Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kees op date met een boek van Elly

op 17 september 2017 door

Elke maand leest iemand van We Love Crime een boek dat hij/zij kreeg van een ander clublid. Elly besloot om het debuut De laatste vier dagen van Paddy Buckley van Jeremy Massey aan Kees te geven.

Het pakket(je)
Tijdens de WLC-meeting van 24 juni 2017 haalde Elly een met strik versierd pakje uit haar tas. Op het pakpapier een viertal steekwoorden. Aan Kees de 'zware' taak om, voordat het uitpakken kon beginnen, te raden wel boek hem net gegeven was. Dat dit niet meeviel, bleek al snel. Noch de titel, noch de auteur werd geraden. Zelfs niet met de hulp van Elly. Nadat het pakje van zijn jasje was ontdaan, werd duidelijk waarom het ontsluieren van het raadsel niet gelukt is. Ten eerste is het een niet alledaags boek en de auteur, Jeremy Massey, behoort ook niet tot een van de bekendste. Niet erg, want wat is nu leuker dan een onbekende auteur te leren kennen. Elly kwam tot haar keuze door de wil-ik-lezen-boekenplank van Kees door te spitten. Deze is plank is aardig uitgebreid, maar Elly was resoluut en nadat ze dit boek hierop zag staan, was haar beslissing definitief. De laatste vier dagen van Paddy Buckley, waar ze zelf erg enthousiast over was, gaat het worden. Een andere reden om voor dit boek te kiezen, was dat ze het geen doorsnee thriller vond. Wat Paddy overkomt, is wel onrealistisch, maar in dit boek, vond Elly, kan dat prima. Dit alles vond ze erg aantrekkelijk van het boek en tijdens het inpakken vroeg ze zich af of Kees datzelfde gevoel zou hebben. Of dat zo is, valt hieronder te lezen.

Korte inhoud
Patrick (Paddy) Buckley is twee jaar geleden weduwnaar geworden en werkt al geruime tijd voor Gallagher's, een van de grootste uitvaartondernemingen van Dublin. Op een maandagochtend in oktober brengt hij een bezoek aan Lucy Wright om de uitvaart van haar man te regelen. Paddy voelt zich tot Lucy aangetrokken en dat lijkt wederzijds te zijn, want ze belanden in haar slaapkamer. Dan gebeurt het onwaarschijnlijke. Lucy overlijdt na een korte, maar hevige vrijpartij. Maandagnacht, na een andere klus, is hij in slecht weer op weg naar huis en rijdt een voetganger aan. Het blijkt om Donal Cullen te gaan, de gevaarlijkste gangster van Ierland. Gallagher's mag de uitvaart regelen en Paddy krijgt de opdracht deze te regelen. Donal's broer Vincent is, behalve droevig, woest en zweert de dood van zijn broer te wreken. Paddy is er daardoor van overtuigd dat hij zelf ook niet lang meer te leven heeft.

En wat vond Kees van het boek?
De laatste vier dagen van Paddy Buckley. Een titel die me, lang voordat Elly me het boek gaf, nieuwsgierig maakte en ook een flaptekst heeft die me wel aansprak. Maar een titel en een korte samenvatting maken niet altijd waar wat ze beloven. Dat geldt echter niet voor het debuut van Massey. Want het boek heeft me van begin tot eind geboeid. Het verloop van het verhaal zorgde er in ieder geval voor dat ik nieuwsgierig bleef naar de ontwikkelingen daarvan, maar ook hoe het met Paddy zou aflopen. Omdat zich in het begin al een verrassende wending voordoet, is het ook intrigerend en heeft het, hoewel het boek in beginsel niet onder het spannende genre valt, wel degelijk een zeker spanningsveld. En op en vanaf de derde dag wordt het zelfs nog echt spannend. Alsof het boek werkelijk een thriller is. Omdat het thema van het boek in principe niet het meest vrolijke is, bij een uitvaartonderneming heb je immers niet de meest zonnige gedachten, is het allesbehalve een zware en moeilijk leesbare roman. Toch kan het op sommige momenten wel enigszins confronterend zijn, vooral als je niet lang geleden zelf ook een dierbare verloren hebt. Gelukkig bestaat het verhaal niet uit alleen maar treurige momenten. Integendeel eigenlijk. Massey heeft het boek namelijk in een vrij luchtige stijl geschreven en zorgde bij mij regelmatig voor een glimlach. Samenvattend kan ik niets anders dan zeggen dat Elly met De laatste vier dagen van Paddy Buckley, een titel die je overigens dubbel kan uitleggen, een goede keuze voor me gemaakt heeft. Ik heb het met plezier gelezen, dus Elly, bedankt dat je me met dit boek hebt laten kennismaken.

Heb je dit boek ook gelezen, geef in een reactie dan gerust je mening. Word je ook nieuwsgierig naar dit boek, dan mag je dat hieronder ook vertellen.



Reacties op: Kees op date met een boek van Elly

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeremy Massey

Jeremy Massey

Schrijver Jeremy Massey was zelf uitvaartondernemer en werkte samen met zijn vad...