Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Jack Caffery - Vogelman

op 30 december 2017 door

Acht maanden is het alweer geleden dat we onze rubriek Seriepersonages introduceerden. We stellen jullie niet alleen elke maand twee nieuwe personages voor, we lezen ook het eerste deel in de serie. Deze maand dook de Thriller Club van Tien in Vogelman, het eerste deel in de serie met Jack Caffery, geschreven door Mo Hayder. Negen leden van onze Club sloegen dit boek open om hem, soms opnieuw, te leren kennen. Willen we meer over hem lezen? Je ontdekt het nu.

Vijf vrouwen worden ritueel vermoord aangetroffen op een braakliggend terrein in Londen. De slachtoffers hebben een vreemd en weerzinwekkend detail gemeen en rechercheur Jack Caffery realiseert zich dat hij op het spoor is van het gevaarlijkste soort misdadiger dat we kennen. Hij is vastbesloten iedere mogelijkheid die de forensische wetenschap biedt, aan te grijpen in zijn jacht op de dader. Maar Jack weet ook dat de tijd beperkt is: de sadistische moordenaar kan elk moment zijn volgende slachtoffer eisen...

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpg Kees: Jack Caffery is een jonge inspecteur die nog niet zo lang bij de afdeling moordzaken van de Londense recherche werkt. Vogelman is het eerste boek waarin hij zijn opwachting maakt, dus leer je hem gedurende het verhaal stukje bij beetje kennen. Mijn indruk van hem is dat het een sympathieke man is die vooral zijn eigen gang wil gaan. Niet dat hij eigenzinnig is, maar het is vooral iemand die het liefst alleen werkt, zonder bemoeienissen van anderen. Het is een man die weet wat hij wil en die iedere zaak waar hij bij betrokken is op wil lossen. Hij is goed in zijn vak en dat weet hij zelf ook, daar wil hij zich daarom ook nog wel eens naar gedragen. Een deel van zijn gedrag valt misschien te verklaren door een schuldgevoel dat hij met zich meedraagt. Hij voelt zich namelijk verantwoordelijk voor de onopgeloste verdwijning van zijn jongere broertje Ewan, jaren geleden. Hoewel hij niet altijd even handig met iedereen omgaat, vind ik Caffery zeker niet onsympathiek en zal het voor mij geen straf zijn om meer over hem te lezen.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgSilvia: Vogelman is het eerste boek dat ik lees van Mo Hayder. Daarmee is het ook mijn eerste kennismaking met Jack Caffery. Zijn eerste zaak als rechercheur bij de moordbrigade in Londen is direct een gruwelijke. Hij laat zich daar niet door weerhouden. Jack werkt doortastend en denkt "out of the box". Wat mij betreft een rechercheur waar ik meer over wil lezen. Dat komt niet alleen door de beschrijving hoe Jack professioneel te werk gaat, maar ook door het verleden dat zijn karakter heeft gevormd. Door het trauma van de verdwijning van zijn broer heeft Jack moeite om relaties aan te gaan. Hij is bang mensen te kwetsen, mede door de afwijzing van zijn ouders na het verdwijnen van zijn broer. Vindt Jack de komende boeken antwoorden over het lot dat zijn broer is getroffen? En wat is de rol van buurman Penderecki? Kortom, wat mij betreft nog genoeg open vragen om meer van deze rechercheur te lezen. Nog zes boeken te gaan met Jack Caffery in de hoofdrol. 

97da297396ed9741a8cd1741b1eb5d8e.jpgJoyce: Eerst een bekentenis, ik heb nog nooit een boek van Mo Hayder gelezen. Vogelman werd mijn eerste en is tevens de kennismaking met de Londense rechercheur Jack Caffery. Jack Caffery is een eigenzinnige man, die compleet zijn eigen plan trekt om de moordenaar te ontmaskeren. Hij is getekend door de verdwijning van zijn broer Ewan in zijn jeugd, het is zijn obsessie geworden om de vermoedelijke dader daarvan te ontmaskeren. Oneerlijkheid en liegen is hem een doorn in het oog. Jack Caffery heeft mij helaas niet kunnen intrigeren, het gehele boek heb ik zitten wachten tot hij me te pakken had. Helaas is dit niet gekomen en blijft Jack Caffery voor mij een rechercheur zoals er zoveel zijn. Mo Hayder heeft waarschijnlijk de bedoeling gehad dat zijn obsessie hem speciaal maakt. Voor mij dus een sippe rode smiley.

