Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het complot tegen Nederland

op 10 februari 2022 door

Het was even schrikken: de Hebban Thriller Tiendaagse verhuist van februari naar juni. Dat weerhoudt er ons natuurlijk niet van om deze maand in het Thriller Café extra aandacht te besteden aan Nederlandstalige auteurs. Deze week richten we de kijker op twee ‘onheilspellende’ boeken. Greet heeft eerder deze week onderzocht of het einde van België in zicht is; vandaag kan je lezen hoe Nederland het ervan afbrengt. 

De auteur

Rob Bakker (1949) is niet alleen auteur, maar ook journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003, rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies, waarvan in 2019 een wetenschappelijke uitgave volgde. Als romanschrijver schrijft hij verder aan zijn eerdere oeuvre. 

In het spannende genre heeft Bakker enkele titels op zijn naam staan, zoals Echtgenoten, echte Mannen, een satirische ‘relatiethriller’ over zeven mannen en hun relaties. Onder druk is een bundel korte verhalen, waarin van Bakker de korte schaakthriller Het damegambiet is opgenomen. Blind Vertrouwen is een bundel korte spannende verhalen met daarin verhaal Prooi op de Camino, dat zich afspeelt op de bedevaartroute in Noord-Spanje.

Waarover gaat het boek?

Tijdens de Eurotop in Amsterdam wordt de Duitse bondskanselier vermoord, ondanks zijn verblijf in een van de best bewaakte suites in de stad. De Duitse en Nederlandse autoriteiten doen er alles aan om deze mysterieuze moord op te lossen. Langzaam ontvouwt zich een complot waaruit blijkt dat deze aanslag niet zo maar een aanslag is. De (euro)politieke spanningen nemen al snel toe. Hoe steekt dit plot in elkaar en lukt het de twee landen om de moordenaar te achterhalen? 

Wat vinden de dagbladen van het boek? 
  • De pers over het schrijven van Rob Bakker: Het complot tegen Nederland begint waar De Dag van de Jakhals eindigde! 
  • '... de langverwachte erfgenaam van Jef Geeraerts ...', GPD Dagbladen
  • 'Rob Bakker schrijft filmisch...', Vrij Nederland 
  • 'Bakker solliciteert naar de positie van Jef Geeraerts', Noord-Hollands Dagblad 
  • 'Vaardig en met veel vaart geschreven', De Limburger 

Wat vinden wij van het boek?

Kees ****: De proloog, waar Het complot tegen Nederland mee begint, geeft een scène weer van een verschrikkelijke en onmenselijke daad uit de oorlog in voormalig Joegoslavië. Meteen hierna de moord op de Duitse bondskanselier. Het verhaal begint daarmee veelbelovend en wat mij betreft wordt die verwachting gedurende de plot helemaal waargemaakt. Ruim voldoende spannende momenten, actie, diverse plotwendingen en omdat Bakker waargebeurde feiten in het verhaal heeft verwerkt een realistische uitstraling. De drie verhaallijnen, die vanuit verschillende perspectieven verteld worden, hebben een onderling verband en komen uiteindelijk samen. Het tempo vond ik over het algemeen heel behoorlijk en het grootste deel van het verhaal boeide me zeker, op één hoofdstuk na. Dat vond ik wat saai en langdradig, maar door de informatie die erin gegeven wordt wel noodzakelijk. Ik vond de schrijfstijl overwegend beeldend en toegankelijk. Wat mij betreft een prima politieke thriller, hoewel ik vind dat de titel de lading niet helemaal dekt.

Kitty ***: Het complot tegen Nederland is een politieke thriller van slechts 265 pagina's die knap in elkaar steekt. De proloog is nieuwsgierigmakend en de toon is direct gezet. Het verhaal kent meerdere tijdlijnen en wisselingen in perspectief. Hierdoor word je gedwongen om bij de les te blijven. De schrijfstijl vind ik voor het overgrote deel wat stroef overkomen door de hoeveelheid politieke geschiedenis en gebrek aan dialogen. Hierdoor kreeg ik niet echt verbinding met het verhaal en geen band met de hoofdpersonen. Voor mij sprong de verhaallijn met de moordenaar eruit. Daarin zaten ook beduidend meer dialogen en actie. Het verhaal speelt zich in acht dagen af en zit knap in elkaar. Riching finale komen alle verhaallijnen samen en neemt de actie behoorlijk toe. Voor de lezers van het genre politieke thriller is dit boek een aanrader. 

Hebben we je nieuwsgierig gemaakt en wil je deze thriller gaan lezen? Vertel!



Reacties op: Het complot tegen Nederland

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rob Bakker

Rob Bakker

Seriepersonage: Inspecteur van Dorp1. De dood wandelt mee (2015) 2. Het mysterie...