Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meisje zonder huid - Mads Peder Nordbo

op 05 september 2018 door

Een nieuwe maand, tijd dus voor een nieuw duimpjesboek. Zeven leden van de Thriller Club lazen Meisje zonder huid van de Deense auteur Mads Peder Nordbo. Het boek verscheen op 2 augustus, speelt zich af op Groenland en wordt een arctische thriller genoemd. We bedanken uitgeverij Ambo|Anthos die de boeken ter beschikking stelde. 

Meisje zonder huid van Mads Peder Nordbo is een Deense thriller die zich afspeelt op Groenland. Het leven van de Deense journalist Matthew Cave verliest alle glans wanneer zijn vriendin en ongeboren baby bij een auto-ongeluk omkomen. Hij besluit zijn oude leven achter zich te laten en naar Groenland te verhuizen. Daar raakt hij bij zijn nieuwe baan voor een plaatselijke krant betrokken bij een opzienbarende zaak: een recentelijk ontdekte mummie is verdwenen en er wordt een vermoorde politieagent vlak bij de vindplaats aangetroffen. Matthew komt op het spoor van vier identieke moorden, gepleegd in 1973, die weer in verband blijken te staan met de verdwijning van drie meisjes. Hij raakt ervan overtuigd dat meer mensen weet hebben van de zaak – de enige die hij lijkt te kunnen vertrouwen is een jonge Groenlandse vrouw die net is vrijgelaten uit de gevangenis…

Wat vond de Thriller Club van dit boek? Daar gaan we... 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgSilvia: Dit boek heeft mij een bijzondere leeservaring opgeleverd. De kou en harde omstandigheden die Nordbo in het boek zo goed weet over te brengen, vielen moeilijk te rijmen met de zonnige, tropische omgeving waarin ik het boek las. Het spreekt voor de auteur dat hij mij ondanks deze omstandigheden toch wist te overtuigen. Hoewel ik maar korte stukjes achter elkaar kon lezen, bleef ik in het verhaal. Ik raakte de draad nooit kwijt. Fijn om ook weer eens met een niet al te getroebleerde hoofdpersoon van doen te hebben. Het raamwerk van het verhaal is goed doortimmerd. Alles klopt. Een beetje lastig vond ik de Groenlandse benamingen. Aan de andere kant gaven die het verhaal juist wat mee van de omgeving. Ik hoop maar dat er nog heel wat misdaden worden gepleegd op Groenland, want ik heb nog lang niet genoeg van journalist Matthew Cave. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpg

Chantal: Ik hou ervan om thrillers te lezen uit landen die ik niet zo goed ken. Deze thriller speelt zich af op Groenland. In de kou, sneeuw en ijs. Nordbo kan erg goed de omgeving en de situatie beschrijven, je waant je echt in Groenland. Hij weet veel over het land en dit verwerkt hij allemaal in het verhaal. De gevonden lijken beschrijft hij ook in geuren en kleuren. De hoofdpersonen worden goed beschreven, je leert ze in de loop van het boek goed kennen. Alleen de Groenlandse namen en plaatsnamen zijn niet zo bekend bij ons en hier struikel je soms over of ze lijken een beetje te veel op elkaar, dit kan verwarrend zijn. Het verhaal begint in 2014, maar gaat al gauw terug naar 1973 waar soortgelijke moorden zijn gepleegd. Mads doet dit aan de hand van een notitieboekje van een van de politiemannen van toen. Heel ingenieus gevonden. Je hebt een bepaald idee over de moorden en dit wordt ook ondersteund door het verhaal, maar op het laatst blijkt toch niet alles zo te zijn zoals gedacht. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. Ik ben heel erg benieuwd naar andere boeken van de auteur.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgGreet: Ik ben het buitenbeentje in dit duimpjesverslag, waarschijnlijk niet omdat ik een afwijkende mening heb, maar omdat ik de Deense versie van het boek al aan het lezen was, toen we als groep beslisten dat Meisje zonder huid ons volgende duimpjesboek zou worden. De hoofdpersonages Matthew en Tupaarnaq zijn goed uitgewerkt, net als een paar andere personages die een belangrijke rol in het verhaal vervullen. Mooie schrijfstijl, beschrijvingen en dialogen wisselen elkaar af, nergens wordt het nodeloos ingewikkeld. Het verhaal zit goed in elkaar. Aanvankelijk gaat alle aandacht naar de gebeurtenissen in het heden, maar al snel zijn het de moordzaken en de verdwenen meisjes van veertig jaar eerder die de lezer in de ban houden. De verhaallijnen komen op het einde mooi samen, de uiteindelijke ontknoping is verrassend en bevredigend. Meisje zonder huid is geen doorsnee thriller, de auteur windt er geen doekjes om wanneer hij beschrijft in welke staat lijken gevonden worden en hoe de moordenaar zich heeft uitgeleefd. Wie zich aan de gruweldaden niet stoort, zal vast genieten van deze boeiende Deense thriller.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpg

