Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Cassandra-effect - Wendy Walker (inclusief winactie)

op 17 november 2017 door

Op de Hebban Team Dag van 2 juli 2017 hebben de WLC’ers Greet en Joyce met een redacteur van uitgeverij HarperCollins Holland gesproken. Tijdens dit gesprek is afgesproken dat We Love Crime iets zal gaan doen met een van de twee thrillers van Wendy Walker: Niet alles is vergeten, haar thrillerdebuut dat in 2016 is uitgegeven, of Het Cassandra-effect dat in oktober 2017 uitkwam. We Love Crime heeft gekozen voor dit laatste boek, dat overigens ook door een van jullie te winnen valt. Hieronder geven we onze mening.

De zusjes Tanner zijn verdwenen. Emma's auto wordt gevonden, maar van haar en Cass geen enkel spoor. Drie jaar later staat Cass ineens weer bij haar moeder en stiefvader op de stoep. Ze waren ontvoerd, vertelt ze, en gevangengehouden op een eiland. Terwijl ze haar verhaal doet aan forensisch psychiater Abby Winter, onthult ze ook veel over haar leven voor de verdwijning. Een leven met een narcistische moeder, een maniakale stiefvader en een manipulatieve zus. Of is Cass juist degene die manipuleert?

Wat vonden de leden van We Love Crime van Het Cassandra-effect?

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgChantal
: Het boek geeft aan dat het een psychologische thriller is, maar ik vind het meer een psychologisch handboek over mensen met een narcistische stoornis dan een psychologische thriller. Er zit weinig spanning in, ook al ben je benieuwd of ze Emma zullen vinden en de verhalen die tussendoor verteld worden over wat er vroeger thuis gebeurde. Er werd veel te veel uitgelegd over de narcistische stoornis. Pas in de allerlaatste hoofdstukken begint het verhaal een beetje vaart te krijgen en weet je waarom Cassandra haar verhaal op deze manier vertelt en wat er waarschijnlijk allemaal is gebeurd. Dit wordt eigenlijk best snel verteld. Wat jammer is. Ik vond het boek te veel psychologisch gebazel en weinig van een psychologische thriller weg hebben. Voor mij gaat het stoplicht helaas niet op groen voor dit boek, het blijft steken op oranje.

