Jack Reacher - Lee Child

op 07 mei 2017 door

Algemene informatie
Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek voor We Love Crime: seriepersonages. Daar zijn er veel van. Om enige beperking aan te brengen hebben we enkele selectiecriteria afgesproken: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en er moeten sindsdien ten minste vijf delen zijn verschenen. Ondanks dat we de series uit het hoge noorden buiten beschouwing laten (die worden op deze spot, Literatuur uit het hoge noorden, al belicht) komen we zonder problemen al aan bijna honderd series.

In de groep hebben we afgesproken dat er telkens, geheel vrijblijvend, enkelen zijn die het eerste deel zullen lezen. Hieraan wordt dan een blog gewijd als vervolg.

De eerste die het spits mag afbijten is Lee Child die Jack Reacher als hoofdpersoon heeft.

De auteur
Lee Child (pseudoniem van Jim Grant) is een Engelsman, geboren in Coventry, opgegroeid in Birmingham. Hij heeft rechten gestudeerd, maar ging na zijn studie in het theater werken. Hij werkte ook voor Granada Television in Manchester en werkte in de 18 jaren die volgden onder andere aan series als Brideshead Revisited, The Jewel in the Crown en Prime Suspect. In 1995 werd hij vanwege een reorganisatie ontslagen en besloot hij in zijn levensonderhoud te voorzien als schrijver.

Hij schreef zijn eerste boek met de hand, aan de eettafel, omdat hij met de aanschaf van een computer wilde wachten tot hij succes had als schrijver. Dat succes kwam met dat eerste boek, Jachtveld, de eerste met Jack Reacher in de hoofdrol, en sindsdien is Child professioneel schrijver.

De boeken
Carnaval in februari. Kerst op 25 december. Nieuwjaarsconcert en schansspringen op 1 januari. Vuurwerkdiscussie in december. Nederland wereldkampioen korfbal en België tweede. Sven Kramer kampioen. Voorspelbare gebeurtenissen en tradities die het leven een zeker ritme geven.

Zo is het vaak ook met de boeken over Jack Reacher. Meestal belandt hij in een kleine, gesloten gemeenschap waar hij strijdt tegen onrecht. De ene keer een afgelegen dorp, de andere keer een legerbasis. Meestal is een aantrekkelijke vrouw zijn partner in de strijd. Het verhaal begint meestal met het schetsen van een beeld van wat er aan de hand is en een meestal hardhandige kennismaking met wat opponenten. Halverwege het verhaal, op het ideale pauzemoment in een film, volgt de eerste vrijpartij. Vervolgens de afrekening. Reacher wint. Altijd, althans in de eerste 21 delen.
Na gedane zaken keert hij zich om en reist verder.

De hoofdpersoon
Ondanks de Britse achtergrond van de auteur is de hoofdpersoon een Amerikaan. Jack Reacher is zoon van een militair die de wereld over reisde. Hijzelf verliet het ouderlijk huis op zijn achttiende om een militaire opleiding te volgen in West Point. Uiteindelijk werd hij majoor bij de Militaire Politie. Na een conflict verliet hij het leger. Sindsdien reist hij door het land, hij heeft geen vaste verblijfplaats. Zijn enige bagage is een inklapbare tandenborstel. Kleding koopt hij voor een paar dagen vooruit. Een huis kopen of huren met alle bijkomende verplichtingen wil hij niet en kosten evengoed veel geld.

Reacher is voor niemand bang. Hij kan niet tegen onrecht, onderdrukking en politieke spelletjes. Hij is groot en sterk en bedreven in allerlei gevechtstechnieken en hij heeft een welhaast encyclopedische wapenkennis. Hij heeft een groot talent voor reduceren en deduceren, veel problemen weet hij door puur denkwerk op te lossen. Een horloge heeft hij niet, noch een wekker, dat  zit in zijn hoofd. Reacher slaapt en eet zodra het kan, je weet maar nooit wanneer je weer in de gelegenheid bent.
In zijn eenzame momenten houdt hij zich in zijn hoofd bezig met wiskundige spelletjes, filosofeert en psychologiseert hij erop los. Samen met zijn onderkoelde gevoel voor humor geeft hem dat net dat beetje extra dat bij veel andere personages in (actie)thrillers ontbreekt.

Ten slotte
Ik heb de beschrijving zakelijk gehouden. Mijn mening over deze reeks zal ik kenbaar maken aan degene die het vervolg schrijft. Dat zal op 28 mei verschijnen.Reacties op: Jack Reacher - Lee Child

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lee Child

Lee Child

Lee Child is het pseudoniem van de Britse thrillerschrijver Jim Grant (1954). Hij studeerde rechten, maar ging toch in het theater werken. Hij werd aangenomen door Granada Television en zou er achtti...