Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lincoln Rhyme - Jeffery Deaver

op 04 juni 2018 door

Dit is alweer de achttiende aflevering van onze rubriek 'Seriepersonages'. Alle series die we tot nog toe bespraken zijn ten minste tien jaar geleden gestart en tellen minstens vijf delen. Elke maand lezen enkele leden van de Thriller Club het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand. Deze keer zijn onze ogen gericht op thrillerauteur Jeffery Deaver en personage Lincoln Rhyme.

De auteur 
Deze maand staat Jeffery Deaver centraal. De op 6 mei 1950 in Amerika geboren auteur heeft nogal wat baantjes gehad voor hij fulltime schrijver werd. Hij startte als journalist en studeerde daarna rechten, waarna hij tijdens zijn werk als advocaat ook zijn eerste manuscript schreef. Van zijn hand verschenen al meer dan dertig boeken, zowel standalones als reeksen rondom een bepaald hoofdpersonage. Ook schreef hij mee aan verschillende verzamelboeken met korte verhalen. Het Chopin Manuscript is een verhaal dat hij schreef met dertien andere auteurs, het verscheen in 2008 in Nederland. De grootste serie schreef hij rond hoofdpersoon Lincoln Rhyme, maar binnen deze serie wordt in het boek Koude maan zijn andere seriepersonage, Kathryn Dancer, geïntroduceerd. Deaver werd al vele malen genomineerd voor allerlei awards en mocht in 2014 de Steel Dagger award voor Brandend ijs mee naar huis nemen.

Deaver werd door de erven van Ian Fleming gevraagd om een nieuw boek rondom James Bond te schrijven, wat best bijzonder is voor een personage dat zo Brits is als maar kan. Ian Fleming was zijn grote voorbeeld en zorgde ervoor dat Deaver schrijver wilde worden. Door zijn kennismaking met James Bond op zijn achtste schreef hij op elfjarige leeftijd al een eerste verhaal. De keuze om Carte Blanche, de uiteindelijke titel, te schrijven was zo genomen, maar de zakelijke kant om alles te regelen was nog een flinke klus. Deaver deed ongelooflijk veel research voor dit boek, ruim 5000 pagina’s achtergrondinformatie vormden de basis, en bezocht alle locaties die hij later wilde gebruiken, waarna meer dan een jaar nadat hij aan het project begon het boek uitgegeven kon worden.

De boeken 
De serie met het personage Lincoln Rhyme bestaat uit veertien boeken, tot nummer elf is alles vertaald in het Nederlands (grotendeels door Mariëtte van Gelder). 

  1. The bone collector (Tot op het bot)
  2. The coffin dancer (Dodendans)
  3. The empty chair (Wespenval)
  4. The stone monkey (De stenen aap)
  5. The vanished man (De illusionist)
  6. De twelfth card (De hangende man)
  7. The cold moon (Koude maan)
  8. The broken window (Het gebroken raam)
  9. The burning wire (Spanningsveld)
  10. The kill room (De moordkamer)
  11. The skin collector (Met huid en haar)
  12. The steel kiss
  13. The burial hour
  14. The cutting edge

Tevens verscheen een kort verhaal rondom Rhyme, A textbook case (Een zaak volgens het boekje), maar deze is helaas niet meer te downloaden via uitgeverij Unieboek Spectrum die hem eerder wel als gratis download aanbood. Helaas moeten we hier ook melden dat via de uitgeverij gecommuniceerd is dat de boeken van Deaver niet meer vertaald worden, een reden hiervoor werd niet gegeven. 

In Koude maan, het zevende deel in de reeks, wordt Kathryn Dance geïntroduceerd. Daarna mag zij zelf de hoofdrol spelen in een aantal boeken. Daarnaast verschenen er drie boeken in de Rune-serie en drie in de serie John Pellam (Location Scout). Deze boeken zijn geen van allen in het Nederlands vertaald. Wie graag alle titels kent, kan hier terecht. 

Deaver schreef ook twaalf standalones, waarvan enkel de eerste twee niet vertaald zijn in het Nederlands.

De hoofdpersoon
Voormalig detective Lincoln Rhyme heeft een paralyse aan zowel zijn armen als zijn benen, waardoor hij niet in staat is om nog uit bed te komen of zich naar een plaats delict te bewegen. Zijn hersenen zijn echter nog in prima staat. Op het moment dat hij met zijn arts in gesprek is over het beëindigen van zijn leven verschijnt zijn oud-collega en vraagt hem om hulp bij een moeilijke moorzaak. Rhyme zegt uiteindelijk toe en wordt als consultant betrokken bij de NYPD. In Tot op het bot werkt hij samen met collega Amelia Sachs, die zijn benen en ogen op de plaats delict vormt. Door zijn scherpe analytische geest is hij in staat om tot wel vijf stappen vooruit te denken en wordt hij nog steeds gezien als de beste onderzoeker in zijn vak.

Wat vind ik (Karina) van Lincoln Rhyme?
Ik ben ooit begonnen met de film The bone collector, waarin Rhyme gespeeld wordt door Denzel Washington en zijn partner Amelia Sachs door Angelina Jolie wordt vertolkt. Dat is het beeld wat ik heb en het lukt me niet meer om dat los te laten. Ik heb flink wat delen van Deaver in de kast staan, sommige zelfs gesigneerd, maar het is zeer lang geleden dat ik er een deel van las. 

Het vervolg 
Zoals gewoonlijk leest de Thriller Club het eerste boek uit de serie en velt haar oordeel. Lezen jullie mee met Tot op het bot? Laat ons dan tegen 19 juni per mail jullie mening weten, wij nemen die dan mee in de blog die op 24 juni online komt.

Tot binnenkort, 
Karina 



Reacties op: Lincoln Rhyme - Jeffery Deaver

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeffery Deaver

Jeffery Deaver

Jeffery Deaver (1950) studeerde journalistiek aan de Universiteit van Missouri e...