Met S.A. Cosby naar Virginia
Begin februari nodigden we jullie uit om samen met ons een lange reis door Amerika te maken. Velen van jullie pakten de koffers en wilden met ons meereizen. New York, Los Angeles, Massachusetts, Florida en Georgia hebben we ondertussen al met veel plezier bezocht en ook onze citytrips zijn tot een goed einde gebracht. Vandaag sluiten we onze reis door Amerika af en dat doen we in Virginia, waar S.A. Cosby ons een warm welkom heet.
Virginia
De officiële benaming van Virginia, met als hoofdstad Richmond, is Gemenebest Virginia, dat een verwijzing is naar koningin Elizabeth I van Engeland, The Virgin Queen (de maagdelijke koningin). De staat is een van de oudste van de dertien koloniën die in de achttiende eeuw Amerika zouden vormen en heeft dus een belangrijke rol in de vroege geschiedenis van het land gespeeld. Als waardering voor de loyaliteit van Virginia aan de kroon tijdens de Engelse Burgeroorlog in het midden van de zestiende eeuw kreeg de staat van koning Charles II de bijnaam Old Dominion, maar omdat acht voormalige presidenten uit de staat afkomstig zijn, wordt hij ook wel Mother of Presidents genoemd. Dankzij zijn geschiedenis zijn er veel historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder de indrukwekkende begraafplaats Arlington National Cemetery, de Luray-grotten met zijn stalagtieten en Shenandoah National Park. Een ander gevolg van het verleden is dat ongeveer 18,6% Afro-Amerikanen (volgens een telling uit 2020) deel uitmaakt van de bevolking van de staat, hetgeen een gevolg is van het slavernijverleden.
De auteur
Shawn Andre Cosby (1973) is geboren in Newport News, een stad in het zuidoosten van Virginia, maar woont tegenwoordig in het iets noordelijker gelegen Gloucester Courthouse. Zijn liefde om te schrijven ontstond toen hij nog maar zeven jaar oud was en de plaatselijke krant een brief van hem aan de kerstman publiceerde. Jaren later studeerde hij Engels aan de universiteit, maar omdat zijn moeder ziek werd, was hij gedwongen hiermee te stoppen. Vervolgens heeft hij allerlei beroepen uitgeoefend, maar is altijd doorgegaan met schrijven. Zijn debuut, My darkest prayer (2019), werd bij een kleine onafhankelijke uitgeverij uitgebracht maar nadat een vriend hem erop wees dat een literair agent hem verder kon brengen, tekende hij een contract bij hem. Hierna nam zijn carrière een geheel andere wending en werd hij van de ene op de andere dag een succesvol en wereldwijd bekend auteur. Zijn boeken kenmerken zich doordat hij maatschappelijke thema’s, zoals raciale discriminatie, seksuele misstanden en het Amerikaanse rechtssysteem, in zijn thrillers verwerkt. De nadruk legt hij dan specifiek op de Afro-Amerikaanse bevolking.
De boeken en Kees’ mening
Omdat Cosby nog geen hele rits boeken op zijn naam heeft staan, pakken we het deze keer iets anders aan. Dus geen kort lijstje met de al verschenen titels, maar een korte beschrijving van de inhoud en vervolgens de mening van Kees.
Een laatste uitweg (2022)
Financiële problemen dwingen garagehouder Beauregard Montage een vluchtauto te besturen die gebruikt wordt bij een overval op een juwelier. Hierna neemt zijn leven een geheel andere wending aan.
Kees ****: Na een rustig begin speelt het verhaal zich in een vrij hoog tempo af, zijn er talloze actiescènes met soms grof geweld. Er is dan ook voldoende te beleven en spannende momenten komen veelvuldig voor. Toch is dit meer dan alleen een thriller, want de auteur haalt ook maatschappelijke thema’s als rassenongelijkheid en armoede aan. De personages zijn interessant en Montage is, ondanks zijn enigszins criminele inborst, een sympathiek persoon met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het verhaal eindigt in een spectaculaire ontknoping en is daarna af, maar toch had ik het gevoel dat Montage nog weleens vaker van zich kan laten horen. Wat mij betreft een prima debuut.
Vlijmscherpe tranen (2023)
Vijftien jaar geleden heeft Ike Randolph zijn criminele verleden achter zich gelaten en leidt nu een eerlijk leven. Nadat zijn zoon Isiah en diens man Derek zijn vermoord, wil hij nog maar één ding: gerechtigheid.
