Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hars - Ane Riel

op 27 juli 2019 door

Tijdens de laatste meeting van de Thriller Club hebben we de brochures doorgekeken voor interessante boeken om te bespreken. Karina, Joyce en Chantal zagen Hars van Ane Riel staan en waren meteen heel nieuwsgierig. We hebben even op onze boeken moeten wachten, maar afgelopen week zijn we aan de slag gegaan. We bedanken hierbij Uitgeverij Prometheus voor het beschikbaar stellen van de boeken.

Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven. In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien…

Spannend, grimmig, verontrustend én liefdevol – Hars is een intense en unieke psychologische thriller die je bij de strot grijpt en niet meer loslaat.

Over de auteur
Ane Riel (1971) studeerde kunstgeschiedenis en publiceerde diverse educatieve boeken voordat zij debuteerde als literair auteur. Met Hars brak zij wereldwijd door en won zij de vier meest prestigieuze literaire prijzen uit Scandinavië. Het boek werd verkocht aan 21 landen. In 2020 verschijnt de verfilming, met Sofie Gråbøl (The Killing) in een van de hoofdrollen. 

Origineel versus vertaling 
Greet las de originele versie net voor de Nederlandse vertaling verscheen. Zij was zo overdonderd door het boek dat ze het resoluut vijf sterren gaf. Ze was dan ook uitermate benieuwd wat de anderen ervan zouden vinden zodra het ook hier in de winkel lag. Zouden zij haar sterrenregen volgen? 

Mening Greet *****: De openingszinnen zetten meteen de toon. Aan het woord is de zesjarige Liv, zij grijpt je bij de strot en laat je niet meer los. Het is het begin van wat een heel bijzondere thriller zal worden. Fascinerend, grimmig, huiveringwekkend en bij momenten toch zo liefdevol. Vergeet alles wat je had verwacht en laat je meeslepen door een prachtig geschreven verhaal. Hars is een boek dat blijft nazinderen. Het is meeslepend en erg goed geschreven. Het kent een paar fantastische personages, je ziet ze zo voor je. De stoere Liv met haar kleine hartje, de vriendelijke Jens die steeds zonderlinger wordt, mama Maria die haar bed niet meer uitkomt en natuurlijk de mensen uit het dorp vlakbij. Hoe bizar sommige dingen ook zijn, alles is bijzonder geloofwaardig neergezet. De beschrijvingen, vooral in het laatste deel van het boek, zijn zo levendig dat je lijkt mee te spelen in het verhaal, je zit er gewoon middenin. Een thriller van de heel bijzonder soort, dat is Hars. Lees hier de recensie. 

Aan de hand van een aantal vragen bespreken we het boek. 

Waarom wilde je dit boek lezen?

Karina: Het boek viel me op in de catalogus van de uitgeverij en de korte, aparte titel sprak me aan. Ook het feit dat dit boek al zoveel prestigieuze prijzen wist te winnen, maakte mij nieuwsgierig. 

Chantal: Het verhaal op de achterflap sprak me meteen aan. Het klonk heel geheimzinnig: een meisje dat vanaf haar zesde sterft voor iedereen en dat alleen haar vader haar kan redden.

Joyce: In eerste instantie viel de realistische 3D-cover me op, het meisje (Liv?) springt er zo'n beetje uit en ik werd geïntrigeerd door de schedel in haar handen. Toen ik ook nog eens de flaptekst las en ontdekte dat het boek al vele prijzen had gewonnen, kon ik eigenlijk niet wachten om te gaan lezen.

Wat was je verwachting?

Karina: Ik hoopte een interessant boek over een verstopt meisje te lezen en was benieuwd hoe dat neer zou worden gezet.

Chantal: Ik verwachtte een mysterieus verhaal in de trant van Stephen King.

Joyce: Een origineel boek, een beetje anders dan de vele boeken die uitkomen. Het boek wint niet voor niets de prijzen.

Is die vewachting uitgekomen?

Karina: Niet helemaal, want 'verstopt' in de wijze waarop ik dat verwachtte, zat Liv niet bepaald. Toch was het absoluut een boeiend boek, zeker doordat ik vanuit mijn achtergrond in de psychiatrie veel dingen herkende. Ane Riel heeft dit geloofwaardig beschreven en dat is tegelijkertijd wat dit zo'n intens boek maakt. 

Chantal: Ja. Het is geen gewone thriller, het is een heel intrigerend verhaal dat onder je huid kruipt en dat leest als een gruwelijk sprookje.

Joyce: Zeker weten! Ane Riel heeft met Hars een zeer origineel, niet standaard en intrigerend boek geschreven. Zo mooi dat ze Liv voor een groot deel aan het woord laat en daar heerlijke kinderlogica in verwerkt. Hoewel het een heftig boek is, zeker de omstandigheden waarin Liv leeft, brengt ze af en toe een glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen. Eerder schreef Ane Riel kinderboeken, net als haar moeder. Dit betekent niet dat het boek kinderlijk geschreven is, zeker niet, maar ze weet Liv overtuigend als kind neer te zetten.

