Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Het Darwin Dilemma - Han Thomas

op 04 juli 2018 door

Een nieuwe maand, een nieuw duimpjesverslag. Uitgeverij Conserve was zo vriendelijk om negen exemplaren van Het Darwin Dilemma van Han Thomas beschikbaar te stellen. Het boek verscheen voor het eerst in 2011, maar werd nu geactualiseerd. De versie die dit jaar op de wereld werd losgelaten, is iets dikker en houdt rekening met de politieke ontwikkelingen in Egypte van na 2011. 

Wanneer antropoloog Mark Enquist aantoont dat er lang voor de eerste bekende menselijke beschavingen ontstonden, een intelligent volk op aarde geleefd moet hebben, plaatst hij de ouderdom van de mensheid in een compleet nieuw daglicht. Een verborgen deur in de piramide van Cheops en een oude Ottomaanse kaart van het land onder het ijs van Antarctica zijn enkele van de echt bestaande aanwijzingen die professor Enquist op het spoor van dit oude geheim hebben gebracht. Vreemd genoeg is hij vanaf dat moment zijn leven niet meer zeker. 

Vlak voordat wetenschapper Nicolas Moreau het antwoord op een van de grootste onopgeloste raadsels uit de geschiedenis bekend wil maken, verdwijnt hij plotseling spoorloos. Journaliste Michelle Rousseau komt erachter dat hij heeft ontdekt hoe levenloze deeltjes miljarden jaren geleden de gigantische sprong naar het eerste leven op aarde hebben kunnen maken. Op haar zoektocht naar de verdwenen bioloog komt ze er langzaam achter dat de meningen over wie er verantwoordelijk is voor de schepping sterk verdeeld zijn. 

Het Darwin Dilemma voert langs onderwerpen als de (on)eindigheid van het heelal, de evolutietheorie en verschillende visies over het ontstaan van het leven op aarde. Bespiegelingen over het al dan niet bestaan van een god maken het boek tot een spiritueel avontuur dat gevoelens van verwondering en ontzag voor het universum zal oproepen. Zonder dat het verhaal zijn vaart verliest, passeren verrassende feiten over astronomie en hogere dimensies de revue. Spanning en avontuur worden afgewisseld met intrigerende beschouwingen over de kans op buitenaardse intelligentie, het creëren van leven en de miraculeuze werking van atomen, de bouwstenen van al wat is.

