Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Heeft Marc Raabe een nieuwe Duitse held geschapen?

op 13 juni 2021 door

Zoals we jullie een paar weken geleden vertelden, zijn er best veel Duitstalige series (deels) in het Nederlands vertaald. Na Charlotte Link, Nele Neuhaus en Karsten Dusse is vandaag auteur nummer vier bij ons op bezoek. Het is meteen de laatste vertaalde serie die we in het zonnetje zetten. Maar niet getreurd, daarna volgen nog twee tussenstops op onze Duitslandreis. Voor het zover is, concentreren we ons op Marc Raabe. We zijn met andere woorden aangeland in Keulen.

Wie is Marc Raabe? 

Marc Raabe (1968) is een Duitse auteur uit Keulen, al in zijn jeugd was hij gefascineerd door spannende verhalen. Op de middelbare school zette hij samen met een vriend een filmproductiebedrijf op, school en examens waren van ondergeschikt belang. Daarna wilde hij naar de Hogeschool voor film en televisie in München, maar hij werd niet aangenomen. Met dezelfde schoolvriend startte hij in 1990 zijn eigen filmproductiebedrijf ‘24/25 TV Film Productions GmbH'. Raabe is sindsdien redacteur, grafisch ontwerper en manager van zijn eigen bedrijf. In 2012 zou hij zijn eerste thriller afleveren, hieronder meer daarover.

De boeken 

Raabe is geen veelschrijver. Tot nog toe schreef hij drie standalones en drie boeken die tot een serie behoren. Schnitt, vertaald als Kerf, is een zeer filmisch beschreven psychologische thriller. De media spraken over een verbluffend en met absolute precisie geschreven debuut. Daarna verscheen in hetzelfde genre Der Schock, dat werd genomineerd voor de Leserpreis 2013. Twee jaar later volgde Heimweh, de derde standalone.

  • Schnitt (2012) = Kerf (2013)
  • Der Schock (2013)
  • Heimweh (2015) 

Nieuwe serie met personage Tom Babylon 

En toen dacht Raabe ‘laat ik eens een serie op de wereld loslaten’. Hij creëerde als terugkerende personages LKA-rechercheur Tom Babylon (waarbij LKA staat voor Landeskriminalamt) en psychologe Sita Johanns. In Duitsland verschenen tot nog toe drie boeken, het eerste dateert van 2018. Over een maand of twee, augustus 2021, zal Sleutel 17 verschijnen, de Nederlandse vertaling ervan.

  1. Schlüssel 17 (2018) = Sleutel 17 (augustus 2021)
  2. Zimmer 19 (2019) = Kamer 19 (februari 2022) 
  3. Die Hornisse (2020)

4133e31afdd8ac7cbda542a9513a9343.jpg

In der Kuppel des Berliner Doms hängt eine grausam zugerichtete Tote mit schwarzen Flügeln: Es ist die prominente Dompfarrerin Dr. Brigitte Riss. Um den Hals trägt sie einen Schlüssel. In den Griff ist die Zahl 17 geritzt. Tom Babylon vom LKA will diesen Fall um jeden Preis. Denn mit diesem Schlüssel verschwand vor vielen Jahren seine kleine Schwester Viola. Doch Tom bekommt eine unliebsame Partnerin für die Ermittlungen. Die Psychologin Sita Johanns fragt sich schon bald, wer in diesem Fall mehr zu verbergen hat: Tom oder der Mörder, der sie beide erbarmungslos vor sich hertreibt.

In de koepel van de Dom van Berlijn hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Brigitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer 17 staat. Rechercheur Tom Babylon heeft een persoonlijk belang bij de zaak: jaren geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Zijn ongebruikelijke aanpak van de zaak strijkt psychologe Sita Johanns, die iets te veel vragen stelt, tegen de haren in. Wie heeft er meer te verbergen: Tom of de moordenaar?

Greet las alvast het eerste deel en vertelt er meer over

Personages Tom en Sita
Raabe heeft twee interessante hoofdpersonages gecreëerd. Tom Babylon (let op de opvallende naam) is opgegroeid in Oost-Berlijn. Hij is 33 jaar, meet bijna twee meter, heeft blond haar en blauwe ogen. Hij werkt bij het Landeskriminalamt en houdt zich bezig met moordzaken. Zijn jongere zusje Vi (Viola) verdween toen ze tien was, sindsdien is Tom op zoek naar haar. Sinds vijf jaar is hij samen met Anne. Naast Tom is er Sita Johanns. Zij komt uit Cuba en heeft in het verleden iets verschrikkelijks meegemaakt (alleen de lezer is daar al gedeeltelijk van op de hoogte). Ze heeft een opvallend litteken en draagt een pruik, die ze na een tijdje echter niet meer opzet. Sita is psychiater en wordt aan het speurdersteam toegevoegd.

Is Sleutel 17 een geslaagde thriller?
Ja, absoluut, het boek krijgt van mij vier sterren. Het is een klassieke thriller: er worden een paar moorden gepleegd en een team van rechercheurs zoekt uit wie de dader is en wat zijn motieven zijn. Er zijn een paar flashbacks naar het verleden, waardoor de lezer zich afvraagt wat die oude gebeurtenissen met de zaak in het heden te maken hebben. In dit eerste deel van de reeks worden twee personages neergezet die nog heel wat in petto lijken te hebben voor de lezer, want voorlopig werd nog maar mondjesmaat informatie over hen gedeeld. Het verhaal zit sterk in elkaar en is vlot geschreven, het is een waar plezier om het boek op te pakken. Het tempo ligt hoog en er is veel actie, geen eindeloos herhalen van zetten, maar een goed geconstrueerd verloop van het moordonderzoek. En, niet onbelangrijk, het boek is spannend en je kunt meespeuren met Tom en zijn collega’s.

Kennen jullie Marc Raabe van zijn boek Kerf? Hebben jullie zin om binnenkort Sleutel 17 te lezen?



Reacties op: Heeft Marc Raabe een nieuwe Duitse held geschapen?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marc Raabe

Marc Raabe

Marc Raabe (Keulen, 1968) is een Duitse auteur en tevens redacteur, grafisch ont...