fab57f26749b6bad866fc2a50448aa5a.jpgElly: Meteen bij het begin heb je door dat er iets aan de hand was met de verdwijning van de twee zusjes Tanner. Dat ze niet zomaar weggelopen waren. Schrijfster Wendy Walker vertelt op een geweldige manier met flashbacks het verhaal uit het perspectief van Cassandra en dr. Winter. Als het perspectief bij Cass in het nu ligt, krijgt het de aanduiding dag één na mijn terugkomst enz. Stukken uit het verleden worden Cassandra genoemd en het derde perspectief ligt bij dr. Winter, een forensisch psychiater. Het plot is ijzersterk en blijft gedurende een lange tijd deels verborgen. Als lezer twijfel je, wat is er drie jaar geleden toch gebeurd en waar is Emma? De schrijfstijl is vlot en de eerdergenoemde hoofdstukaanduidingen zorgen voor een overzichtelijke thriller. Het is ook vooral een boek met veel psychologie erin en de combinatie thriller en psychologie triggert mij enorm. Het boek heeft veel lagen en is niet zo vlak als andere thrillers. Het verhaal sleurt je het boek in en daarna wil je alleen maar doorlezen. Van mij staat het stoplicht dus op groen.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgEvy: Ik was heel benieuwd naar dit boek, mede door de pitch van de uitgever op de Hebban-dag, en ik was dan ook erg blij dat we met zijn allen dit boek mochten beoordelen. Jammer genoeg kwam ik heel slecht in het verhaal en moest ik mezelf wel tot het uiterste motiveren om door te lezen. De plot zit goed in elkaar en het boek heeft me ook wel verrast, maar toch blijft dan het gevoel hangen dat het voor mij niet vlot genoeg las. De afwisseling tussen Cass en Dr. Winter is goed gekozen en geeft het boek wel meer diepgang. Je bekijkt alles ook vanuit een ander perspectief en daar hou ik wel van. De nadruk ligt, zoals de cover al zegt, op het psychologische aspect. Dit boek kwam ook wel overeen met wat ik daarbij verwachtte. Ik ben niet weggeblazen door het boek, maar ik pak het ooit weer op om nóg een keer te lezen. Volgens mij verdient dit boek dat wel en 'stond mijn hoofd er niet helemaal naar' nu, wat een beetje een vertekend beeld geeft.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgFany: Een psychologische thriller over een gezin met verborgen agenda’s, een originele aanpak en toch overtuigt het boek me niet volledig. Het start nochtans veelbelovend met Emma en Cass die verdwijnen. Op een dag keert Cass terug met een ongelofelijk verhaal. Dan start de zoektocht naar de waarheid. Afwisselend vertellen Cass en Abigail Winter, de onderzoeker, hun verhaal.  Tijdens het lezen werd ik getrakteerd op heel veel verhaallijnen. Misschien dat dit net wat te veel van het goede was? Uiteindelijk kwam ik in een doolhof terecht waar van alles gebeurde. Het boek heeft wel een aparte invalshoek en lijkt met kennis van zaken geschreven. Het idee was goed, maar de schrijfster heeft te veel willen vertellen en vergat dat karakters die de lezer raken een boek doen leven. Door alle wendingen lijkt het alsof dat het boek eigenlijk nog niet echt af was en nog een geheel moest vormen. Met een betere uitwerking was Het Cassandra-effect langer blijven hangen. Toch was het wel spannend om mee op zoek te gaan naar wat er nu echt gebeurde en intrigeerde het boek me wel. Ik ga dit keer dus voor de onbesliste keuze, ik kies voor oranje puur op gevoel. Niet slecht maar ook niet geweldig.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgGert: Na het lezen van Het Cassandra-effect van Wendy Walker bekruipt mij een dubbel gevoel. Enerzijds is het een verhaal met prima verhaallijnen. De gedachte achter dit boek verdient absoluut een originaliteitsprijs.nAnderzijds vind ik de uitwerking van deze gedachte uitermate matig. Geen enkel personage roept bij mij een gevoel van betrokkenheid op. Het blijft te zeer aan de oppervlakte, hetgeen ten koste gaat van de spanning en dat is heel erg jammer. Kortom: de gedachte is uitstekend, de uitwerking heel erg matig. Dit levert voor mij een oranje stoplicht met een rood randje op.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgGreet: Dit boek heeft alles in zich om een topthriller te zijn en toch wist het me niet helemaal te overtuigen. Ik heb het idee dat er meer van te maken was. Alle ingrediënten voor een psychologische topthriller zijn aanwezig: een nieuw samengesteld gezin waarin bijna niemand een gezonde relatie met de anderen lijkt te hebben, een moeder met een psychologische aandoening, twee zussen die op dezelfde avond verdwijnen... Jammer genoeg word je als lezer niet echt meegesleept, het bizarre gedrag van de hoofdpersonen komt niet genoeg uit de verf en daardoor komt het plot niet helemaal tot zijn recht. Het is moeilijk om concreter te worden zonder te spoileren. Het boek is goed opgebouwd, 24 hoofstukken waarin afwisselend Cass, een van de zussen en Abby, psychologisch profiler aan het woord zijn. Het boek is vlot geschreven, wordt nergens ingewikkeld en is goed te volgen. Wendy Walker had wat mij betreft een origineel idee, maar was bij de uitwerking niet op haar best.  

fab57f26749b6bad866fc2a50448aa5a.jpgJoyce: Met Het Cassandra-effect heeft Wendy Walker met recht een psychologische thriller geschreven. Het boek draait continu om de psyche van de verschillende personages, er wordt als het ware mee gespeeld. Het Cassandra-effect is een “vol” boek. Iedere zin moet gelezen en geïnterpreteerd worden en is van waarde voor het verhaal. De tijdspanne is relatief kort met maar zeven dagen, het voelt echter veel langer. Cass(andra) en dokter Abby Winter vertellen samen het verhaal, ze vullen elkaar sterk aan met hun verschillende oogpunten op de gebeurtenissen. Wendy Walker weet Abby en vooral haar haat daadwerkelijk over de brengen op de lezer. Door haar schrijfstijl dwingt Wendy Walker het motto van het boek 'Mensen geloven wat ze willen geloven' aan de lezer op en weet ze je op het einde van het boek alsnog te verrassen. De spanning in Het Cassandra-effect is onderhuids, het hele boek lang blijft er een vraag in je hoofd zitten. Ik ben blij verrast met deze voor mij nieuwe auteur en ga zeker nog meer van haar lezen.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgKarina :Ik had veel moeite om in het boek te komen, de eerste hoofdstukken voelden aan als een worsteling. Ook al sprak personage Abby me wel aan, Cass zorgde al vrij snel voor irritatie. Maar toen ik eenmaal op weg was en meerdere ideeën kreeg over hoe een en ander in elkaar zou kunnen zitten, was ik wel geboeid. Wat Walker erg goed gedaan heeft, is de info over de narcistische persoonlijkheidsstoornis verwerken zonder dat het een belerend boek is geworden. Wat daarnaast een sterk punt van dit boek is, is de wijze waarop Walker onverwachte wendingen inzet en dat ze de lezer lange tijd in het onzekere weet te houden over hoe het nu eigenlijk in elkaar steekt. De reden dat dit voor mij een oranje stoplicht is, is dat het boek weggezet wordt als thriller (waar overigens de auteur niet altijd verantwoordelijk voor is) en dan scoort het te laag op het onderdeel spanning.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgKees: Het Cassandra-effect wordt verteld vanuit het perspectief van Cassandra (Cass) en Abby Winter. Wie welk deel van het verhaal voor haar rekening neemt, is altijd duidelijk, want de titel boven ieder hoofdstuk maakt dat duidelijk, maar ook omdat dat van Cass in de ik-vorm en dat van Abby in de tweede persoon wordt verteld. Wat echter nog wel eens onduidelijk werkte, was de tijdsaanduiding. Het was niet aldoor even helder wanneer zich iets afspeelt, dus het was wel eens nodig om terug te bladeren om dat specifieke deel van het verhaal in de juiste tijd te kunnen plaatsen. Ik vond de schrijfstijl van het boek wat wisselend. Het verhaal van Cass vond ik moeilijker leesbaar dan dat van Abby. Het is dus wel noodzakelijk om de aandacht bij het verhaal te houden. Ondanks dat de ontknoping verrassend is, vond ik het verhaal zelf niet uitblinken in plotwendingen. Desondanks heeft Wendy Walker geen onaardig verhaal geschreven. Het Cassandra-effect, dat ik wel origineel vond, is wat mij betreft deels boeiend, maar deels ook niet.

