Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jo Claes Crimetour door Leuven

op 27 juni 2018 door

De Thriller Club neemt jullie mee op reis en Joyce, Kees, Silvia en Elly zijn jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten het continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale “juwelier” of toeristeninval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je nog nooit hebt gezien.

Nadat Kees ons meenam naar het Londen van Sherlock Holmes, Silvia ons vergezelde naar New Orleans in Louisiana voor de True Detective-tour en Elly in Ystad was voor de Wallander-wandeling, bleven we twee keer in Nederland. We volgden het spoor van Vondel in Amsterdam. Frank van Pamelen schreef in 2015 De wraak van Vondel. Elly bleef ook in Amsterdam met de Appie Baantjer-tour.

In deze aflevering gaan we weer op reis, maar niet zo heel ver naar het zuiden. We bezoeken Leuven, studentenstad, maar vooral het decor van de Thomas Berg-serie van Jo Claes. Thomas Berg, hoofdpersonage van Jo Claes, wandelt veel door Leuven. Hij heeft er zijn studententijd doorgebracht en is nu, na een aantal jaren bij de recherche in Brussel, terug in Leuven. Alleen als het echt moet, laat hij zich door een van zijn medewerkers rijden met de auto. Het liefst loopt hij echter. Dit maakt dat ieder boek op zich een wandeling door Leuven is, aangezien Jo Claes continu straatnamen en bezienswaardigheden blijft benoemen.

Start bij het huis van Thomas Berg
We starten onze wandeling op de Amerikalei (of -laan) bij het appartement van Thomas Berg in een zeventiende-eeuws pand. Het staat pal aan de rivier de Dijle. Het huis heeft in het midden een grote poort waarlangs de koetsen naar de stalling in de tuin plachten te rijden, via een met keistenen bestrate doorgang die het gebouw in twee gelijke delen verdeelt. De twee ramen in het appartement kijken uit op de straat, met aan de overkant de arduinen balustrade van De Dijle, waarlangs zich een part uitstrekte tot aan de Stedelijke Academie. Achter de bomen doemde nog net de stompe toren van de Sint-Pieterskerk op. Thomas Berg heeft een ronduit prachtig uitzicht.

74be9e4031e25dca1322fa4516dfe0dd.jpg

Tijd voor de beste koffie van Leuven
We vervolgen onze weg vanaf de Amerikalei, linksaf de Brusselsestraat in. Een drukke winkelstraat, die Thomas Berg eigenlijk het liefst vermijdt. Het is echter de kortste weg naar zijn favoriete terrasje op de Grote Markt om bij het etablissement Gambrinus zijn dubbele espresso te drinken. Volgens hem de plek waar ze de beste koffie van Leuven schenken. Met deze start van de dag lukt het hem de dag door te komen, al gaat hij soms in de middag nog een shot halen, aangezien de zogenoemde koffie op het politiebureau eigenlijk slootwater is.

845c89ae968cde38d6adf2323baf7979.jpg

Zittend op het terras kijk je onder andere uit op Bar Louis en kun je duidelijk de grote zwart-wit foto’s zien tegen de ramen van Bar Louis: allemaal beroemde mannen die als voornaam Louis hadden: Louis Couperus, Louis De Funes, Louis Pasteur, Louis Quatorze, Louis Armstrong, Louis Paul Boon…Het café heeft een rol in Over elk vergeten heen.

cb8e9baed2b15e0b9bd478c6b276a889.jpg

Ook de jacquard op de Sint-Pieterskerk, die prominent aanwezig is op de cover van Voor wie de klok slaat, is vanaf het terrasje duidelijk zichtbaar. Deze kerk uit de vijftiende eeuw is een toonbeeld van laatgotische architectuur. Langs buiten zie je goed dat de torens door een ongunstige bodem nooit zijn voltooid. Binnen is de Schatkamer van Sint-Pieter de grote publiekstrekker. Je ziet er het laatste schilderij van een Vlaamse Primitief dat nog op de plaats hangt waarvoor het werd besteld: ‘Het Laatste Avondmaal’ van Dirk Bouts. Het Belfort is erkend als UNESCO werelderfgoed.

aec59804d52fdea76f12fc389effcb52.jpg

De kerk is elke dag gratis te bezoeken van 10u-16u30 (op zondag vanaf 11u). De Schatkamer van Sint-Pieter is ook te bezoeken voor 3 euro per persoon.  

f278ac14d8521a99bfa3206d81d9c960.jpg

De lange Naamsestraat
Laten we nu net als Thomas Berg opstaan, om aan het werk de gaan in het politiebureau van Leuven. We gaan rechts langs het stadhuis van Leuven, dat zich ook aan de Grote Markt bevindt, de hele lange Naamsestraat in. Aan het einde bijna tegen de ringweg R23 vinden we het politiebureau, maar eerst passeren we nog een aantal plekken uit de boeken van Jo Claes.

Allereerst de Universiteitshal. Nadat het nieuwe academiejaar in de Sint-Pieter wordt geopend, is dit de plek waar alle professoren in toga te voet naartoe gaan. Deze korte optocht speelt een rol in Voor wie de klok slaat.

c7d8a0b3071dcb5931a6146123febe7b.jpg

Ook het huis dat in verband wordt gebracht met Faust. Het heeft tegen de gevel een stenen medaillon met daarop mysterieuze Hebreeuwse tekens en komt voor in De mythe van Methusalem.

