Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

4 x IJskoud

op 21 januari 2018 door

Veel titels zijn niet uniek, er bestaan met andere woorden heel wat thrillers die met eenzelfde titel door het leven gaan. Die boeken gaan wij lezen. De ene keer kiezen we een titel waar we slechts vijf boeken aan kunnen linken, de andere keer kunnen dat er gewoon tien zijn!

Toegegeven, heel erg koud is het op dit moment niet, maar voor de maand januari hebben we voor boeken met als titel IJskoud gekozen. Vijf auteurs, vijf leesduo’s, dat leek ons wel wat. Jammer genoeg was een van de boeken, namelijk dat van Ineke Boon, zo goed als onvindbaar en dus gingen we met de boeken van vier auteurs aan de slag: twee Nederlandse dames, een Canadese en een Brit.

Joyce en Karina lazen IJskoud van Corine Hartman

Reading Challenge: #41 Een griezelig boek

Korte inhoud: IJskoud is het vierde deel in de serie rond Jessica Haider, een onconventionele rechercheur. Ze is aangesloten bij een geheim elitekorps met de naam Saligia. Ze moet infiltreren in een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme. Tegelijkertijd wordt ze tijdens haar werk als rechercheur geconfronteerd met de moord op een mediamagnaat. Jessica wordt behoorlijk op de proef gesteld als ze gedwongen wordt om, tegen haar principes in, dingen te doen om haar dierbaren te beschermen. 

Mening Joyce *****: IJskoud is een ultieme psychologische thriller die je regelmatig naar adem doet happen. Scherp, meedogenloos en vooral ijskoud. Het personage Jessica staat weer als een huis en leeft een adembenemend en huiveringwekkend leven. De taboes worden zeker niet uit de weg gegaan. Het credo is gewoon lezen en gruwelen, niet te veel nadenken, want dan lopen de rillingen je over de rug.

Mening Karina ***: Hoewel ik in beginsel fan was van Jessica Haider merk ik helaas dat Corinne Hartman me met dit boek minder wist mee te krijgen. Het voelt net iets te veel ‘over the top’. De titel is overigens wel zeer passend bij haar personage, Haider kan bij momenten echt ijskoud zijn, al weet ze uiteindelijk met haar menselijke kant toch weer te verrassen. 

Chantal en Silvia lazen IJskoud van Isa Maron

Reading Challenge: #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland (gedeeltelijk), #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Korte inhoud: IJskoud is het tweede deel in de serie ‘De noordzeemoorden’. In het eerste deel Galgenveld maakt de lezer kennis met rechercheur Maud Mertens en studente Kyra Slagter. In IJskoud zet hun, niet altijd van beide kanten gewenste, samenwerking zich voort. Naast de rode draad die het vierluik verbindt, de speurtocht van Kyra naar haar verdwenen zus, krijgt het tweetal met een zware zaak te maken. Vanuit kindvriendelijke plekken als speeltuinen, Artis, het strand worden kinderen ontvoerd, op een moment zelfs twee per dag. De rechercheur en de studente moeten alle zeilen bijzetten om deze gruwelijke zaak tot een oplossing te brengen.

Mening Chantal ****: Het boek is vlot en spannend geschreven. Ik heb het met veel plezier gelezen. Isa heeft een prettige schrijfstijl, zodat je blijft lezen en ook regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. De verschillende korte hoofdstukken vond ik prettig om te lezen.

Mening Silvia ****: Na Galgenveld kon ik niet wachten op het volgende deel van de Noordzeemoorden om te lezen hoe het verder zou gaan met Kyra en Maud. Met name  was ik nieuwsgierig naar de zoektocht naar de zus van Kyra. In IJskoud is zij iets dichterbij gekomen, maar duidelijkheid is er nog lang niet. Niet alleen deze zaak brengt de spanning in het boek. Ook de zaak van de ontvoerde kinderen hield me op het puntje van mijn stoel. Leuke bijkomstigheid is dat het boek zich afspeelt in Amsterdam Noord, de buurt waar ik ben opgegroeid. Na het boek te hebben dichtgeslagen keek ik al uit naar Ritueel, het derde deel van de Noordzeemoorden.  