Kees: Dat Meisje zonder huid zich op Groenland afspeelt is een originele keuze van de auteur, dat gebeurt niet zo heel erg veel. Al in de proloog, die overigens niets aan de verbeelding overlaat, werd ik nieuwsgierig gemaakt naar het vervolg. Ook de beschrijvingen van de omgeving, de toegetakelde lichamen en de misstanden worden beeldend beschreven. Nordbo weet waar hij het over heeft. Het verhaal speelt zich af in het heden (2014) en het verleden (1973). Aanvankelijk hebben de verhaallijnen niets met elkaar te maken, maar gedurende de plot wordt op een mooie manier steeds duidelijker dat er een verband bestaat. Verschillende verrassende, bizarre en lugubere plotwendingen zorgden ervoor dat ik het verhaal met interesse en toenemende nieuwsgierigheid las. Het spanningsveld vond ik goed en aan het eind nam het tempo en ook de spanning toe. Een ontknoping die er zonder meer mag zijn. Wat mij betreft heeft Nordbo een prima Nederlandstalig debuut afgeleverd met interessante personages waar we nog meer van gaan horen.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgEvy: Wat weet ik van Groenland? Even denken... oh ja, helemaal niets! Dan is het erg leuk om een thriller te kunnen lezen die zich daar afspeelt. Ik werd ook zeker niet teleurgesteld. De sfeer die in Meisje zonder huid gecreëerd wordt is ijskoud en past perfect bij de beschrijvingen van de omgeving. Je voelt als lezer de eenzaamheid die kan ontstaan door de onmetelijke ijsvlakte. Ook het 'geïsoleerde' komt goed naar voren. De nederzettingen in Groenland hebben hun eigen regels, die door de jaren heen weinig veranderd zijn, en het verhaal in deze thriller spint zich rond de interacties binnen de gemeenschappen. Waar het op het eerste zicht een eenvoudig plot lijkt, duiken er steeds meer verwikkelingen op en daar wordt het verhaal ook interessanter van. Er zitten een paar snellere scènes in het boek, maar over het geheel genomen ligt het tempo niet zo hoog. Toch leest het boek erg prettig en heb je als lezer het gevoel dat het verhaal je echt meeneemt. Ook de hoofdpersonages spreken erg aan. Elk met hun eigen verhaal, maar toch makkelijk om als lezer een connectie mee te krijgen. Een aanrader voor wie eens iets nieuws wil proberen.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgGert: Het lezen van Meisje zonder huid van de Deense auteur Mads Peder Norbo heb ik als een waar genoegen ervaren. Vanaf het begin is het verhaal continu spannend en bij tijd en wijle zijn de beschreven details ronduit gruwelijk te noemen. Door dit laatste is het mogelijk dat dit boek niet door iedereen gewaardeerd wordt. De auteur weet de typische sfeer van Groenland (een sfeer waar wij ons helemaal geen voorstelling bij kunnen maken) heel knap te gebruiken om het verhaal en de personages vorm te geven. Deze personages zijn zonder uitzondering sterk en geloofwaardig neergezet. Het resultaat is een krachtig geheel, dat uitmondt in een plot dat ik niet zag aankomen. Al met al is het debuut van Norbo een absolute aanrader en ik heb dan ook geen twijfel om mijn duim op te steken voor dit boek. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgJoyce: Een nieuwe naam! Dat is altijd interessant en nu speelt het boek zich ook nog eens af op onbekend terrein, Groenland. Altijd leuk wat mij betreft, een nieuw land te ontdekken via een boek. De ingewikkelde Groenlandse namen dragen alleen maar bij aan de sfeer die Mads Peder Nordbo weet te scheppen. Je voelt je daadwerkelijk onderdeel van het verhaal en ziet door de filmische en vlotte schrijfstijl het verhaal als het ware op je netvlies. Tegelijkertijd leer je ook nog iets van de geschiedenis van het land, dat is toch mooi meegenomen. Nordbo schuwt de lugubere details niet, maar alles staat in dienst van de spannende ontknoping. Hij heeft een goede balans gevonden tussen spanning, personages en informatie over Groenland. Journalist Matthew Cave is een verfrissend karakter, hij doet er alles aan om de waarheid te achterhalen en streeft naar gerechtigheid, zo'n beetje ten koste van alles. Mijn duim gaat dan ook ferm omhoog voor Meisje zonder huid.

En dan hebben we nog een gast-duimpje en wel van onze collega van de Literatuur Club, Nathalie Brouwers!

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgNathalie: Veel aspecten zijn me bevallen aan deze thriller. De combinatie van een hedendaags en een oud verhaal vond ik goed gedaan, maar het mag dan ook niet té complex worden met te veel personages. Hier werden de radertjes nog net goed ineengeschoven. Op het einde van het boek was er een mooie plottwist die me wel beviel. De setting, de couleur locale van het 'exotische, arctische' Groenland en het opkomen voor zelfbestuur/onafhankelijkheid van sommige Groenlanders, een politiek aspect dat niet ging overheersen, vond ik goed in beeld gebracht. De ondertitels van de hoofdstukken waren in het Groenlands, wat me wel wat frustreerde, want wie kan die opvolgingen van medeklinkers onthouden in godsnaam? De zaak in kwestie is spectaculair, er vallen een aantal moorden, enkele slachtoffers worden 'gevild' van hun huid teruggevonden. Tegelijkertijd worden de hoofdpersonages Matthew in het heden en Jacob in het verleden niet uit het oog verloren en zijn deze goed ontwikkeld. De combinatie Matthew/Tupaarnaq is veelbelovend voor een opvolger. Maar als die zich opnieuw op Groenland zal afspelen, krijg je natuurlijk een 'Midsomer Murders'-effect: hoeveel moorden kan je in een klein stukje land, door ongeveer 56.000 inwoners bewoond, laten gebeuren?

Conclusie: Met acht groene duimen overheerst bij iedereen het positieve gevoel, Meisje zonder huid was een aangename kennismaking met een nieuwe naam. Hebben jullie dit boek gelezen? Delen jullie onze mening? We horen het zoals altijd graag. 

Sterren voor Meisje zonder huid: 8 x ****

De Hebban Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#6 Het eerste deel van een serie
#16 Een boek dat in 2018 is verschenen
#33 Een boek in winterse sferen
#40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland
#45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Groetjes, 
Joyce namens de Thriller Club 



Reacties op: Meisje zonder huid - Mads Peder Nordbo

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo

Mads Peder Nordbo (1970) is Deens en woont al een aantal jaar in Nuuk, de hoofds...