Met welke schrijver kun je dit boek vergelijken? 

Karina: Ik heb geen auteur dit op deze wijze eerder zien doen, maar ik verwacht dit soort boeken eerder tegen te komen binnen de literatuur dan in de thrillerhoek. 

Chantal: Op de voorste binnenflap staat al de vergelijking met Stephen King en dat vind ik wel kloppen. De gebroeders Grimm worden ook genoemd, en daar heeft het ook wel wat van weg.

Joyce: Géén en daar ben ik blij om. Ane Riel heeft een uniek boek geschreven en dat was heel fijn om te lezen.

Wat is het opmerkelijkste aan dit boek?

Karina: De wijze waarop het verhaal is opgebouwd, met zowel perspectiefwisselingen als sprongen in de tijd, is voor mij opmerkelijk. De brieven die Liv leest, versterken het ongemakkelijke gevoel waardoor het verhaal nog meer onder je huid kruipt.

Chantal: Het is op zo’n manier geschreven dat je de absurditeit van de dingen heel gewoon gaat vinden. Je gaat er geleidelijk in mee. Op deze manier kruipt het verhaal onder je huid.

Joyce: De gekozen plot en het oogpunt van het meisje Liv. Hars is een zeer origineel boek geworden. Een boek dat me nog wel even bij zal blijven, een ongewoon verhaal dat me heeft geraakt. De sfeer heeft Ane Riel heel sterk weergegeven, schimmig en soms haast als een sprookje. Wat ik ook knap vind, is dat er geen moment een oordeel wordt geveld.

Wat vind je van de schrijfstijl?

Karina: Eerlijk gezegd had ik moeite om erin te komen, vooral in het eerste deel van het boek waarin de karakters werden neergezet. Met een zeer gedetailleerde schrijfstijl weet Riel enerzijds de personages echt tot leven te brengen, anderzijds mistte ik in dat gedeelte wat snelheid. Maar Hars kruipt wel onder je huid en de spanning neemt hand over hand toe wanneer het verhaal in het 'nu' wordt verteld en de emoties van de pagina's afspatten. De snellere schrijfstijl van de laatste 100 pagina's sprak mij dan ook meer aan.

Chantal: Het boek is in het begin wat langzaam. Er wordt wat gesprongen tussen tijden, terwijl je eigenlijk nog niet zo goed in het verhaal zit. Op deze manier worden de personages voorgesteld. Je begint echt van ze te houden en het verhaal begint te leven. Vooral als je in de tegenwoordige tijd komt, dan gaat het verhaal steeds sneller en leest het erg vlot en spannend. Dat vond ik heerlijk.

Joyce: Heel fijn, zeer passend bij het boek en de gekozen oogpunten in het boek. Ane Riel schrijft zorgvuldig, het tempo is niet heel snel, maar nogmaals zeer passend. 

Welk moment raakte je het meest?

Karina: Hier kan ik heel kort over zijn, dat is de allerlaatste zin van het boek. Ben jij zo'n lezer die eerst de allerlaatste pagina leest? Onderdruk dan dat gevoel en doe het niet! Geniet tot aan die laatste zin van wat Hars je biedt. 

Chantal: Ik ben het met Karina eens: vooral niet alvast het einde lezen! Dat is echt heel verrassend en heftig, het enige wat je denkt als dit gelezen hebt is: WAT?

Joyce: Ook voor mij is dat de allerlaatste zin in het boek, die is zo heftig en doet alle eerdere gedachten teniet. De gebeurtenis ervoor is namelijk ook al niet mals.

Ben je benieuwd naar de verfilming?

Karina: Ja, ook al skip ik die normaal omdat ze meestal tegenvalt, toch ben ik nu heel benieuwd naar hoe dit er op beeld uit ziet.

Chantal: Ik ben zeker heel benieuwd naar de verfilming. Ik ben erg benieuwd hoe ze het voor elkaar krijgen om dit boek op een waardige manier te verfilmen.

Joyce: Negen van de tien keer valt de verfilming van een boek tegen, aangezien men in een film toch minder dingen kwijt kan dan in een boek, het wordt in elk geval anders. Maar ik ben wel benieuwd naar het beeld van 't Hoofd, de plek waar Liv woont. Ook de gekozen actrice, Sofie Gråbøl (van de Deense serie The Killing) maakt me nieuwsgierig. 

Conclusie: Allemaal vonden we Hars een aangrijpend boek, een zeer bijzondere thriller die je niet snel loslaat.   

Aantal sterren voor Hars: 2 x **** en 2 x *****

Gaan jullie het boek ook lezen? Of heb je het al gelezen? Laat het ons weten.

Groetjes, 
Karina, Joyce, Greet en Chantal namens de Thriller Club 



Reacties op: Hars - Ane Riel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ane Riel

Ane Riel

De Deense Ane Riel (1971) studeerde kunstgeschiedenis, maar zou uiteindelijk haa...