Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jack Caffery - Mo Hayder

op 02 december 2017 door

Algemene informatie
Dit is alweer de tiende aflevering van onze rubriek “Seriepersonages”. We melden nog even dat we onderling enkele selectiecriteria afgesproken hebben: de serie moet ten minste tien jaar geleden zijn gestart en ten minste vijf delen tellen. Series uit het hoge noorden laten we buiten beschouwing, die worden besproken op de spot Literatuur uit het hoge Noorden. Elke maand lezen enkele leden van onze Club van 10 het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit aan het einde van de maand.

De auteur
Mo Hayder is een Britse, in 1962 geboren, auteur die tot de lichting schrijvers behoort die het grove geweld in haar boeken niet schuwt. Ze is van mening dat geweld onlosmakelijk is verbonden met de huidige maatschappij en dat het daarom niet kan ontbreken in verhalen met een realistische toonzetting.

Mo schreef twee jaar aan Vogelman, waarna in één klap haar hele leven veranderde. Ze had niet eens verwacht een uitgever te vinden en was geschokt dat dit zo snel lukte. En toen werd Vogelman ook nog een internationale bestseller. Twee jaar daarna verscheen De behandeling, ook met Caffery, waarna Hayder wel klaar was met dit personage en het genre politiethriller. Ze schreef Tokio, een heel ander soort boek, waarna ze toch weer bij Caffery terugkwam, met als gevolg dat er nu al 7 delen in deze serie verschenen zijn.

Hoofdpersonage
Over haar karakters, en zo ook over Jack Caffery, zegt Hayder zelf dat het "loners" zijn. Niet zozeer gekken of mensen met een afwijking, maar mensen die zich niet kunnen of willen binden. Personages die juist geen onderdeel van de gemeenschap uitmaken. Ook Caffery is een antiheld met veel privéproblemen in het heden en het verleden. Verder is er over deze detective weinig te vinden.

De reeks met Jack Caffery
* Birdman (2000) (Vogelman)
* The Treatment (2001) (De behandeling)
* Ritual (2008) (Ritueel)
* Skin (2009) (Huid)
* Gone (2010) (Diep)
* Poppet (2013) (Poppenspel)
* Wolf (2014) (Wolf)

Wat vind ik (Karina) van Jack Caffery?
Tja, en dan zou ik hier graag uitgebreid mijn mening geven over Jack Caffery, maar Vogelman las ik al enkele jaren geleden. Ik weet nog wel dat ik het boek superspannend vond, maar Jack is me niet dusdanig bijgebleven dat ik er nu al iets over kan zeggen. Gelukkig staat een reread van Vogelman op de agenda voor deze maand.

Het vervolg
Zoals gebruikelijk gaan we naar aanleiding van dit artikel het eerste deel van deze serie, Vogelman, samen lezen. Ik hoop dat jullie weer meelezen met ons! Tot en met 28 december kunnen jullie je input per mail sturen aan welovecrime@hotmail.com. Op 30 december wordt dan de vervolgblog gepubliceerd. Veel plezier en een prettig weekend!



Reacties op: Jack Caffery - Mo Hayder

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mo Hayder

Mo Hayder

Mo Hayder (pseudoniem van Clare Dunkel,1962-2021) was een Britse schrijfster, ge...