Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Karin en Evy temmen wilde paarden

op 27 april 2018 door

Een buddyread doen (is buddyreaden ondertussen een werkwoord?) is altijd leuk. Met de nadruk op ALTIJD! Je ontdekt nieuwe dingen, je leert een andere lezer beter kennen, je leest misschien een boek dat je anders niet direct had opgepakt. Er zijn veel voordelen. Als je dan ook nog eens een boek gaat lezen dat qua thema helemaal in je persoonlijke leven past, wordt het pas echt lachen! Karin kwam met het idee om een Dick Francis-boek te gaan lezen en daar was ik (Evy) direct enthousiast over. Lees hieronder hoe het ons verging.

De auteur 
Waarom schreef Dick Francis (1920-2010) thrillers die zich vaak afspelen in de wereld van de rensport? Het antwoord is heel simpel. Hij is zelf jarenlang actief geweest in de rensport. Tijdens zijn carriere als jockey won hij meer dan 350 races. Hij startte zelfs enkele jaren voor de stal van de Queen Mum! In 1962 werd zijn eerste thriller, Dead Cert, gepubliceerd. In 2000, toen zijn vrouw stierf, stopten de publicaties. Vanaf 2006 werden er wel weer thrillers gepubliceerd, maar dan in samenwerking met zijn zoon, Felix Francis. Meer dan 40 thrillers heeft Dick Francis op zijn naam staan en ze zijn bijna allemaal vertaald naar het Nederlands. Sommige zelfs meerdere keren met een verschillende titel! Een vijftal boeken is ook verfilmd.

Het boek 
De oorspronkelijke uitgave, Wild Horses, dateert van 1994. In 1995 verscheen de vertaling, Wilde paarden.
 

Een oude man gaat dood. Een priester neemt hem de laatste biecht af. Wat volgt is het verbijsterende verhaal van een moord en de levens die daardoor verwoest zijn. Alleen: de priester is geen priester. Thomas Lyon, de held of liever antiheld van Wilde paarden, maakt films en zit met de bekentenis van de oude man behoorlijk in zijn maag. Het maakt hem in zeker opzicht tot medeplichtige en dat terwijl hij zelf net bezig is met een film die gaat over een onopgeloste moord! Het onderwerp van zijn film is de verhanging van de vrouw van een jockey ruim een kwart eeuw daarvoor. Naarmate Lyon vordert met zijn film vindt hij steeds meer tegenstanders tegenover zich. Sommigen blijken iets te maken te hebben met de eerste, sommigen met de tweede moord. Er vinden aanslagen en overvallen plaats, en tot slot voert Dick Francis zelfs wilde paarden ten tonele op het moment dat de echte moordenaar wordt ontmaskerd.

De verwachting 
Karin was al bekend met Dick Francis. Ze is een fan, kunnen we wel zeggen! Evy daarentegen, had tot vóór het idee van deze buddyread nog nooit van Dick Francis gehoord. Er is dus een groot verschil in verwachting, zou je denken. Of valt dat wel mee?
Karin: Eén ding komt in alle boeken van Francis duidelijk naar voren. De renwereld is keihard! De verwachting voor dit boek is hoog. Ik hoop op een sterk plot dat erg goed in elkaar zit én op nagelbijtende spanning of het dit keer wel goed zal aflopen. Normaal merk je echt dat Francis veel research gedaan heeft voor zijn boeken. Kleine weetjes, zoals bijvoorbeeld hoe heet de afkoeloven van een glasblazer is, worden gewoon door het verhaal heen geweven. Knap!
Evy: De meesten onder jullie zullen wel weten dat ik elke dag werk met paarden. Mijn vriend is pikeur (drafrensport) en daardoor zouden de boeken van Francis mij moeten liggen! Toch kende ik Dick (en Felix) Francis niet tot voor kort. Daar alleen ben ik Karin al erg dankbaar voor! Het feit dat ze me weer een nieuwe auteur heeft laten ontdekken! Ik verwacht een goed geschreven, spannende thriller, die een waarheidsgetrouw beeld geeft van de renwereld in Engeland. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me vaak irriteer als paarden opduiken in boeken. Het voelt vaak een beetje 'fout' aan, omdat ik het weer eens niet eens ben met wat er gezegd wordt. Ik verwacht gewoon dat Francis me van dat gevoel af helpt!