Kees ****: Rauw en recht voor z’n raap. Dat is wat ik in een paar woorden van deze thriller vind. Rauw vanwege de vele en over het algemeen gewelddadige gebeurtenissen. Recht voor z’n raap vanwege het taalgebruik, dat niet altijd even beschaafd is, maar wel perfect bij dit verhaal past. Er gebeurt in ieder geval meer dan voldoende, het tempo ligt over het algemeen behoorlijk hoog, er is voldoende spanning en voor de belangrijkste personages kun je onmogelijk antipathie voelen. Toch is dit boek meer dan alleen maar een actiethriller, want Cosby brengt thema’s als homofobie en racisme ook onder de aandacht van de lezer. Voor mij was dit weer een prima boek.
Alle zondaars zullen bloeden (2024)
Titus Crown is de eerste donkere sheriff van Charon County. Een jaar na zijn verkiezing wordt een leraar in zijn klaslokaal vermoord. De dader wordt door twee hulpsheriffs doodgeschoten. Crown start een onderzoek dat enkele duistere geheimen van het district blootlegt.
Kees *****: In dit boek pakt Cosby alles iets anders aan dan in zijn voorgaande, want deze keer besteedt hij ruim meer aandacht aan maatschappelijke thema’s als racisme en het slavernijverleden. Hierdoor komt de spanning op een ander vlak te liggen. Daarnaast uit hij hevige kritiek op religie, waarbij hij enkele pijnpunten die het geloof én God met zich meebrengen aansnijdt. De thrillerelementen worden echter niet vergeten, verre van zelfs, want diverse gruwelijke en walgelijke scènes maken deel uit van de plot. De personages vind ik ook nu weer erg sterk, met een buitengewoon sympathiek en rechtvaardig man als protagonist. Wat mij betreft toont de auteur nu opnieuw zijn enorme vakmanschap, mede omdat hij laat zien dat hij verschillende soorten thrillers kan schrijven.
Mijn duistere gebed (2026)
Nathan Waymaker staat bekend als een man die iemand helpt als andere middelen niet meer werken. Nadat de lokale predikant dood gevonden wordt, vragen zijn volgelingen Nathan ervoor te zorgen dat dit overlijden niet in de doofpot wordt gestopt. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Aanvankelijk zou dit boek, dat overigens Cosby’s debuut was (oorspronkelijk verschenen in 2019), in maart 2025 worden uitgebracht, maar de verschijningsdatum is – helaas – uitgesteld naar, zoals het er nu naar uitziet, 2 juli 2026. Hierdoor is het dus nog niet mogelijk om een mening over dit boek te geven, maar de titel wilden we jullie niet onthouden.
Kees’ conclusie
Het staat in de sterren, of beter gezegd: het blijkt al uit de sterren, ik ben een liefhebber van de thrillers van S.A. Cosby. In oktober 2022 maakte ik kennis met zijn eerste in het Nederlands vertaalde boek, dat ik, omdat ik toen jurylid was voor de Max Vleermuizen, moest lezen en beoordelen. Op dat moment had ik nog nooit van de beste man gehoord en wist dus niet wat ik kon verwachten. Nou, na die ervaring was ik meteen om en wist ik dat ik meer van hem wilde lezen. Zo gezegd, zo gedaan en iedere nieuwe uitgave koop ik blindelings. Ik weet dat ik niet teleurgesteld ga worden, wat overigens wel gebeurde toen ik hoorde dat zijn nieuwe boek, dat eigenlijk zijn eerste is, later verschijnt dan de bedoeling was. Het is dus nog ‘even’ wachten.
Einde Amerika-reis
Ons bezoek aan Viriginia is het laatste van onze lange reis door Amerika. We hebben veel interessante en aansprekende auteurs bezocht, samen met jullie een challenge voltooid en gezamenlijk hebben we eveneens een aantal mooie maanden gehad. Mei gebruiken we om bij te komen, hoewel we jullie natuurlijk niet helemaal in de steek laten, en in juni staat er – vinden wij – opnieuw iets moois op het programma. Maar voor het zover is, bereiden we ons met z’n allen eerst voor op de vlucht terug naar huis.
Voor we echter onze koffers pakken nog wel even dit: heb jij al iets van S.A. Cosby gelezen en zo ja, wat vond je ervan? Of ben je nieuwsgierig geworden naar zijn boeken?