Krijgt Het Darwin Dilemma van ons een duim omhoog, een duim omlaag of zeggen we 'mwah'? 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgJoyce: De Nederlandse Dan Brown. Dat is de eerste zin hier op Hebban over Het Darwin Dilemma. Eigenlijk doe je daar Han Thomas mee tekort. Het Darwin Dilemma is namelijk een stuk beter dan de laatste boeken van Brown. Twee verhaallijnen die op het eerste gezicht mijlenver van elkaar afstaan, maar uiteindelijk wel een belangrijk, gezamenlijk thema hebben: het ontstaan van leven. Dit gaat zeer zeker verder dan de evolutietheorie en Darwin, maar verder verklap ik niets. Het boek bevat een flinke portie 'theorie', maar is geen moment saai of verhandeld. Het is een dikke pil van bijna 500 bladzijden, dus net geen klepper. Han Thomas schrijft heel boeiend, gevarieerd en vlot. Mijn duim gaat ferm omhoog voor Het Darwin Dilemma. Han Thomas bewijst dat wetenschap en thriller prima samengaan. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgChantalHet boek wordt aangekondigd als een Nederlandse Dan Brown en dat is inderdaad zo. Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen. Door de korte hoofdstukken die steeds heel erg spannend eindigen, wil je door blijven lezen. Het volgende hoofdstuk start dan weer bij de volgende verhaallijn en eindigt ook weer heel spannend en dan ga je weer terug naar de vorige verhaallijn. Hierdoor blijf je verder lezen. Op een gegeven moment komen de verhaallijnen steeds dichter bij elkaar en begin je steeds beter te begrijpen hoe het in elkaar zit, hoewel je pas op het laatst de ontknoping krijgt. De karakters zijn goed uitgewerkt en er is goede research verricht. De verschillende wetenschappelijke theorieën worden helder en duidelijk uitgelegd en zijn niet storend. Ik had dit boek in sneltreinvaart uit. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgGertHan Thomas heeft met Het Darwin Dilemma een topproduct afgeleverd. Het verhaal is van begin tot eind spannend, origineel en tegelijkertijd ook nog erg leerzaam. De (technische) achtergrondinformatie over onder andere de Egyptische oudheid is absoluut niet storend en het haalt ook zeker niet de vaart uit het verhaal. Ik ben geen specialist in deze materie en toch is deze extra informatie absoluut te volgen. Ook de schrijfstijl is heel prettig. De auteur weet op een geloofwaardige manier de betrokkenheid van de lezer te verkrijgen. De verschillende verhaallijnen worden uiterst geraffineerd uitgewerkt, waardoor de plot van een heel hoog niveau is. Zoals jullie waarschijnlijk merken, ben ik helemaal gelukkig geworden van dit boek. Ik kan en wil dan ook niets anders dan mijn beide duimen zonder voorbehoud omhoog steken. Hoewel ik normaal gesproken nogal cynisch ben als er vergelijkingen met andere topauteurs worden gemaakt, begrijp ik het in dit geval wel. Han Thomas benadert het niveau van Dan Brown akelig dicht. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgKarina: Han Thomas heeft een prettige schrijfstijl die maakt dat Het Darwin Dilemma vlot leest en die maakte dat ik door wilde blijven lezen. De personages die hij heeft neergezet, zijn voor mij goed tot leven gekomen en zeker wetenschappers Enquist en Moreau zijn mannen die ik wel eens zou willen interviewen. De passie waarmee ze over hun werk spreken, maakt dat ik er meer over wil weten, dus complimenten aan Thomas voor de wijze waarop hij hen tot leven heeft gebracht. Toch is de auteur soms wat breedsprakig en haalt hij er te veel nutteloze informatie bij. Helaas is dat niet altijd goed voor het verhaal en zou het advies 'Less is more' hierbij echt nog voor een verbetering kunnen zorgen. Hoewel er een enorme hoeveelheid wetenschappelijke theorie op de lezer wordt losgelaten, wordt dat over het algemeen op een duidelijk wijze naar voren gebracht en is het goed te volgen. Ook al haalt dit boek het niveau van Dan Brown niet, toch gaat mijn duim zeker omhoog voor Het Darwin Dilemma. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgEllyVoordat ik het boek ging lezen, las ik op social media dat de beoordeling van Het Darwin Dilemma erg uiteenliep. Het boek werd beoordeeld met zowel 1 als ook 5 sterren. Ik word dan extra uitgedaagd om te kijken waar ik op uitkom.  Het plot zit goed in elkaar, al was het bij vlagen iets te toevallig. Doordat de aandacht verdeeld moet worden tussen twee belangrijke ontdekkingen vraag je je even af wat de raakvlakken zijn. Het begin is wat langdradig, maar na ongeveer 100 bladzijden word je in het verhaal getrokken en is het spannend. Op dat moment leest het boek als een film. Een paar kleine minpuntjes:  het stuk met de paarden vind ik wat minder geloofwaardig en het eind van het boek is ineens erg snel uitgewerkt. Zeker een goed debuut dat ik kan aanbevelen. 