Hier tegenover vind je de toegang naar het Begijnhof.

7d6edfee9b33653678ac3c95d04a08f1.jpg

Waar je langs de Sint-Jan de Doperkerk het Begijnhof in gaat. Thomas Berg had een gids een paar jaar geleden horen vertellen dat op deze plaats Leuven was ontstaan. Hier, tussen twee armen van de Dijle in, hadden de graven van Leuven hun eerste residentie gehad, maar de burcht was in de negende eeuw door de Noormannen verwoest.

Regelmatig bezocht Thomas Berg hier ook het restaurant van de Faculty Club voor een etentje. Het bevindt zich in een prachtig gerestaureerd pand uit de zestiende eeuw dat eertijds dienst had gedaan als infirmerie van het Groot Begijnhof van Leuven.

4fc21f9270948060b8f1ddaadcaf23a3.jpg

Atrechtcollege
Als we weer teruglopen naar de Naamsestraat zie je een stukje verderop links het Atrechtcollege, dit college speelt een rol in Dood in december. Voor de deur staat de enorme boom Sophora japonica, de Boom van het Groot Verdriet. Personage Evy staarde hier in gedachten verzonken naar en mompelde voor zich uit.

932b58701c67a1df07e18ab4bc5ab075.jpg

Ook in Getekend vonnis speelt het college een grote rol en vertoeft Thomas Berg er regelmatig met zijn collega's.  De hemelglobe op de binnenplaats heeft een plekje op de cover van dit boek gekregen.

460fe3fae66bb5720b27490d399318a0.jpg

Als je de Naamsestraat verder uitloopt, kom je uit bij het politiebureau, waar Thomas Berg en zijn collega's Coens, De Meulenaar, Zeebos en alle anderen werken.

6457b0c475e9dc28bff8455417e8ae41.jpg

Het geliefde kerkhof van Thomas Berg
Als je de ringweg vervolgens onderdoor gaat, kom je bij het zo geliefde kerkhof van Thomas Berg. Zoals Jo Claes in De zaak Torfs al zegt: “Kerkhoven hadden altijd al een zekere aantrekkingskracht op hem uitgeoefend. Hij hield van de stilte die er hing, de sfeer van rust, het ontbreken van elk menselijk streven dat dit bestaan bepaalde, maar tussen de graven tot zijn ware proporties was herleid.”. Regelmatig zit Thomas Berg hier weg van iedereen, een ideale plek om ongestoord na te denken en voor zichzelf dingen op een rijtje te zetten.

ad83aa0a5ed5d2f42d03ae9125cfcf19.jpg

We lopen nu weer terug de stad Leuven in. Via de Parkstraat en de Vlamingenstraat en komen dan uit bij het Sint-Donatuspark. Als we langs het park lopen, komen we uit bij de Tiensestraat.

Covers spotten
Op het hoek met de Justus Lipsiusstraat en de Tiensevest vind je ‘de gehangene’, die op de cover van Claes' eerste De zaak Torfs staat.

d1b6f82e89f8dfa46cffb2ba93560812.jpg

Als we doorlopen via het Herbert Hooverplein komen we uiteindelijk uit bij het Ladeuzeplein, waar Thomas Berg in De blinde vlek ook wandelt. Bij hem verscheen de zon aarzelend vanachter het dak van de universiteitsbibliotheek en viel op de groene vleugels van de kever die in het midden van het plein op een metershoge naald zat geprikt.

972bf40441b9a413278899e23821dbb7.jpg

Deze kever staat ook weer op de cover van Door het oog van de naald.

'Het wensbruggetje'
Als laatste halte wandelen we nog even terug naar de rivier De Dijle, via de Leopold Vanderkelenstraat, de Vaartstraat en het Matthieu de Layensplein. Via de Dirk Boutslaan nemen we het bruggetje over De Dijle, wat Thomas Berg ook zeer vaak doet. Tijdens zijn studententijd stond het bruggetje bekend als het ‘Wensbruggetje’. Verliefde jongeren gooiden er klokslag middernacht een muntstukje in de rivier en vertrouwden hun hartsgeheimen toe aan het donkere water. In De zaak Torfs waagt Thomas na zijn ontmoeting met Veronique ook een poging.

25f3f2e0e56f31ef5c36bb87aee0ba92.jpg

De boeken van Jo Claes bevatten nog zoveel plekken in Leuven, we hadden nog vele kilometers verder kunnen wandelen. Alle beelden op de covers zijn bijvoorbeeld ook terug te vinden in Leuven. Erg leuk is het dan om te weten dat Uschi Claes tekent voor alle foto's die gebruikt zijn voor de covers van de boeken van haar vader. 

Ik ben grote dank verschuldigd aan Jo en Uschi Claes die op Claes' website bij ieder geschreven boek begeleidende foto's van de kenmerkende Leuvense plaatsen in het boek hebben geplaatst. Ik ben zo vrij geweest om er mijn eigen wandeling uit samen te stellen aan de hand van de gelezen boeken van Jo Claes en met behulp van Google Maps. Er worden in Leuven ook Jo Claes-wandelingen aangeboden, maar het leukste zou toch zijn als de meester zelf ons rond zou leiden. Ik ben direct van de partij als er een aankondiging komt!

 © Copyright foto's Ushi Claes

Joyce



Reacties op: Jo Claes Crimetour door Leuven

Meer informatie

Gerelateerd