Spannend?
Een thriller moet spannend zijn! Daar zijn we het allemaal over eens! Hoe die spanning opgebouwd wordt, is bij elk boek weer anders. Zaten wij de hele tijd nagelbijtend de bladzijden om te slaan? Of vielen we bijna in slaap?
Karin: De spanning van het verhaal vond ik een beetje tegenvallen. Er had, wat mij betreft, wat meer actie in mogen zitten! De spanning bouwt het hele boek wel op, maar er is eigenlijk geen groot hoogtepunt. Het gevecht aan het einde van het boek zorgt voor een paar erg spannende minuten! Toch had er, ook daar, meer ingezeten. Ik ben beter gewend!
Evy: Bloedstollend zou ik het boek niet noemen. Er zaten zeker wel spannende scènes in, die heel filmisch beschreven worden. Ik voelde wel een soort 'dramatiek' van de pagina's afspatten. Het boek voelt een beetje traag aan, alhoewel het wel heel vlot leest, en dat gaat wel hand in hand met een lager spanningsgevoel. Ik had meer spanning verwacht!

Nog interessante personages tegengekomen?
De personages zorgen ervoor dat een boek echt tot leven komt in je hoofd! Over welk personage willen we graag meelezen en bij wie komen onze haren al overeind als de naam op een bladzijde verschijnt?
Karin: De uitwerking van de personages is erg goed. Ik kon ze tijdens het lezen voor me zien, zo goed werden ze beschreven! Sommigen zou ik dolgraag willen ontmoeten en voor anderen voel ik een diepe antipathie. Mijn favoriete personage is de ik-persoon, Thomas. Hij is sterk en laat zich niet zomaar klein krijgen! Ook de lichtman Moncrieff krijgt een speciale vermelding. Geweldige man! Zo goed in zijn beroep én erg excentriek!
Evy: Elk personage krijgt een rugzakje aan karaktertrekken mee. Ze voelen erg herkenbaar op die manier én ze zijn ook een beetje grappig. De uitwerking van de personages is echt een van de sterke punten van dit boek en eigenlijk niet typisch voor een thriller. Ik was tijdens het lezen echt verliefd op het hoofdpersonage, Thomas. Ik zag al een knappe, rustige man voor me, die gek is op paarden. En ik vond dat de interactie van Thomas met de schrijver, Howard, erg veel humor uitstraalde en dat kan ik erg waarderen. 

Conclusie 
Moet je dit boek snel gaan lezen volgens ons? Of zijn er toch betere boeken van Dick Francis?
Karin: Ik gaf dit boek vier sterren. Dat is zeker niet slecht, maar ik heb toch veel boeken van Francis vijf sterren gegeven. Aan mijn lievelingsboeken Afvalrace en Brekebeen kan Wilde paarden toch niet tippen. Dit is een iets minder spannend boek dan wat ik van Francis gewend ben, maar door de goede plot zeker een absolute aanrader!
Evy: Ik kan dit natuurlijk niet vergelijken met andere boeken van Dick Francis. Ik heb het boek ook vier sterren gegeven. Vlot leesbare thriller, in een setting die de meesten van ons niet zo goed kennen. Dit geeft het boek een heel origineel tintje. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het verhaal nodigde me steeds uit om door te gaan en de personages kruipen onder je huid. Wat mij betreft kun je dit boek gerust in de vakantie een kans geven!

Twee keer vier sterren en daarmee is dit zeker een geslaagde buddyread! Hebben jullie dit boek of andere boeken van Dick Francis gelezen? Laat het ons hieronder even weten!

Heb je onze vorige buddyread, van Wil en Karina, gemist? Die kun je hier teruglezen.

Vele groetjes,
Karin en Evy



Reacties op: Karin en Evy temmen wilde paarden

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dick Francis

Dick Francis

Dick Francis (1920-2010), afkomstig uit Oxfordshire, was aanvankelijk een succes...