97da297396ed9741a8cd1741b1eb5d8e.jpgGreet: Jack Caffery is de nieuwe inspecteur bij de moordbrigade. Hij heeft een paar ongezonde gewoontes, zo rookt en drinkt hij. In het boek lezen we dat hij zwart haar en donkerblauwe ogen heeft, een hint naar zijn Ierse roots. Hij is zich niet bewust van zijn aantrekkingskracht op vrouwen. Jack heeft niet bepaald onbezorgd kunnen opgroeien, sinds de verdwijning van zijn kleine broertje is hij immers de zondebok van zijn ouders en kan hij voor hen niets goed doen. Jack gedraagt zich niet bepaald als iemand die nieuw is in het opsporingsteam, wat hem niet echt populair maakt. Ook bij mij ligt Jack Caffery niet op de bovenste plank, ik kan weinig sympathie voor hem opbrengen. Hij heeft een zeer kort lontje en is (te) zeer van zichzelf overtuigd. In dit eerste boek van de serie heeft Mo Hayder nog niet erg veel prijsgegeven over haar seriepersonage, maar ik voel niet de behoefte om meer te ontdekken. Te meer omdat ook het boek me niet echt kon overtuigen. 

El9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgly: In Vogelman van Mo Hayder, het eerste deel over rechercheur Jack Caffery maken we meteen op de tweede bladzijde kennis met hem. Hij is jong, maar vooral volhardend, als hij eenmaal in een zaak gedoken is, gaat hij er voor 100% voor en dat verwacht hij ook van zijn collega's. Wel heeft hij last van het verleden waarin zijn broer verdwenen is, mogelijk zelfs vermoord. Hij woont alleen in het oude huis van zijn ouders en kijkt uit op de achtertuin van de mogelijke dader. Een spook uit het verleden. Jack denkt nog steeds dat het drama met zijn broer voorkomen had kunnen worden. Dat is ook de reden dat hij zich zo in een zaak vastbijt. Niets is te veel voor hem. Hij is sympathiek en maakt veel gebruik van de forensische wetenschap bij het postmortale onderzoek. Ik vind het personage Jack Caffery goed neergezet en ga zeker nog meer boeken over hem lezen, al blijkt uit mijn leesgeschiedenis dat ik al boeken over hem gelezen heb, alleen kende ik dit eerste deel nog niet. 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgKarina: Voor mij was het ditmaal het herlezen van een boek dat ik al eerder las, maar gelukkig wel dermate lang geleden dat ik er echt opnieuw van kon genieten. Jack Caffery is nieuw bij het team van moordzaken en krijgt direct een zaak van formaat op zijn bord. De jonge, fanatieke rechercheur heeft ook te maken met obsessies uit zijn verleden door het verdwijnen van zijn jongere broer. Ook al gaat hij in zijn privéleven confrontaties liever uit de weg, op het werk laat Caffery zich duidelijk horen, ook al is hij pas nieuw. Jack heeft een sterk analytisch en deductief vermogen waarmee hij zich vastbijt in de zaak die hij moet oplossen. Ook al heeft Caffery zeker ook enige trekken die tot irritatie leiden, toch ben ik enthousiast en lees ik graag nog meer over deze rechercheur. 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgGert: Jack Caffery is voor mij een intrigerende persoonlijkheid. Enerzijds is hij een echte rechercheur: scherp, doortastend en precies. Anderzijds is hij -  zeker als hij onder druk komt te staan - ook af en toen best wel een enorm heethoofd. Dat maakt voor mij dat dit personage absoluut de moeite waard is om te volgen en ik zal dan ook zeker de vervolgdelen rondom hem met belangstelling gaan lezen. Temeer omdat ik het gevoel heb dat we in Vogelman zeker niet alle eigenschappen van Jack hebben leren kennen. Mo Hayder heeft dit heel slim aangepakt en bij mij werkt het.