Kees en Elly lazen IJskoud van Quentin Bates

Reading Challenge: #33 Een boek in winterse sferen, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland, #42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt

Korte inhoud: In een luxehotel in Reykjavik wordt een dode man gevonden die aan het bed is vastgebonden. Als Gunnhildur (Gunna) Gisladóttir dit onderzoekt, komt ze erachter dat er bondage in het spel is. Een andere man is uit zijn benarde positie bevrijd en tegelijkertijd beroofd. Een crimineel blijkt ook uit te zoeken wie daar verantwoordelijk voor is. Gunna’s onderzoek wordt steeds complexer.

Mening Kees **: Vanaf het begin had ik de indruk dat het verhaal in IJskoud een vervolg was op het voorgaande boek van Bates. Ik kon er namelijk geen touw aan vastknopen en van de personages, die minimaal worden geïntroduceerd, snapte ik ook helemaal niets. Voor mij was het een warboel, mede veroorzaakt door het ontbreken van witregels in het e-book. Ongeveer op de helft van het boek kreeg het verhaal wat meer structuur, hoewel het toch nog wel enigszins verwarrend bleef. Bates’ schrijfstijl is vlot, dus leest het boek redelijk gemakkelijk, maar de spanning ontbreekt helaas. Aan het eind van het verhaal komen de vele losse eindjes bij elkaar en heeft de auteur het voor elkaar gekregen dat alle losse fragmenten uiteindelijk samensmelten tot één afsluitend geheel. Het boek heeft me echter niet kunnen overtuigen. Het was mijn eerste kennismaking met Bates en zo goed als zeker ook de laatste.

Mening Elly ****: IJskoud van Quinten Bates is een spannend boek. De personages komen goed uit de verf. De spanning wordt opgevoerd naar het einde toe. Eenmaal in het verhaal wil je als lezer ook doorlezen. Een klein nadeel is wel het aantal personen dat beschreven wordt en de moeilijke IJslandse namen. Al heb ik wel geleerd dat de vrouwen achter hun familienaam -dottir krijgen en de mannen -son.

Fany en Greet lazen IJskoud van Louise Penny

Reading Challenge: #33 Een boek in winterse sferen, #11 Een boek van tien jaar of ouder, #42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt

Korte inhoud: IJskoud is het tweede deel in de serie met inspecteur Armand Gamache. Het is winter in Canada, het slaperige dorpje Three Pines is bedekt met een sneeuwtapijt. Alles is rustig, totdat een toeschouwer van de jaarlijkse curlingwedstrijd op tweede kerstdag geëlektrocuteerd wordt. Ondanks de vele aanwezigen heeft niemand iets gezien en zijn er geen sporen of aanwijzingen. Toch weet hoofdinspecteur Armand Gamache van de Sûreté du Québec langzaam maar zeker het verleden van de dode vrouw te ontrafelen en hij ontdekt een geschiedenis van geheimen en vijanden.

Mening Fany ***: De titel IJskoud staat voor mij symbool voor de kilte in de harten en de winterse temperaturen, die goede en slechte dingen brengen. Door ziekte heb ik het boek niet volledig kunnen uitlezen, maar het lijkt een boeiend moordmysterie te worden. Mijn drie sterren zijn slechts voorlopig. 

Mening Greet ***: Ik verwachtte heel veel van dit boek. Ik vond de cover mooi (ook van andere delen in de serie trouwens) en ik had een paar jaar geleden enorm genoten van Een schitterend mysterie, het achtste deel in de serie. Helaas begint IJskoud niet bepaald sterk, de ellenlange inleiding kon mij alvast niet bekoren. Gelukkig duikt na een tijdje hoofdinspecteur Armand Gamache op, hij is een personage naar mijn hart! Het verhaal is goed te volgen, maar heel erg spannend wordt het nooit. Nu vind ik dat nooit zo erg, maar wat me bijzonder stoorde zijn de losse draadjes op het einde van het boek. Ik veronderstel dat er een soort rode draad door de boeken loopt (al dan niet doorheen de hele serie) en dat de openstaande vragen in verdere (niet vertaalde) boeken beantwoord worden.

Het zal jullie niet verbazen, wij vragen ons af welke van bovenstaande boeken jullie gelezen hebben. Misschien staan er zelfs een paar (al dan niet gelezen) in jullie boekenkast? Laat het ons weten!

Het idee om van deze titelrubriek een maandelijks terugkerend item te maken, hebben we laten varen. We zullen daarom één keer per kwartaal een thrillertitel in de kijker zetten. Voor de maand april hebben we een zeer mooie gevonden, tot dan!



Reacties op: 4 x IJskoud

Meer informatie

Gerelateerd