henebelle

Franck Sharko is hoofdinspecteur bij de Centrale Directie van het Departement van Crimineel Onderzoek in Parijs. Oorspronkelijk komt hij uit het noorden van Frankrijk, waar hij op straat heeft leren vechten. Op achttienjarige leeftijd werkte hij als bewaker bij het mortuarium in Lille. De lezer leert hem kennen als hij al vijfenveertig jaar oud is. Hij is 1,85 meter lang, heeft zwart haar en een sikje en draagt altijd een pak – zonder voelt hij zich naakt. Voordat hij bij de recherche werkte, zat hij bij een anti-bende-eenheid. Hij houdt van zijn beroep, leest over seriemoordenaars en volgt lessen criminologie. Van plaatsen delict raakt hij nog altijd geschokt. Hij werkt regelmatig samen met de tweeëndertigjarige Lucie Henebelle, een rechercheur van de politie in Lille. Daarvoor werkte ze als brigadier in Duinkerken, waar ze administratieve taken verrichtte en assisteerde bij een zaak over rituele misdaden. Dit laatste leverde haar promotie en een overplaatsing naar Lille op. 

Het gruwelhuis

Ergens in Noord-Frankrijk wordt het lichaam van een jong meisje gevonden, rechtop zittend en met haar ogen wijd open. De sporen die de politie van Duinkerken vindt zijn verontrustend en het ruikt er typisch. Lucie Henebelle is een jonge en zeer ambitieuze rechercheur die zich vol enthousiasme op deze zaak stort. De gruwelijke aanwijzingen volgen elkaar snel op en doen vermoeden dat het om een beestachtige moordenaar gaat. Als er een tweede meisje verdwijnt, wordt het een race tegen de klok. Lukt het Lucie om de moordenaar op tijd te vinden?

Mening Kitty (***): Het gruwelhuis is een thriller uit 2007, die ik kort na verschijnen ook heb gelezen. Het enige dat is blijven hangen, is dat het gruwelijk spannend was. Steeds als ik de omslag zie, krijg ik weer kippenvel. Na een macabere start, met veel spanning en gruwelijkheden, zakt het verhaal langzaam in en komt het op het einde zelfs wat afgeraffeld over. De karakters worden niet voldoende uitgediept en vooral Lucie leer je niet genoeg kennen om haar beweegredenen te snappen. Het verhaal is vlot geschreven en doorspekt met gruwelijkheden. Af en toe moest ik het echt even wegleggen om op adem te komen. Het gruwelhuis is een thriller voor de echte diehard die niet gaat voor een mooi opgebouwd verhaal, maar wel keihard wil griezelen.

De verfilming

Het succes van Thilliez’ eerste bestseller, Het gruwelhuis, heeft ertoe geleid dat het boek in Frankrijk werd verfilmd. De releasedatum was 17 november 2007 en de oorspronkelijke titel, La chambre des morts, is daarbij gehandhaafd. Alternatieve titels voor de film zijn Room of death en Melody’s smile. Actrice Mélanie Laurent, vooral bekend van Inglourious basterds (2009), speelt de rol van Lucie Henebelle, maar ook Éric Caravaca en Gilles Lellouche hebben een aanzienlijke rol in de film. Franck Sharko komt er overigens niet in voor. De film is geregisseerd door Alfred Lot, die hiermee zijn debuut maakte. In 2008 is de film op DVD verschenen.

De plot en de trailer
In volle nacht, in een veld met windmolens, rijden twee werkloze informatici een man omver. Naast hem een zak vol met bankbiljetten: twee miljoen euro voor het grijpen zonder de aanwezigheid van getuigen. Wat moeten ze doen? De politie roepen of van deze unieke gelegenheid gebruik maken. Vigo en Sylvain beslissen om het geld te houden. De dag erop, in een opslagruimte dicht bij de plaats van het ongeval, vindt de politie het lichaam van Melodie, een blind meisje, terug. Stel nu dat het geld bestemd was om losgeld te betalen? Heeft de moordenaar de inzittenden van de auto gezien?


Heb jij al één of meer boeken van Thilliez gelezen of heb je de film gezien en zo ja, wat vond je ervan? Of ben je van plan het te gaan lezen en/of zien? Laat het ons weten, we zijn erg benieuwd.



Reacties op: Franck Sharko - Franck Thilliez

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Franck Thilliez

Franck Thilliez

Franck Thilliez (Annecy, 1973) is een Franse thrillerauteur. Voordat hij gi...