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgEvy: Jack Caffery heeft waarschijnlijk meer slechte eigenschappen dan goede, maar dat is net wat hem zo aantrekkelijk maakt als hoofdpersonage, want het is in de kern wel een goede man en een eerlijke rechercheur. Als ik me een voorstelling moet maken van Jack dan heb ik het type James Dean voor ogen. Ik heb dit boek vorig jaar gelezen, maar ik herinnerde me niet meer alle details van de moorden. Wat ik me wel nog levendig herinnerde, waren de persoonlijke problemen van Jack en dan met name zijn 'kat-en-muis-spel' met de buurman, Penderecki. Voor mij was dit element van het boek overheersend en deze persoonlijke inslag zorgt ervoor dat ik eigenlijk heel nieuwsgierig ben naar de rest van de reeks. Er staan al enkele titels in mijn kast en die zullen er toch aan moeten geloven dit jaar.

97da297396ed9741a8cd1741b1eb5d8e.jpgFany: Ik weet nog steeds niet waarom, maar dit boek krijgt van mij een no. De gebeurtenissen zijn, hoewel gruwelijk, voor mij niet spannend. Het boek raakt me niet en het taalgebruik stoort me. Het hoofdpersonage worstelt nog steeds met zijn verleden en treurt op zijn manier. Hij leeft ongezond, is niet sympathiek en ook zijn avonturen namen me niet echt op sleeptouw. Wat ik wel enigszins intrigerend vond, was het getroebleerde aan de rechercheur en zijn wil om toch door te gaan. Toch kan het vooruitzicht op zijn belevenissen me zelfs niet overhalen. Ik hou van dit soort boeken maar, Vogelman is het voor mij niet. Te expliciet waar onnodig en te grotesk, nee, not my cup of tea. Vroeger heb ik het boek aan de kant gelegd en nu weer.

Zoals altijd vragen we ook aan jullie om met ons mee te lezen en ons te laten weten wat je van een seriepersonage vindt. Riet van Hal gaf gehoor aan deze oproep en ook haar mening willen we jullie natuurlijk niet onthouden. 

9e38fc0c922d9935982a0660ad679c4f.jpgRiet: Ik vond het boek superspannend. Vanaf het begin van het verhaal, wanneer er vijf vermoorde vrouwen worden gevonden, word je in volle vaart meegenomen met de zoektocht naar een nietsontziende seriemoordenaar. Ondertussen leer je inspecteur Jack Caffery een beetje kennen, de rest van het team vond ik wat op de achtergrond fungeren. Jack zet alles op alles om deze psychopaat te vinden. Als je denkt dat hij eindelijk uitgeschakeld is, volgt er een plottwist, waarna het pas echt spannend wordt, het boek wegleggen is dan geen optie meer. Wat ik iets minder vond waren de vele gruwelijke gebeurtenissen, ik vond het soms net iets te veel en te erg. Dit boek is zeker niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Jack Caffery leek me een 'spannende' man die recht op zijn doel afgaat. Hij wordt geplaagd door demonen uit het verleden en kan hier moeilijk mee omgaan. Ik ben wel benieuwd hoe het verder met hem gaat. 

Conclusie: De meningen zijn verdeeld over rechercheur Jack Caffery en ook zeker niet iedereen zal een volgend deel van de serie in handen nemen. Wie van jullie las er al eerder over Caffery of gaat er, op basis van onze kennismaking, nu aan beginnen?

Dit is het voorlaatste seriepersonage dat we dit jaar aan jullie kunnen voorstellen, maar niet getreurd want ook volgend jaar wordt deze rubriek voortgezet. Heb je nog tips over een seriepersonage dat we misschien aan onze lijst van mogelijke opties kunnen toevoegen? Laat het ons dan vooral weten. Wie benieuwd is naar vorige seriepersonages in deze rubriek kan er onze inhoudsopgave op naslaan.



Reacties op: Kennismaking met Jack Caffery - Vogelman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mo Hayder

Mo Hayder

Mo Hayder (pseudoniem van Clare Dunkel,1962-2021) was een Britse schrijfster, ge...