Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mike Nicol

op 14 februari 2019 door

De ontdekkingsreis door Zuid-Afrika gaat verder. Zoals we jullie bij de start van onze reis al vertelden, hebben we het niet alleen over Deon Meyer, maar onder andere ook over Mike Nicol. Chantal verdiepte zich in deze auteur en las zijn Kaapstad-trilogie. Protagonisten van dienst zijn Mace Bishop en Pylon Busho. 

De auteur 
Mike Nicol (1951) is journalist en schrijver en woont in Kaapstad. Hij is writer-in-residence geweest aan de universiteiten van Kaapstad, Essen en Berlijn. Voordat Nicol aan zijn gekende Kaapstad-trilogie begon, heeft hij romans, poëzie en non-fictie geschreven, waaronder Nelson Mandela; het geautoriseerde portret (2006). De romans van de auteur kenmerken zich door de Afrikaanse geschiedenis en politieke aspecten die hij hierin verwerkt heeft. Enkele voorbeelden zijn de apartheid, de boerenoorlog en de goudkoorts. Nicol heeft inmiddels een aantal prijzen op zijn naam staan, waaronder de prestigieuze Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonkerprijs en de CNA Literary Award.

De boeken 
Payback is het eerste deel van de Kaapstad-trilogie en was meteen een groot succes in Zuid-Afrika en Duitsland. In Nederland werd dit boek genomineerd als Thriller van het Jaar door de VN Detective en Thrillergids. Daarnaast is de auteur begonnen aan de Wraak-trilogie als vervolg op de Kaapstad-trilogie, het eerste deel heet Machtsvertoon. In mei 2019 komt een standalone uit: Kaapse corruptie

  • 2015: Payback (Kaapstad-1)
  • 2016: Killer Country (Kaapstad-2)
  • 2016: Black Heart (Kaapstad-3)
  • 2017: Machtsvertoon (Wraak-1)
  • 2019: Kaapse corruptie (standalone)

[Bovenstaande info werd gekopieerd van de auteurspagina op Hebban en aangevuld met informatie van Singel Uitgeverijen.]

De Kaapstad-trilogie
Deze serie gaat over twee voormalige wapenhandelaren Mace Bishop en Pylon Busho. Zij hebben een beveiligingsbedrijf opgezet voor welvarende toeristen, omdat ze het rustiger aan wilden doen. Beiden zijn ze getrouwd en hebben een kind. De gezinnen kunnen goed met elkaar opschieten. In ieder deel gaat er wel iets mis met de beveiliging en blijkt Sheemina February hier iets mee te maken te hebben. Na elk deel word je een beetje wijzer over wat hier achter zit. In het laatste deel komen de lijntjes samen. 

Payback **: In dit eerste deel worden het beveiligingsbedrijf en de hoofdpersonages geïntroduceerd. Het merendeel van het boek speelt zich af in Zuid-Afrika. Mike Nicol laat een hard bestaan in Zuid-Afrika zien en ook de harde criminaliteit die hiermee gepaard gaat. Ikzelf vond het nog niet zo’n heel sterke thriller.

Killer Country ****: Dit deel sluit naadloos aan op Payback. Het is belangrijk om eerst het eerste deel te lezen voordat je Killer country gaat lezen. In dit deel wordt een klein beetje meer prijsgegeven van het verleden van Mace en Pylon en Sheemina February. Toch blijft er nog heel veel onduidelijk. Dit tweede deel vond ik veel beter dan het eerste.

Black Heart ***: In dit boek komen de lijntjes samen die in de vorige twee delen zijn uitgezet. Het verhaal is spannend geschreven, maar toch worden Mace en Pylon vaak te naïef neergezet. Dat vond ik in dit deel erg storend. In de voorgaande delen waren ze veel professioneler. Vandaar dat dit boek ook minder sterren heeft gekregen dan het vorige.

De Wraak-trilogie 
Machtsvertoon is het eerste deel in deze nieuwe serie rond de dochter van Mace Bishop, Krista.

Krista Bishop runt een beveiligingsservice voor vrouwen. Dan krijgt ze een opdracht van de geheime dienst waar ze geen nee tegen kan zeggen: het beveiligen van twee Chinese zakenlieden. Deze Chinezen proberen de macht over te nemen in de lucratieve illegale handel van de abalone, een lokale zeldzame zeevrucht die zeer gewild is in China. Kaapstadse bendeleiders zitten niet op een overname van die handel te wachten. Voor hen betekent de abalone macht, geld, drugs en wapens. Ook zij willen hulp van Krista – niemand is zo goed als zij. En dan is de abalone-oorlog opeens overal… zelfs in haar eigen achtertuin.

Dit boek heb ik nog niet gelezen, maar ik denk dat het heel interessant zal zijn om te lezen over Krista en hoe zij zich redt in de beveiligingswereld.

Kaapse corruptie 
Het nieuwste boek, Kaapse corruptie, komt in mei 2019 uit.

Privédetective Fish Pescado houdt zich meer bezig met zijn surfplank dan met zijn zaken. Aan zijn luie strandleventje komt een eind als hij een opdracht krijgt van Vicki Kahn: advocaat, pokeraar, wereldvrouw. Fish’ zoektocht naar een moordenaar leidt hem naar de politiecommissaris, een man met een oogje op Vicki en een smerig verleden vol neushoornsmokkelaars, huurmoordenaars en geheime informatie die letterlijk goud waard is. Al snel weten Vicki en Fish niet meer wie er nog te vertrouwen is – en wie het op hun leven heeft voorzien.

Wie van jullie kent de Kaapstad-trilogie van Mike Nicol? Wat vonden jullie ervan? Heeft iemand van jullie ook zijn andere boek Machtsvertoon gelezen? Was dit een leuk vervolg op de Kaapstad-trilogie?

Groetjes en veel leesplezier,
Chantal 



Reacties op: Mike Nicol

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mike Nicol

Mike Nicol

Mike Nicol is journalist en schrijver en woont in Kaapstad. Hij is writer-in-res...