Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met Jan Van der Cruysse de wereld rond

op 09 juli 2023 door

Vorige maand nodigden we jullie uit om samen met ons op vakantie te gaan naar België. Nadat we uitgebreid hebben kennisgemaakt met de personages van Toni Coppers en de challenges rond Sterre Carron en de Knack Hercule Poirotprijs hebben afgetrapt, pakken we vandaag opnieuw onze koffers. Gastheer van dienst is Jan Van der Cruysse, die ons meeneemt de wereld rond. 

De auteur

Jan Van der Cruysse (1961) was meer dan twintig jaar woordvoerder bij Brussels Airport, een ervaring die hem specialist in crisiscommunicatie maakte. Als vijftiger besloot hij zijn toenmalige baan in het bedrijfsleven te combineren met het schrijven van een eerste thriller. De eerste Bling Bling, een misdaadverhaal over een diamantroof op de luchthaven van Dehli, werd een instant succes, het boek won zowel de Hercule Poirotprijs als de ondertussen ter ziele gegane Diamanten Kogel. Het debuut werd gevolgd door nog eens vijf boeken en de auteur sleepte een nominatie voor de Gouden Strop in de wacht. De voorbije acht jaar was Van der Cruysse consultant in crisiscommunicatie bij een communicatiebureau, en sinds 2023 is hij de nieuwe Nederlandstalige woordvoerder van de Vlaamse minister van Justitie Vincent Van Quickenborne

Bling Bling

Met deze trilogie zette Van der Cruysse zichzelf op de kaart. De boeken sleepten meerdere prijzen in de wacht en de auteur hield er zelfs een nominatie voor de Gouden Strop aan over. De auteur kent door zijn luchtvaartverleden de wereld op zijn duimpje en dat is duidelijk te merken, want de locaties zijn talrijk. We reizen naar onder andere Amerika, Georgië, België, India, Nederland en Frankrijk. 


Greet ****
De eerste twee delen van de trilogie las ik een jaar of zes geleden. De voorbije week heb ik dan eindelijk het laatste boek gelezen en gek genoeg kon ik het verhaal nog best goed volgen. Ik heb even gespiekt in mijn recensie van de tweede Bling Bling en daarin schreef ik dat Van der Cruysses schrijfstijl zeer aangenaam en meeslepend is, uitermate geschikt voor misdaadromans. Ik had het over de vele personages en locaties waardoor je echt je aandacht bij het verhaal moet houden. Die mening ben ik nog steeds toegedaan. Toch wordt dat 'uitgebreide' nooit een probleem: binnen de hoofdstukken heb je tussenkopjes die je steeds de exacte locatie meegeven, zodat je nooit verloren loopt, en voor wie dat wil is er een personenregister. Nu ik de drie boeken gelezen heb, kan ik me nauwelijks voorstellen wat een karwei het schrijven ervan moet zijn geweest; 1450 bladzijden zonder zich ergens te vergalopperen, dat is knap.

Boem Boem

Voor dit tweeluik zocht Van der Cruysse de inspiratie minder ver van huis, het verhaal speelt zich dit keer vooral in België en Duitsland af. 


Kitty ****: Ik heb alleen Aanslag in Antwerpen gelezen. Na een aanvankelijk trage start waardoor ik moeilijk in het verhaal kon komen, merkte ik op een gegeven moment dat ik toch gegrepen werd. Van der Cruysse heeft een vlotte pen en weet humor mooi te verweven in het verhaal. Zijn personages en de setting zijn zo goed uitgewerkt dat het boek soms leest alsof je naar een film kijkt. Zo realistsch en angstaanjagend. Het verhaal is bij vlagen spannend. En als het spannend is, dan is het ook direct kneiterspannend. Bloedbad in Beringen, het tweede deel van deze miniserie, wil ik ook ooit nog gaan lezen. 

Greet ****: Bij het eerste boek heb ik getwijfeld tussen drie en vier sterren, het zijn er drie geworden. De eerste helft vond ik gewoon niet zo sterk. Er was niets mis mee, maar het verhaal wist mij niet mee te slepen. Later ging alles crescendo: de spanning, de vaart en het leesplezier. Goed uitgewerkte personages, goed geschreven, sterke plot! Het verhaal is niet helemaal af na het eerste boek, dus ik verwachtte dat het tweede deel de knaller zou worden die het eerste nog niet was. En ja hoor, hoewel ik het begin een beetje stroef vond, werd de tweede Boem Boem een heerlijke thriller! Er zat bij mij niet zo heel veel tijd tussen de boeken, dus de personages voelden nog vertrouwd aan. Ik kreeg een boeiend verhaal in de meeslepende schrijfstijl van Van der Cruysse, dat ik vier sterren gaf. 

Win Win 

Na een trilogie en een tweeluik koos de auteur voor een standalone. Het boek werd besproken in een van de meest legendarische leesclubs ooit op Hebban, niet in de laatste plaats dankzij de enthousiaste deelname van de auteur. De locaties zijn dit keer weer bijzonder talrijk, we reizen onder andere naar Amerika, China, Libië, Turkije, Noorwegen en Nederland. 

Greet *****Zoals we dat van hem gewend zijn, neemt Van der Cruysse zijn lezers mee in een wervelwind van gebeurtenissen. Hoewel de personages talrijk zijn, komen ze goed uit de verf en heeft iedereen zijn rol in het geheel. De schrijfstijl is bijzonder aangenaam en meeslepend, rechttoe rechtaan. De dialogen zijn plezierig om te lezen en worden afgewisseld met prachtige, beschrijvende stukken. Dit is een boek dat je in een paar dagen moet uitlezen. Niet alleen omdat je anders wellicht de draad kwijtraakt, maar vooral omdat stoppen geen optie is, eens je begonnen bent. De spanning loopt hoog op, de plotwendingen zijn om duimen en vingers bij af te likken, de originaliteit spat van het papier. Conclusie? Met Win Win bewijst Van der Cruysse opnieuw dat hij over een ongebreidelde fantasie beschikt. Hij is een meester in het samenbrengen van een schier oneindig aantal verhaallijnen en personages. In een flitsende schrijfstijl worden spanning en actualiteit gecombineerd tot een topper van een misdaadroman. 

Kitty *****: Moord, mensenhandel, zwendel en nog veel meer komt tijdens het lezen op je pad. Echt een uitermate intrigerende, complexe en internationale thriller met verschillende verhaallijnen en filmisch geschreven. De opbouw met de verschillende verhaallijnen zit sterk in elkaar. Het zijn losse verhalen op zich, die langzaamaan samenkomen tot één vloeiend verhaal. De wisselingen van tijd, plaats en persoon zorgen ervoor dat de vaart en spanning in het verhaal blijven. Nergens zakt de plot in en je nieuwsgierigheid wordt enorm op de proef gesteld. Win win is een ijzersterke thriller vol vaart, intrigerende verhaallijnen en unieke hoofdpersonen. 

Conclusie

Hou je van een ietwat complexe thriller met lekker veel personages en locaties? Dan ben je bij Jan Van der Cruysse aan het goede adres. Kitty en Greet zijn in elk geval enthousiast - Win Win is de favoriet - en kijken reikhalzend uit naar een volgend boek.

Ken jij een van de miniseries of heb je Win Win gelezen? Hebben we je nieuwsgierig genoeg gemaakt om een van deze boeken te gaan lezen? Of juist niet? Vertel! 



Reacties op: Met Jan Van der Cruysse de wereld rond

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse

Vlaamse thriller-auteur.