Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe Samuel Bjørk ons wist te verrassen

op 29 oktober 2018 door

Zondag 28 oktober. Joyce en ik zitten op de Boekenbeurs, hebben net de uitreiking van de Hercule Poirotprijs gevolgd en in zeven haasten een broodje en een koffie naar binnen gewerkt. Om stipt één uur zou John Vervoort de Noorse thrillerauteur Samuel Bjørk interviewen en daar moesten we natuurlijk bij zijn!

- door Greet -

Hopelijk vinden we nog een goed plaatsje, dachten we, zo'n Samuel Bjørk lokt vast heel veel fans. Nee dus, het was bedroevend hoe weinig mensen de weg naar de zaal gevonden hadden. Nou, dan gaan wij toch lekker op de eerste rij zitten, kunnen we alles goed zien en foto's nemen.

Joyce had Bjørk ooit ontmoet tijdens een meet & greet een paar jaar geleden en hij lijkt haar zowaar te herkennen! Tja, we hebben het natuurlijk wel over onze Joyce, geen wonder! Bjørk is een vrij bedeesde man, zijn lichaamshouding verraadt dat hij even tijd nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen. Praten doet hij wel heel vlot, hij vertelt honderduit over zijn twee protagonisten Holger Munch en Mia Krüger.

De auteur schrijft momenteel aan een vierde boek in de reeks, maar heeft geen idee wanneer het klaar is. Hij heeft geen contract en kan dus zelf bepalen wanneer zijn boek op de wereld losgelaten wordt. Hij licht alvast een tipje van de sluier op door te vertellen dat een van zijn rechercheurs niet mee zal doen!

Verfilming
Wanneer gevraagd wordt naar een eventuele verfilming van de reeks, krijgen we te horen dat de onderhandelingen met de Amerikanen na jarenlang discussiëren stopgezet zijn. Geen slecht nieuws wat mij betreft, want ondertussen is de beslissing genomen dat Nordisk Film de verfilming op zich zal nemen. Bjørk zelf wordt executive director.

Wanneer John Vervoort vraagt wie Bjørks boeken al gelezen heeft, zijn Joyce en ik zowat de enigen die ja knikken. Wat vinden wij dan zo goed aan de boeken? Euh, even nadenken... en voor ik het wist had ik een microfoon in mijn handen... Dat komt er natuurlijk van als je op de eerste rij gaat zitten. 

a416571aad41d2eeffda5e1d3ab9ed4c.png

Wanneer even later het interview afgesloten wordt, loopt de zaal meteen leeg. Wij doen liever nog een praatje met de auteur, vertellen dat we van de Hebban Thriller Club zijn en dat we een duimpjesverslag geschreven hebben over zijn nieuwe boek. Natuurlijk vragen we of we met ons drieën op de foto kunnen. Ja, dat kan en John Vervoort bedient gewillig de camera.

Willen jullie een interview?
En dan... vraagt Bjørk of we misschien een interview willen. Wat? Een interview? Jazeker willen we dat! We zijn weliswaar compleet onvoorbereid, hebben niet eens een blad papier in de buurt, maar die kans laten we niet liggen.

De vierde Bjørk
De auteur vertelt iets meer over het boek dat hij op dit moment aan het schrijven is. Voor het eerst zal de Kripos een rol spelen, een speciale eenheid van de Noorse politie. Het verhaal speelt zich af op een eiland en dus zou het (voor Noren althans, wij weten niet beter) heel ongeloofwaardig zijn, moest Holger in actie komen. Geen Holger dus in boek vier, wel de spotlights op Mia. Zij keert terug naar het eiland waar Holger haar vond. Een jongetje is al vijf jaar vermist en om afscheid te nemen, wordt er een begrafenisplechtigheid georganiseerd. Er was altijd één verdachte. De dag voor de begrafenis hangt die aan het politiebureau...

Vertalingen
Tijdens het interview met Vervoort vertelde Bjørk dat zijn boeken in 35 landen uitgegeven worden. Het meest speciaal zijn voor hem Zuid-Korea, Japan en Vietnam. Wanneer we de auteur voor ons alleen hebben, gaan we hier nog even op door en krijgen we volgende anecdote te horen: De Braziliaanse vertaalster had Bjørk gecontacteerd en gevraagd of de vertaling goed is. Haha.

Signeren
Op dat moment komt iemand van de uitgeverij de auteur op de schouder tikken, hij moet naar de signeerstand. Daar gaat de rest van ons fantastische interview. Maar geen nood, later op de middag gaan we gewoon nog even langs om verder te kletsen. Ja, met zijn tweeën gaan zo'n dingen echt heel vlot. Via de groepsapp van onze Thriller Club hadden we nog de vraag doorgekregen welke rol hacker Gabriel in het volgende boek zou spelen. We hebben nou een teleurgestelde Karina, want het antwoord was 'geen enkele'...

Bjørk kwam nog even terug op de verfilming en wist te vertellen dat hij een perfecte Mia in zijn hoofd heeft. Het is echter afwachten of deze actrice effectief gecast zal/kan worden. Haar naam moeten we helaas geheim houden, Bjørk was iets te enthousiast geweest, die info was enkel voor onze oren bestemd.

Op een bepaald moment zegt hij trouwens: Ik ga even zwijgen, want ik ben aan het signeren (het boek van Joyce) en dat komt hier niet goed. Lachsalvo natuurlijk en de drie dames (Joyce, ik en iemand van de uitgeverij) roepen tegelijkertijd: tja, een man! 

490777f53bd9dca6768050d3dd671871.png

Waarschijnlijk vergeet ik nog van alles te vertellen, maar qua kort blogje dat ik zou schrijven, kan dit al tellen. Hopelijk konden jullie op deze manier meegenieten!

Groetjes van Joyce en Greet



Reacties op: Hoe Samuel Bjørk ons wist te verrassen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk

Samuel Bjørk is het pseudoniem van de Noorse zanger, songwriter en schrijver Fro...