06d5fd3387ae40b5039cabde845a62f9.jpgKeesIn Het Darwin Dilemma heeft Han Thomas niet de meest toegankelijke en gemakkelijkste onderwerpen uitgekozen: evolutietheorie en archeologie. Dat was tijdens het lezen ook te merken, want die gedeelten waren wat langdradig en saai. Desondanks vond ik de schrijfstijl toegankelijk en vlot en worden de diverse verhandelingen in begrijpelijke taal verwoord. Het verhaal heeft echter geen zinderende spanning, maar regelmatig is er wel sprake van een spanningsveld. Dat komt door een aantal cliffhangers en een enkele plotwending. Ik vond dat er wel een paar voorspelbaarheden in het verhaal voorkomen, maar ook dat het regelmatig onwaarschijnlijk is. Dat gaat ten koste van de geloofwaardigheid. Ook valt een aantal situaties net even te mooi samen, eigenlijk te mooi om waar te zijn. Thomas wordt al vergeleken met Dan Brown, maar dat niveau haalt hij zeker niet. Al met al vond ik dit debuut niet onaardig, maar ook niet de topper die het genoemd wordt.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgEvyEen thriller met een wetenschappelijk tintje. Zo kan je Het Darwin Dilemma het beste omschrijven. Hou je daar niet van? Blijf dan uit de buurt van dit boek. Het evolutievraagstuk loopt namelijk als rode draad door het boek en wordt uitgebreid besproken. Ik vind dat een meerwaarde voor dit boek, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit niet heel ontspannend vinden. De verschillende verhaallijnen komen in de loop van het boek steeds dichter bij elkaar en dat gebeurt op een rustige manier. Nergens had ik het gevoel dat er aan het plot 'getrokken' werd om het passend te krijgen. De hoofdstukken zijn afwisselend vanuit het oogpunt van de verschillende personages geschreven en dat zorgt in dit boek echt voor meer spanning. De cliffhangers waarmee die hoofdstukken vaak eindigen zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk meer wilt weten over dat stuk van het verhaal en ik moet eerlijk bekennen dat ik dan soms echt op barsten stond, omdat er eerst een hoofdstuk uit een andere verhaallijn kwam. Knap gedaan van de auteur! Ik kijk echt uit naar Han Thomas' tweede boek! 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgSilvia: Lang bleef dit boek liggen voor ik het opensloeg, het trok me totaal niet. Onterecht bleek al snel toen ik eenmaal was gestart met lezen. Han Thomas wist mij vanaf het begin te boeien. Een goede afwisseling van verhaallijnen, met af en toe het nodige geweld in korte hoofdstukken, maakte dat ik mijn aanvankelijke scepsis al snel liet varen. De wetenschappelijke insteek werd nooit saai. Ondanks de vele geschiedkundige feiten - of blijken dat toch aannames te zijn? - bleef het verhaal actueel. De vele personages op de diverse boeiende locaties zorgden voor vaart. Dat Het Darwin Dilemma beter is dan het werk van Dan Brown, zoals door sommigen wordt beweerd, waag ik nog te betwijfelen, maar het is met enige aarzeling. Han Thomas heeft mij zeer positief verbaasd, mijn duim gaat dan ook duidelijk omhoog. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgGreet: Wow, wat een absoluut plezier om dit boek te lezen! Een verademing na een heleboel thrillers die uiteindelijk toch vaak eenzelfde stramien volgen. Niets daarvan in Het Darwin Dilemma: het boek is mega-origineel, bijzonder boeiend, vlot geschreven en niet onbelangrijk, je steekt er iets van op. Darwin versus God, daar komt het op neer. Een boek met een serieus wetenschappelijk tintje, ik word er helemaal blij van. Superleuke personages, van documentairemakers tot celbiologen, hoe verzin je het. Daarnaast een bijzondere locatie en een heel speciaal sfeertje. En laat deze thriller ook nog eens spannend zijn, missie geslaagd! Dit boek is goed, heel erg goed. Geen idee wat Han Thomas doet voor de kost, maar ik smeek hem om alsjeblieft heel snel een tweede boek uit te brengen. Als ik kon, zou ik twee groene duimen uitdelen!

Conclusie: Het is duidelijk, wij zijn helemaal weg van dit boek! Nooit eerder werden er zoveel sterren uitgedeeld voor een duimpjesboek. Het Darwin Dilemma is een thriller waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de wetenschap, een thriller waar je iets van opsteekt, zonder dat het saai wordt. Bovendien is de plot meer dan oké, het verhaal spannend en vlot geschreven. Een paar van ons vinden dat het hier en daar iets beknopter had gekund, maar zelfs die opmerking staat een positieve beoordeling niet in de weg. 

Sterren voor Het Darwin Dilemma: 3 x *****, 5 x ****, 1 x ***

De Hebban Reading Challenge categorieën voor dit boek

#2 Een Nederlands debuut
#24 Een historische roman
#34 Een boek met een naam in de titel
#43 Een boek waarin religie een rol speelt

Hebben jullie zin om het boek ook te lezen? Of hebben jullie het al gelezen en hebben er een mening over? Laat het ons vooral weten! 

Groetjes, 
Greet namens de Thriller Club 

Hier vind je de vorige aflevering van onze duimpjesrubriek.  



Reacties op: Het Darwin Dilemma - Han Thomas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Han Thomas

Han Thomas

Han Thomas (1969) is van huis uit accountant. Eerder was hij freelance inte...