bf0f7cff4aae473017fb0ddd5dc24691.jpgSilvia: De titel wekte bij mij de (valse) verwachting dat het verhaal iets te maken heeft met het aan autisme verwante Cassandra Effect (een situatie met een verstoorde of volledig afwezige emotionele wederkerigheid tussen twee partners). Over deze aandoening gaat het boek echter niet. Wel over een andere, namelijk narcisme en de gevolgen ervan binnen een gezin. Het verhaal wordt vanuit twee perspectieven aan de lezer overgebracht. Cassandra, de hoofdpersoon vertelt haar deel, afgewisseld met het gezichtspunt van Abigail Winter, de politiepsychiater die bij de zaak is betrokken. De perspectiefwisselingen waren duidelijk. Onduidelijker vond ik het tijdsbeeld dat verspringt. Dat vergde af en toe terugbladeren en wat nadenken. De verwijzingen die met name Cassandra geeft, zorgden ervoor dat ik constant twijfelde aan de gebeurtenissen. Het gaf mij het gevoel te verdwalen in het verhaal. Ondanks dat ik het een goed geschreven verhaal met veel spanning vond, bleef ik zoekende. Er waren voor mij te veel losse eindjes. De laatste hoofdstukken vond ik verrassend. Deze maakten wat van de onduidelijkheid goed en daardoor vielen puzzelstukjes op hun plek. Toch vond ik het een te gezocht plot dat me tijdens het verhaal te lang in verwarring liet. Vandaar dat ik niet een volledig positief of negatief oordeel kan geven. Voor mij krijgt Het Cassandra-effect dan ook het oranje licht.

Conclusie
Wat is nu onze conclusie? We Love Crime vond het geen echt slecht boek, maar op twee leden na was niemand er laaiend enthousiast over. Dat blijkt wel uit de acht oranje (gele) stoplichten die het boek gekregen heeft. Voor de meesten van ons ontbreekt het thrillerelement, de spanning. En dat is jammer, want Het Cassandra-effect vinden we wel een origineel boek.

Heb jij het boek al gelezen? Vertel ons wat je ervan vond. Ook als je nieuwsgierig naar het boek bent, mag je ons dit laten weten.

Winactie
In de inleiding gaven we het al aan, jullie maken kans op een gratis exemplaar van Het Cassandra-effect. Daar zul je echter een paar dingen voor moeten doen.

  1. Volg We Love Crime door rechtsboven op de grijze knop ‘Volgen’ te klikken. Zodra deze groen is, volg je onze spot en krijg je een notificatie wanneer er een nieuwe blog gepubliceerd is. (Als je ons al volgt, kun je deze stap uiteraard overslaan.)
  2. Laat in een reactie weten waarom je dit boek zou willen winnen.

Je hebt tot en met zaterdag 26 november 2017 de gelegenheid om te reageren. Een dag later wordt de winnaar bekendgemaakt.



Reacties op: Het Cassandra-effect - Wendy Walker (inclusief winactie)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Wendy Walker

Wendy Walker

Wendy Walker is advocaat, gespecialiseerd in familierecht. Haar jarenlange ervar...