Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Liese Meerhout - Toni Coppers

op 06 mei 2018 door

Dit is alweer de zeventiende aflevering van onze rubriek 'Seriepersonages'. Alle series die we tot nog toe bespraken zijn ten minste tien jaar geleden gestart en tellen minstens vijf delen. Elke maand lezen enkele leden van de Thriller Club het eerste deel in de voorgestelde serie en brengen daarover verslag uit tijdens het laatste weekend van de maand. Deze keer zijn onze ogen gericht op thrillerauteur Toni Coppers en zijn Liese Meerhout.

De auteur
Toni Coppers (1961) is een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs. Hij debuteerde in 1995 met De Beha van Madonna, brieven van een reiziger, waarin hij literaire reisbrieven schreef aan vrienden en bekenden. In die tijd was Coppers reisjournalist voor Radio 1 en produceerde hij meerdere reisprogramma’s bij de openbare omroep.

In 2005 leverde Coppers Dixit af, een jaar later volgde Heilige Nachten. Het zijn eerder komische boeken dan thrillers en ze nemen de wereld van de spindoctors, woordvoerders en ‘communicatiedeskundigen’ op de korrel. Met Niets is ooit (2008) maakte Coppers zijn echte debuut als thrillerschrijver. Het boek zou het eerste deel worden in de populaire reeks rond Liese Meerhout. 

In het kader van het Magrittejaar 2017 en op verzoek van de erven Magritte schreef Toni Coppers De zaak Magritte, een literaire thriller rond het nieuwe hoofdpersonage, de Brusselse ex-rechercheur Alex Berger. Of hij het succes van Liese Meerhout zal kunnen evenaren, zal moeten blijken.

Behalve komische romans en thrillers heeft Coppers ook reisgidsen over binnen-en buitenlandse bestemmingen geschreven. In maart 2018 werd Coppers ereburger van zijn geboortestad Sint-Truiden.

Prijzen
Toni Coppers is populair, getuige daarvan de vele prijzen en nominaties die zijn Liese Meerhout-thrillers al in de wacht sleepten. Het eerste boek in de serie werd in 2008 meteen genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. De boeken drie en vier hadden beide uitzicht op de Diamanten Kogel. Met nummer zeven won Coppers in 2014 de Hercule Poirotprijs en werd hij genomineerd voor De Gouden Strop 2015. Met het negende en het tiende boek in de serie tenslotte won hij twee jaar op rij de publieksprijs Hercule Poirot.

Verfilmingen
In het voorjaar van 2016 was de langverwachte verfilming van de Liese Meerhout-thrillers een feit. In de hoofdrol de fantastische Hilde De Baerdemaeker. De serie kreeg de naam ‘Coppers’ en werd uitgezonden op de commerciële zender VTM, het was een schot in de roos. Het succes bleef niet beperkt tot Vlaanderen, want in maart 2018 startte ‘Coppers’ zowel in Groot-Brittannië op Channel 4 als in de Verenigde Staten via Amazon. Daar heet de serie ‘Rough Justice’ en de commentaren zijn lovend.

Het personage Liese Meerhout & de locaties
De eerste boeken rond Liese Meerhout spelen zich af in Brussel, ze is op dat moment hoofdinspecteur kunstcriminaliteit. In het vierde boek laat ze de wereld van de kunst achter zich en wordt ze commissaris bij de moordbrigade van de federale politie in Brussel. In het vijfde boek verlaat Liese voor het eerst de hoofdstad, dat verhaal speelt zich bijna volledig af in Oostende. Daarna trekt ze (definitief?) naar Antwerpen, ook daar legt ze zich toe op het oplossen van moordzaken. 

Aan het begin van de serie is Liese samen met een zekere Hans, maar al meteen wordt duidelijk dat die relatie geen lang leven beschoren zal zijn. Haar liefdesparcours zal niet altijd over rozen gaan, zoveel wordt duidelijk na tien jaar thrillers.

In de eerste boeken speelt commissaris Stefan Mercier een rol. Zodra Liese in Antwerpen werkt, is een van de grotere rollen weggelegd voor hoofdinspecteur Michel Masson.

De boeken
De serie telt op dit moment dertien titels, de veertiende komt er later deze maand aan.

  • Niets is ooit
  • Engel
  • De geheime tuin
  • Iris was haar naam
  • Stil bloed
  • Zwerfvuil
  • Dood water
  • Het laatste oordeel
  • De vleermuismoorden
  • De hondenman
  • In naam van de vader
  • De zomer van de doden
  • Nooit meer alleen
  • De jongen in het graf

In 2018 wordt het tienjarige jubileum van de populaire thrillerreeks gevierd. De nieuwste thriller De jongen in het graf verschijnt naar aanleiding van het jubileumjaar in een gloednieuwe vormgeving en ligt vanaf 9 mei in de winkel. Hou Hebban in de gaten voor een Hot or Not-artikel over dit boek! 

Wat vind ik (Greet) van Liese Meerhout? 
Toni Coppers is wat mij betreft een van de betere Vlaamse schrijvers. Ik zou zijn Liese Meerhout-boeken als zorgvuldig geschreven misdaadromans omschrijven, geen echte thrillers. Liese is een vrouw met ballen, je kunt niet om haar heen. Sinds de verfilming zie ik uitsluitend Hilde De Baerdemaeker voor mij als ik aan Liese denk: groot en slank, stoer en met blonde haren. Ik hou van dit personage dat door Toni Coppers bijzonder goed is neergezet. Als je een Liese Meerhout leest, weet je op voorhand wat je krijgt. De boeken zijn altijd een plezier om te lezen, ze kennen een duidelijke verhaallijn en een eenvoudig taalgebruik. Geen boeken waar je je hoofd over moet breken, maar licht verteerbare verhalen die je altijd en overal kunt lezen.

Het vervolg 
Zoals gewoonlijk leest de Thriller Club het eerste boek uit de serie en velt haar oordeel. Lezen jullie mee met Niets is ooit ? Laat ons dan tegen 23 mei per mail jullie mening weten, wij nemen die dan mee in de blog die op 27 mei online komt.

Tot binnenkort,
Greet



Reacties op: Liese Meerhout - Toni Coppers

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...